Hrana 13. studenoga 2013.

Čokoladni ravioli s kestenima i kupinama

Rav-Uspr
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kiša, vjetar i oblaci donijeli su nam sivilo, a hladnoća je projurila ulicama te donijela nevoljkost i razdražljivost. Toplina doma nije dovoljna da bi nas oraspoložila, ali zato čokolada jest. Ona dokazano podiže razinu serotonina (hormona sreće) u krvi, a uz odabir tamne čokolade u organizam možeš unijeti i antioksidanse koji su važni u prevenciji različitih bolesti

Osim čokolade, u ovom receptu možeš koristiti i kestene čija je kalorijska vrijednost vrlo mala s obzirom na nutritivnu vrijednost te kupine poznate po pigmentu antocijaninu koji je antioksidans. Iako jelo izgleda kao kalorijska bomba, ne zaboravi da umjerenošću nećeš nauditi svojoj liniji.

Recept:

  • 60 g tamne čokolade
  • 150 g bijelog brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 2 jaja
  • 2 žlice kakaa
  • prstohvat soli
  • 1/2 žlice meda
  • 3-5 žlica vode
  • kupine, kesteni, mlijeko i med

Postupak:

  1. Zagrij vodu u kojoj ćeš kuhati kestene. Na svakom kestenu nožem napravi križić te stavi kuhati od 20 do 30 minuta dok ne omekšaju. Oguli ih i dobro usitni, dodaj med po želji. Ako ti struktura nije dovoljno glatka, dodaj malo mlijeka.
  2. U posudi istuci jaja i dodaj med, kakao i prstohvat soli.
  3. Otopi čokoladu te je dodaj u pripremljenu smjesu. Umiješaj brašno i dobro izmijesi kako bi struktura bila što glađa. Ostavi da tako stoji otprilike pola sata.
  4. Kupine izblendaj te procijedi kroz sito.
  5. Tijesto podijeli na dva dijela (ako ti je pretvrdo, dodaj malo vode) i razvaljaj na tanke listove.
  6. Na jedan list lagano otisni oblik koji želiš izrezati te u sredinu svakog stavi malu kuglicu kesten pirea. Svaku kuglicu lagano stisni te u sredinu stavi malo pirea od kupina.
  7. Drugim listom pažljivo nadjevima preklopi prvi te oko svakog nadjeva utisni tijesto kako bi se zalijepilo (ne zaboravi očistiti brašno s tijesta jer ti se u protivnom neće htjeti zalijepiti).
  8. Modlicom izreži oblike i ostavi ih da odstoje (ja sam ih pustila da miruju jedan dan). Kuhaj ih otprilike od 12 do 15 minuta. Dobar tek!

*Od ostatka tijesta možeš napraviti Tagliatelle.

Još recepata Kristine Grofelnik potraži ovdje i posjeti njezin blog La Patisserie.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.