Hrana Hrana kao lijek 29. siječnja 2019.

Blog za oboljele od Crohnove bolesti, savjeti i recepti na jednom mjestu

Foto: privatni album
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Petri Terner prije šest godina dijagnosticirana je Crohnova bolest (upalna bolest crijeva) nakon čega je morala iz temelja promijeniti svoju prehranu. Terner je pomno proučavala prehranu u skladu s tom bolešću i svoje znanje i iskustvo pretočila u blog To Live a Life s podnaslovom JA i gospodin Crohn.

Blog sadrži tri kategorije – recepti, putovanja i savjeti gdje se mogu pronaći Petrini savjeti u planiranju zdravih navika. “Isprobavajući razna jela, pripremajući nove specijalitete za supruga, obitelj i prijatelje, istražujući nove restorane i destinacije, shvatila sam da želim svoje kulinarske ideje, doživljaje s putovanja, kao i ostala iskustva, podijeliti s drugima, naročito onima koji boluju od Crohnove bolesti. U medijima se često piše o ovoj bolesti, no kad želite pronaći neki koristan recept ili konkretan savjet, toga nema, pa mislim da će moj blog biti od velike pomoći”, kaže Terner.

Bolni-Trbuh-O Možda te zanima... Što je Crohnova bolest i zašto sve više pogađa mlade? Zdravlje

Blog “To live a life” donosi mnoštvo recepata za predjela, juhe, glavna jela i deserte koji su odlična ideja za kreiranje dnevnih obroka. Crohn friendly deserti, zanimljiva predjela koja se mogu kombinirati za doručak ili kao ideja za nenajavljene goste, hranjive juhe te interesantne ideje za ručak ili večeru, samo su dio recepata koje su prilagođeni njezinim prehrambenim navikama. U rubrici “savjeti za lakšu svakodnevicu”, publici daje zanimljive savjete koji su joj pomogli da kreira kvalitetniji i ispunjeniji život.

www.tolivealife.net

'Dobila sam malu knjižnicu s popisom dozvoljenih i zabranjenih namirnica bez ijednog recepta'

Crohnova bolest je upalna bolest probavnog sustava čiji uzrok nije poznat, ali se sumnja na kombinaciju genetske sklonosti i okolišnih čimbenika. Svakome tko se suoči s dijagnozom, život se mijenja. Terner opisuje kako je reagirala kada je dobila dijagnozu:

"Prilikom detaljnih pretraga prije gotovo šest godina dijagnosticirana mi je Crohnova bolest. Iako se već u tom periodu slutilo da se radi o Crohnu, potvrda je ipak  probudila čitav niz različitih emocija. Na početku je bilo teško, ali nastojala sam okrenuti sve u pozitivnom smjeru jer ipak se s Crohnovom bolešću možeš živjeti normalno i kvalitetno."

Možda te zanima... Upalne bolesti crijeva: Poznato je koja navika najviše utječe na pogoršanje bolesti Zdravlje

Terner kaže da je dobila malu knjižicu s objašnjenjima koje se namirnice preporučuju, a koje ne. "To mi je pomoglo u početku da eliminiram potencijalne namirnice koje bi mogle izazvati simptome no sve je opisano općenito i znala sam da ću se susresti s nizom situacija koje tamo nisu bile objašnjene. Konkretne recepte nisam nigdje pronašla već sam ih kreirala sukladno savjetima o Crohnovoj prehrani. Mama mi je puno pomogla i pazila je da sve bude prema pravilima", objašnjava svoje početke na novoj prehrani blogerica.

 | Author: privatni album Foto: privatni album

Petra Terner je odmah eliminirala sve namirnice koje se ne preporučuju i jednostavno zaboravila na njih jer je znala da će tako biti najlakše. "Izbacila sam slatko, prestala sam piti kavu, jesti fast food, izbacila sam svježi kruh i peciva, određene mliječne proizvode, crveno meso te sve voće i povrće koje napuhava i izaziva reakcije.

Promijenila sam i način pripremanja hrane, prebacila sam se na laganiju hranu te podijelila obroke na više manjih tijekom dana. S vremena na vrijeme uvodila sam određene namirnice kako bih vidjela odgovaraju li mi ili ne te sam tako kreirala svoju paletu namirnica", objašnjava Terner.

Možda te zanima... Upalne bolesti crijeva - kakvi se rezultati postižu fitoterapijom Zdravlje

'Život s Crohnom može biti jednako dinamičan, uzbudljiv i kvalitetan'

Autorica tekstova na blogu kao i dizajna samog bloga je Petra Terner. "Podnaslovom bloga 'JA i gospodin Crohn' željela sam pokazati koliko je bitno staviti sebe na prvo mjesto te iz svega izvući pozitivnu stranu. Život s Crohnom može biti jednako dinamičan, uzbudljiv i kvalitetan", kaže Terner i objašnjava koji cilj želi postići ovim blogom: "U samom početku puno energije uložila sam u istraživanje te bih bila jako sretna da je postojala neka takva stranica koja bi mi olakšala same početke. Željela sam na jedno mjesto staviti sve one stvari koje su mi pomogle da svoju dijagnozu okrenem u pozitivnom smjeru te se nadam da će pomoći ne samo onima koji žive s Crohnovom bolešću, već i onima koji žele promijeniti svoje navike."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.