Hrana Hrana kao lijek 22488 prikaza 19. kolovoza 2016.

Zlatno mlijeko ima čak 150 ljekovitih svojstava, donosimo recept

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zlatno mlijeko je ukusan i iznimno zdrav napitak, kojeg je idealno piti u večernjim satima, prije spavanja. Glavni sastojak zlatnog mlijeka je kurkuma, začin žute boje i karakterističnog okusa. Kurkuma sadrži kurkumin koji ima 150 ljekovitih svojstava te andioksidativna i protuupalna svojstva.

Blagodati koje pruža zlatno mlijeko:

  • protuupalno djelovanje, antioksidans, antiseptik, analgetik
  • jača imunitet
  • antikancerogeno djelovanje
  • pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola
  • potiče zdravlje probave
  • čisti jetru
  • regulira metabolizam i kontrolu tjelesne težine
  • snižava visoki krvni tlak
  • pospješuje pamćenje i rad mozga
  • pomaže kod kožnih oboljenja
  • pomaže kod raznih neuroloških poremećaja

Recept za zlatno mlijeko

Sastojci za pastu od kurkume:

  • 1/4 šalice kurkume u prahu
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 1 šalica vode

Sastojci za zlatno mlijeko:

  • 1 šalica kravljeg, bademovog, zobenog ili sojinog mlijeka
  • 1/4 žličice paste od kurkume
  • med po želji (pazi da ne bude preslatko)
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žličica kokosova ulja (možeš koristiti i maslinovo ulje ili još bolje, ghee)
  • ako želiš možeš dodati: 1 žličicu đumbira u prahu i 1/2 žličice cimeta

Priprema: Najprije je potrebno napraviti pastu od kurkume, koja se nakon hlađenja pomiješa s mlijekom i ostalim sastojcima. Sve sastojke pomiješaj u maloj posudi koju potom stavi na laganu vatru i zagrijavaj sve dok smjesa ne postane gusta pasta. Dobivenu pastu premjesti u posudu i stavi u hladnjak da se ohladi. Možeš je čuvati u poklopljenoj staklenoj posudi 2 do 3 tjedna.

U posudi pomiješaj pastu od kurkume i mlijeko. Lagano dodaj đumbir i cimet ako se odlučiš za aromatičniji napitak. Posudustavi na srednje jaku vatru i zagrijavaj 4 do 5 minuta. Tek kad uliješ zlatno mlijeko u šalicu i napitak postane mlak, dodaj žličicu kokosova ulja, maslinova ili pak ghee koji si priredila te med za slatkoću. Napitak pohrani u čistu staklenku i čuvaj u hladnjaku još tri tjedna.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.