Zdravlje Simptomi i pomoć 07. prosinca 2018.

Upalne bolesti crijeva: Poznato je koja navika najviše utječe na pogoršanje bolesti

1/3
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Upalne bolesti crijeva su svojevrsna epidemija novog doba koja pogađa mlade i odrasle, muškarce i žene. Uzroci su još uvijek nepoznati, a ni postavljanje dijagnoze nije jednostavno. Ima li medicina novih spoznaja o ovoj bolesti za missZdravu odgovaraju doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, dr. med i Nadija Skenderević, medicinska sestra sa Zavoda za gastroenterologiju, KBC Rijeka.

"Upalne bolesti crijeva su kronične i neizlječive bolesti. Ključni element današnje terapijske strategije je brzo postizanje duboke remisije, pod čime se podrazumijeva istodobna klinička, laboratorijska i endoskopska remisija, odnosno mukozno cijeljenje."

mZ: Pod upalne bolesti crijeva spadaju ulcerozni kolitis i Crohnova bolest. Iako su te dvije bolesti različite, simptomi se često preklapaju. Koje su im sličnosti, a u čemu se razlikuju te koliko su uspješni dijagnostički postupci pomoću kojih se može utvrditi o kojoj se bolesti radi?

Upalna bolest crijeva termin je koji uključuje ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest, poremećaje nepoznatih uzroka kojima je posljedica upala crijeva. U kontekstu Crohnove bolesti može biti zahvaćen bilo koji dio probavne cijevi od usta do završnog dijela debelog crijeva, dok u kontekstu ulceroznog kolitisa uvijek je zahvaćeno samo debelo crijevo. Kod ulceroznog kolitisa stvaraju se ulkusi na sluznici debelog crijeva. Česti simptomi su proljev, krv i gnoj u stolici. Upala najčešće zahvaća i jače je izražena u rektumu (zadnjem crijevu) i zavijenom crijevu (sigmoidnom kolonu), te se obično smanjuje u višim dijelovima debelog crijeva. Za razliku od ulceroznog kolitisa, Crohnova bolest je upala koja se širi u dublje slojeve stijenke probavne cijevi.

Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest imaju puno zajedničkih simptoma. Obje su kronične bolesti i simptomi se obično pojavljuju kod mladih i kod odraslih osoba. Najčešći simptom je proljev, a može doći i do pojave krvi u stolici, posebno kod ulceroznog kolitisa. Opstipacija se može razviti tijekom aktivnog izbijanja kako Chronove bolesti tako i ulceroznog kolitisa. Isto tako, mogu se pojaviti grčevi zbog kontrakcije crijeva izazvane upalom, povišena temperatura, umor i gubitak apetita, te mršavljenje. Mogu se pojaviti tenezmi (bolna potreba za pražnjenjem crijeva čak i kad je zadnje crijevo prazno). Iako se u većini simptoma ove dvije bolesti preklapaju, ipak hematohezija je rijetka u Crohnovoj bolesti, a česta uz ulcerozni kolitis. Izvancrijevne manifestacije češće se povezuju s Crohnovom bolesti.

Wc | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pušenje i masnoće životinjskog podrijetla mogu pogoršati stanje

mZ: Uzroci bolesti su nejasni i često se navode okolišni faktori, je li došlo do nekih novih saznanja o uzrocima nastanka spomenutih bolesti?

Najčešća teorija nastanka upalnih bolesti crijeva je genetska predispozicija koja dovodi do nenormalnog upalnog odgovora na luminalne mikroorganizme. Najvažniji prepoznati okolišni čimbenik rizika za Crohnovu bolest je pušenje. Pušenje ima i snažne negativne efekte na tijek Crohnove bolesti - više relapsa bolesti, više proljeva i više hospitalizacija. Kako su ove bolesti učestalije u razvijenijim zemljama, brojni autoriteti vjeruju da vanjski faktori, kao što je ishrana, moraju igrati određenu ulogu, iako su istraživanja u tom pogledu nejasna. Pojedina istraživanja idu u prilog tome da je velik unos masnoća, posebno životinjskog podrijetla, povezan s kasnijim razvojem ulceroznog kolitisa. Velik unos šećera (osim iz voća) bio je povezan s oba upalna crijevna poremećaja. S druge strane, adekvatan unos tekućine i prehrana bogata voćem i magnezijem povezuje se s manjim rizikom obolijevanja od ovih bolesti.

