Hrana Zdravi recepti 23. srpnja 2016.

Dijetni trik: za uži struk pripremaj guste smoothieje!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu American Journal of Clinical Nutrition sugeriraju kako je mudrije pripremati guste smoothije jer što je smoothie gušći, to će osjećaj sitosti biti veći.

Ispitanici iz navedenog istraživanja tvrdili su kako su bili sitiji nakon što bi popili vrlo gust smoothie sa samo 100 kalorija nego kad bi popili rijedak smoothie s pet puta više kalorija.

Manje kalorija, a veći osjećaj sitosti

U istraživanju znanstvenika iz Nizozemske sudjelovalo je 15 zdravih i vitkih muškaraca. Prije svakog ispijanja smoothija, ispitanici su postili 3 sata. Smoothiji su bili pripremljeni s mlijekom te su sadržavali 50 posto ugljikohidrata, 20 posto proteina i 30 posto masti. Smoothiji su se razlikovali po viskoznosti, s time da je gušći smoothie sadržavao viši udio prehrambenih vlakana

Ispitanici su pripremljene smoothije konzumirali na slamku, a znanstvenici su, nakon što bi ispitanici popili sav smoothie, magnetskom rezonancom svakih 10 minuta provjeravali stanje želuca. Najrjeđi smoothie od 100 kalorija najbrže bi napustio želudac i to za 30 minuta, dok je gusti smoothie od također 100 kalorija želudac napustio 10 minuta kasnije. S druge strane, rijetki smoothie od 500 kalorija napuštao je želudac nakon 70 minuta, a gusti se najdulje zadržavao u želucu i to 82 minute.

Za gušći smoothie dodaj bananu ili avakodo

Međutim, ono što je iznenadilo i znanstvenike je subjektivni osjećaj sitosti. Sitost koju su ispitanici osjećali nakon gustog smoothija od 100 kalorija bila je veća od osjećaja sitosti koji je izazvao rijetki smoothie od čak 500 kalorija. 

Za veći osjećaj sitosti zagusti svoj smoothie pametnim namirnicama poput banane ili avokada. Dodaj i mliječne proizvode poput jogurta bogatog proteinima ili dodaj sjemenke, orašaste plodove i maslac od kikirikija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.