Svako jutro jedan smoothie, organizmu snagu daje..
Dana Cohen, liječnica za integrativnu medicinu učinke je osjetila iz prve ruke kada su njezini dehidrirani pacijenti bezuspješno pili vodu cijeli dan, a dodavši zeleni smoothie ili dva dnevno sve se promijenilo.
Kako napraviti Cohenin zeleni smoothie
Iako u blender možeš staviti bilo koju hidratantnu hranu koja ti se sviđa, ona ističe nekoliko najboljih sastojaka. Krenut ćemo s najočitim, zelenim lisnatim povrćem. Bez obzira voliš li kelj ili špinat, dodavanje zelenila, osim što piću daje prekrasnu boju, pomaže da smoothie postane dodatno hidratantan. Zeleno lisnato povrće sadržo vlakana, a vlakna su ono što stvarno djeluje kao spužva, dodaje Cohen. Dalje, imamo sjemenke krastavca i chia sjemenke one sadrže "strukturiranu" ili "gel" vodu, kaže Cohen.
"Kad pogledaš sjeme krastavca, doslovno možeš vidjeti vodu", objašnjava ona. Isto vrijedi i za chia sjemenke - imaju gnjecavu, žele strukturu kad ih potopiš u vodu. U oba slučaja molekule H2O tvore supstancu sličnu gelu i nevjerojatno hidratiziraju tijelo. "U tom je obliku koji se nalazi u prirodi, a također je u onom obliku koji se nalazi unutar naših stanica", kaže Cohen. U smjesu baca i sočnu jabuku. Možda jabuke ne smatraš najhidratantnijim voćem (lubenica sigurno zaslužuje glavni naslov, zar ne?), Ali jabuke zapravo sadrže do 86 % vode. Možda zato Cohen kaže: "Jabuka i boca vode hidratantnije su od dvije boce vode."
Za utaživanje žeđi trebat će ti:
- ½ jabuka
- ½ krastavca
- 2 žlice chia sjemenki
- Sok ½ limuna
- 1 đumbir
- 1 šalica zelenog lisnatog povrća po tvom izboru (špinat, kelj itd.)
- 2 do 3 šalice vode (ovisno o tome koliko voliš razrijediti svoje smoothieje)
Jednostavno stavi sve sastojke u brzi blender i miješaj dok ne postane tekuće. Možda ćeš htjeti ubaciti nekoliko kockica leda ili zamrznuto voće, ako želiš da smoothie bude rashlađen.