Hrana 26. listopada 2015.

Kobasice i slanina opasni poput pušenja!

Rostilj_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

'Prerađeno crveno meso može uzrokovati rak debelog crijeva', rekli su stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije', prenosi Reuters. Pod prerađeno meso misli se na meso koje je tretirano raznim postupcima da bi mu se produžio vijek trajanja, kao npr. dimljenje, sušenje, dodavanje soli ili konzervansa

Kako se navodi u priopćenju, pod crvenim mesom koje se istraživalo smatra se govedina, teletina, svinjetina, janjetina, ovčetina i konjetina.

Bijelo vs. crveno meso - riješi kviz.

Kancerogeni poput duhana

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) smještena u Francuskoj, a koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije, stavila je prerađeno meso poput hrenovki, slanine, šunke i kobasica u grupu kancerogenih proizvoda poput duhana, azbesta i ispušnih plinova. Tvrde kako postoje jasni dokazi da takvi mesni proizvodi povećavaju rizik od nastanka raka. Prema izvješću, unos 50 grama prerađenog mesa dnevno, što je oko dvije kriške slanine, povećava rizik od raka za čak 18 posto!

"Rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva zbog konzumiranja mesnih prerađevina i dalje je malen, no on raste s količinom pojedenog mesa takve vrste", rekao je dr. Kurt Straif u izjavi.

Unos velike količine neprerađenog crvenog mesa također se ne preporučuje. Konzumacija crvenog mesa je povezana, tvrde znanstvenici, s rakom gušterače te rakom prostate. Meso općenito sadrži visoke koncentracije masti, a mesne prerađevine smatraju se krivima za jedan od 30 smrtnih slučajeva. Ako se na dnevnoj razini smanji unos mesnih prerađevina u organizam na 20 godina, vjeruje se da će se broj smrtnih slučajeva samo u Velikoj Britaniji smanjiti za 20 000 na godišnjoj razini.

Komentar nutricionistice Sandre Krstev Barać

'Već dugi niz godina je poznato kako mesne prerađevine imaju nepovoljan učinak na naše zdravlje, a cijeli niz studija ukazuje na povećani rizik od karcinoma debelog crijeva ukoliko se ove namirnice obilato unose. Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije kruna je dugogodišnjih znanstvenih saznanja. Glavni krivac ove presude su konzervansi nitriti koji se u industrijskoj proizvodnji dodaju mesnim prerađevinama. U ljudskom tijelu nitriti nizom reakcije prelaze u snažne karcionogene nitrozoamine. Valja naglasiti kako za zdravlje nije nužno posve izbaciti mesne prerađevine iz prehrane, umjereni unos (primjerice 1 tjedno 2 kriške nareska) uz uravnoteženu u i raznoliku prehranu i dalje su prihvatljivi'.

Pročitaj što skrivaju hot dog i kobasica.

Je li meso stvarno opasno? Pročitaj 20 odgovora stručnjaka!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.