Hrana Hrana kao lijek 11. siječnja 2022.

Hrana koja pomaže i odmaže kod artritisa

Foto: Guliver/Shutterstock Oboljeli od artritisa trebali bi ograničiti korištenje ulje od suncokreta, šafranike, kukuruza, soje i sjemenki grožđa, jer oni imaju veći omjer omega-6 u odnosu na omega-3 masne kiseline od drugih ulja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se artritis ne može izliječiti hranom, neke namirnice mogu smanjiti bol u zglobovima.

Artritis možda zvuči kao jedno stanje, ali taj izraz prema Zakladi za artritis obuhvaća više od 100 povezanih bolesti koje utječu na tvoje zglobove. Prema podacima iz 2019. u Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 1700 novih bolesnika s reumatoidnim artritisom, dok je ukupan broj oboljelih oko 43 000 osoba. Iako postoji puno različitih vrsta artritisa, možeš koristiti istu zdravu dijetalnu hranu za sve vrste kako bi olakšala upalu i ublažila bol koju uzrokuje artritis prenosi Health.com. 

Ipak važno je napomenuti da ne možeš izliječiti artritis samo prehranom. Važno je savjetovati se sa liječnikom, a liječenje može biti mješavina fizikalne terapije, upravljanja stresom, tjelovježbe, protuupalne prehrane i eventualno kirurških ili farmaceutskih intervencija. Donosimo ti najgore i najbolje namirnice za ublažavanje simptoma artritisa. 

Možda te zanima... Od reumatoidnog artritisa može oboljeti svatko, uključujući djecu Zdravlje

Najgora hrana za artritis

Rafinirani ugljikohidrati. Bijelo brašno i šećeri prihvatljivi su u umjerenim količinama, ali su često prisutni u pretjeranim količinama u standardnoj prehrani. Istraživanja dokazuju da bijeli šećeri i brašno, poput onih koji se nalaze u mnogim žitaricama za doručak i zapakiranim grickalicama, također utječu na zdravlje crijeva, odnosno mikrobiom, što također može pogoršati upalu.

Zaslađeni napitci. Visoko obrađeni šećeri i uzrokuju skok šećera u krvi, koji se nalaze u zaslađenim pićima povezani su s višim razinama kronične upale. Osobito je utvrđeno da zaslađeni napitci pojačavaju simptome artritisa kod žena. Samo jedan zaslađeni napitak dnevno povećava rizik od reumatoidnog artritisa za 63 %, prema studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Omega-6 masne kiselineAko je moguće, ograniči korištenje ulja od suncokreta, šafranike, kukuruza, soje i sjemenki grožđa, jer oni imaju veći omjer omega-6 u odnosu na omega-3 masne kiseline od drugih ulja. Poznato je da molekule zvane eikosanoidi, koje potječu od omega-6 masnih kiselina, povećavaju krvni tlak, pokreću imunološki odgovor i pogoršavaju upalu prenosi Health.com.

Prerađeno meso. Prerađeno meso, uključujući slaninu, kobasice i neke delikatesne vrste mesa, potiču više razvoj glikacije (molekule šećera se vežu na proteinska vlakna) od manje obrađenih opcija kao što su govedina ili piletina hranjena travom. Osim toga, ta hrana koja je loša za artritis obično ima više natrija, što može dovesti do većeg zadržavanja vode, što može uzrokovati oticanje zglobova prenosi Health.com.

Smrznute pizze. Jedan od vodećih izvora natrija u prehrani, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), pizza također može dovesti do upale zglobova. To je osobito istinito ako pojedeš krišku pizze napravljenu s rafiniranom koricom ugljikohidrata i prelivenu feferonima. To bi bio trio najgorih namirnica za artritis, sve u jednom zalogaju.

Rostilj_2 Možda te zanima... Kobasice i slanina opasni poput pušenja! Hrana

Najbolja hrana za artritits

Brokula. Ponekad je najbolja hrana za artritis najjednostavnija. Brokula se ističe po svojoj hranjivoj mješavini vitamina C i K, kao i po sulforafanu, dio povrća zbog kojeg loše miriše kada ga kuhaš. Znanstvenici vjeruju  da bi sulforafan mogao usporiti pojavu i napredovanje simptoma osteoartritisa, prema Zakladi za artritis. Bonus bodovi dodjeljuju se kalciju (21 miligram po šalici), koji može pomoći u jačanju slabih kostiju.

Trešnje. Fitokemikalije i antioksidansi u šarenom voću i povrću povezani su sa smanjenjem upala i rizika od bolesti. Trešnje su najbolji odabir zbog obilja antocijana, flavonoida koji biljnoj hrani daje crvenu ili ljubičastu nijansu i drugih antioksidansa koji mogu poboljšati protok krvi i potencijalno smanjiti bol. Što je boja življa, to je više antioksidansa u većini slučajeva, prenosi Zaklada za artritis

Matcha čaj. Svi zeleni čajevi puni su antioksidansima, a ograničene studije na životinjama upućuju na činjenicu da spojevi unutar njihovih listova mogu smanjiti ozbiljnost reumatoidnog artritisa. Matcha nudi veliku količinu antioksidansa koji se bore protiv staničnog oštećenja, što bi ju moglo učiniti osobito dobrom u ublažavanju simptoma artritisa.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Omega-3 masne kiseline. Prema Zakladi za artritis iz SAD-a, konzumiranje od 85 grama do 114 grama ribe dvaput ili više svaki tjedan može zaštititi tvoje srce i smanjiti upalu. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, posebno redovita konzumacija divlje masne ribe poput lososa, haringe, sardina, inćuna ili skuše može poboljšati simptome artritisa prenosi Health.com.

Kurkuma. Popularni začin žute boje koji se nalazi u mnogim receptima za curry i popularnom zlatnom mlijeku sadrži puno zdravstvenih prednosti. Kada kombiniraš kurkumin, kemijski spoj koji se nalazi u kurkumi, s masnoćom i crnim paprom, vjerojatno ćeš primijetiti manje upalne artritične boli. Iako je holistički pristup liječenju artritisa neophodan, možeš jesti na svoj način do manje bolova. Ako tražiš jedan trenutni plan prehrane kao idealan model prehrane za artritis, razmisli o cjelovitoj hrani, biljnim i dobro uravnoteženim planovima prehrane za koje su studije pokazale da su učinkoviti, kao što je mediteranska prehrana. 

​​​​​​​ Možda te zanima... Najbolje namirnice za oporavak ozlijeđenih tetiva i zglobova Hrana

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.