Hrana 16. lipnja 2014.

Triptofan- opasan dodatak prehrani?

Zob2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja se nalazi u mesu, ponajviše u puretini, zobenoj kaši, sjemenu suncokreta i bundeve, a budući da u metabolizmu služi kao prekursor serotonina, melatonina i nikotinske kiseline, potrebno ga je svakodnevno konzumirati. Poboljšava spavanje, raspoloženje, a pomaže i kod sezonskih poremećaja 

Stvaranje serotonina prirodnim putem

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja se nalazi u hrani (proteinima), osobito u mesu, no ponajviše ga ima u puretini. Budući da u metabolizmu služi kao prekursor serotonina, melatonina i nikotinske kiseline, potrebno je njegovo svakodnevno konzumiranje.

Pored toga, triptofan je dodatak prehrani u obliku tableta koji ima niz namjena. Posljednjih 15 godina L-triptofan je bio odsutan s polica europskih ljekarni, ali je sada ponovno odobren i vraćen. Ne treba skrivati da je 1990. godine bio zabranjen zbog jedne kontaminirane šarže u Japanu, ali isto tako treba reći da zabrana koincidira s lansiranjem prozaka. Naime, iz triptofana se stvara serotonin prirodnim putem, dok je prozak sintetički lijek i daje se isključivo na recept kontrolirano.

Blagotvoran učinak triptofana

Od serotonina zavisi raspoloženje, a neuro-humoralnim putem djeluje na brojne druge funkcije - apetit, anksioznost, depresija, pretilost. Brojne studije su pokazale da dodavanje triptofana ima blagotvorne učinke:

  • popravlja razinu serotonina,
  • poboljšava lagane oblike depresije,
  • poboljšava spavanje (kod nesanice),
  • poboljšava raspoloženje,
  • pomaže kod sezonskih poremećaja (Seasonal Affective Disorder).

Dodatak prehrani protiv nesanice

Kada su ljudi pod stresom, konzumiraju enormne količine ugljikohidrata što vodi u pretilost. Kada se uzme preparat triptofana, stanje se bitno popravlja što pokazuje da je ovaj dodatak prehrani vrlo učinkovit. Valja uvažavati činjenicu da triptofan ne djeluje na isti način kod raznih osoba. Tipičan primjer je nesanica. Naime, triptofan izaziva pospanost ako se uzima u večernjim satima i taj trenutak valja iskoristiti jer djelovanje ne traje dugo. Nadalje, treba uzeti u obzir to da ni jedan preparat serotonina izvana ne može prodrijeti kroz moždanu barijeru, ali L-triptofan može zbog čega se i koristi.

L-Triptofan je lansiran u Americi kao dodatak prehrani za nesanicu. Računa se da se s tim problemom muči najmanje 50-70 milijuna Amerikanaca. Međutim, to djelovanje je samo jedno od cijelog niza koje smo pobrojali. Poznato je da je melatonin 'hormon' spavanja koji reagira na životni bioritam dan-noć, a poznato je da pomaže kod 'probijanja' vremenskih zona letom aviona i prilagođavanja na promjenu zona, a L-triptofan je prekursor melatoninu. Dakle, ako u prehrani nema dovoljno L-triptofana, neće biti ni produkcije melatonina, a prilagodba će 'štekati'. Za najveći broj organizama, L-triptofan je stoga esencijalna aminokiselina koja se ne može sintetizirati u organizmu, tj. koja se naprosto mora unositi prehranom da bi poslužila kao građevni materijal za važnu biosintezu serotonina, nikotinske kiseline.

Nalazi se u čokoladi, sezamu i bananama

Razina triptofana u organizmu oscilira o vrsti namirnica koje se konzumiraju pa ako nema crvenog mesa ili drugih proteina u kojima ima triptofana, nastaje deficit. Nalazi se u čokoladi, datuljama, zobenoj kaši, mlijeku, jogurtu, mladom siru, jajima, ribi, peradskom mesu, sezamu, sjemenu suncokreta i bundeve, bananama i kikirikiju. Količina triptofana iz puretine je tipična za sve vrste peradskog mesa. Navedeni popis namirnica uveliko odudara od raširene predrasude da u biljnim proizvodima nema triptofana.

Kada se L-triptofan koristi kao dodatak prehrani najčešće je to protiv nesanice. On pomaže i kod drugih stanja koja su karakteristična za smanjenu razinu serotonina, a to jasno implicira da je učinkovit kod blagih oblika depresije i kod PMS-a žena. Ipak, brojna istraživanja u tom pogledu treba uzimati sa skepsom jer često u pokusima nije bilo kontrolne grupe. Triptofan se plasira kao biljni dodatak prehrani, a budući da standardi proizvodnje nisu utvrđeni, postoji potencijalna opasnost nabavke preko interneta ako se proizvođač ne može provjeriti.

Serotonin možeš također pronaći i u čokoladi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.