Voće je dio zdrave, uravnotežene prehrane i može vam pomoći da ostanete zdravi, zbog čega je važno da ga jedete dovoljno.
Prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima jedan je od najučinkovitijih načina za produljenje života, pokazuju istraživanja. No, često nije lako odrediti koliko treba jesti svake od ovih važnih skupina namirnica kako biste osigurali potrebne hranjive tvari za održavanje zdravlja.
Na primjer, vlakna su važna za prevenciju kroničnih bolesti, dok je protein ključan za održavanje mišićne mase i funkcije, što je posebno važno jer mišićna masa s godinama opada. Uz to, mikronutrijenti poput antioksidansa štite stanice od oštećenja koja mogu dovesti do raka i drugih bolesti, čiji se rizik povećava s godinama. A ovo su samo neki od nutrijenata koje bi trebalo redovito unositi svaki dan.
Dobra vijest je da voće sadrži velik dio vitamina i minerala potrebnih za pravilno funkcioniranje tijela. No, koliko voća je zapravo potrebno za zdravo starenje?
Savjet dijetetičara: Jedite barem 2 komada voća dnevno za zdravo starenje
Voće je izvrstan izvor vitamina i minerala, istaknula je Heidi Silver, voditeljica Odjela za prehranu, tjelesni sastav i ljudski metabolizam na Medicinskom centru Sveučilišta Vanderbilt, u razgovoru za NBC News. Naglasila je kako voće sadrži širok spektar mikronutrijenata kojih često nema u tolikoj mjeri u drugim skupinama namirnica.
"Preporučila bih konzumaciju različitih vrsta voća dodala je. "No, svakako biste trebali pojesti barem dva komada voća dnevno."
Zašto je to važno
Nedavno istraživanje pokazalo je da su žene koje su konzumirale hranu bogatu vlaknima i zdravim ugljikohidratima imale bolje fizičko i mentalno zdravlje u srednjoj i kasnijoj životnoj dobi u usporedbi s onima koje to nisu činile.
Visokokvalitetni ugljikohidrati koji su povezani sa zdravijim starenjem bili su cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke - vjerojatno zbog visokog sadržaja vlakana, koja održavaju stabilnu razinu šećera u krvi i daju dulji osjećaj sitosti, piše Today.
Kako započeti
Kao što je Silver rekla, i dovoljna konzumacija voća i raznolikost važni su za cjelokupno zdravlje. Iako neko voće može sadržavati više hranjivih tvari od drugog, postoje određene nutritivne koristi u svakom voću. Neke od najzdravijih vrsta voća, prema dijetetičarki Samanthi Cassetty, uključuju borovnice, avokado, datulje, lubenicu, kivi i još mnogo toga.
Da bi u svoju prehranu unijeli više voća, pokušajte kupovati smrznuto voće, koje je zamrznuto u trenutku kada je najsvježije, i dodajte ga u smoothie. Također, ponesite sa sobom cijeli komad voća, poput kruške, kao zdrav međuobrok. Voće možete iskoristiti i za pripremu ukusnih i zdravih slastica koje preporučuju nutricionisti.