mZ: Kada je bolest u remisiji znači li to da osoba nema nikakvih simptoma, koliko dugo remisija može potrajati i uzimaju li se lijekovi za vrijeme remisije? O čemu ovisi jačina simptoma, zašto su kod nekih oboljelih izraženiji nego kod drugih?

Remisija označava tzv. mirnu fazu bolesti kada simptomi ili većina simptoma nije prisutna. Cilj liječenja je uvesti pacijenta u tzv. duboku remisiju, stanje u kojem nisu samo klinički i laboratorijski parametri uredni, nego i kolonoskopija treba biti bez upalnih promjena. Najveći utjecaj na tijek bolesti imat ćemo, ako primijenimo djelotvornu terapiju u ranoj fazi bolesti prije razvoja komplikacija, što podrazumijeva ranu dijagnozu i dobru procjenu bolesti s identifikacijom parametara koji ukazuju na agresivnost bolesti. Upalne bolesti crijeva su kronične bolesti te je za održavanje remisije potrebna kronična terapija. Kao što je ranije navedeno, pušenje ima i snažne negativne efekte na tijek Crohnove bolesti, stoga se ovim bolesnicima preporučuje prestanak pušenja. Svakako da jačina simptoma u kontekstu upalnih bolesti crijeva ovisi o veličini područja probavne cijevi koje je zahvaćeno upalnim procesom. Na primjer, sigurno je da će osoba koja ima upalom zahvaćen samo rektum (proktitis) imati daleko manje simptoma nego osoba kod koje je zahvaćeno cijelo debelo crijevo (pankolitis).

Cigarete_2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Biološki lijekovi su skupi, učinkoviti i dostupni

mZ: Koje su metode liječenja trenutno aktualne, kako bolesnici reagiraju na biološke lijekovi i jesu li im dostupni, provode li se još uvijek operacije rezanja oboljelog dijela crijeva i koliko se brzo i često bolest nakon tog postupka vraća?

Upalne bolesti crijeva liječe se kao autoimuna bolest – protuupalnim lijekovima, imunosupresijom i biološkom terapijom koja ciljano djeluje na dijelove imunološkog odgovora tijela bolesnika, s time da opet treba istaknuti kako nije riječ o bolesti koja se može izliječiti, nego čiji se simptomi pokušavaju držati pod kontrolom. Trenutno za liječenje upalnih bolesti crijeva imamo nekoliko skupina lijekova, od aminosalicilata, kortikosteroida, imunomodulatorne terapije (azatioprin, metotreksat, ciklosporin, talidomid) do bioloških lijekova. Uvođenje biološke terapije u kliničku praksu je značajan napredak u liječenju upalnih bolesti crijeva, prije svega zbog njihove dokazane djelotvornosti te činjenice da su to prvi lijekovi kojima se uspjelo promijeniti prirodni tijek tih bolesti. Ovi lijekovi su skupi, sa složenim mehanizmom djelovanja i potencijalnim nuspojavama, ali su dostupni svim našim pacijentima koji imaju indikaciju za njihovu primjenu. Operativni zahvati najčešće se provode kod komplikacija bolesti kao što su to stenoze crijeva, fistule (spojevi između pojedinih vijuga crijeva ili između crijeva i susjednih organa). Kolektomija (djelomično ili cjelovito kirurško uklanjanje debelog crijeva) ponekad je potrebna, ako je riječ o izuzetno teškom obliku ovih bolesti.

Bolni-Trbuh-O Možda te zanima... Što je Crohnova bolest i zašto sve više pogađa mlade? Zdravlje Možda te zanima... 12 najvažnijih savjeta za očuvanje zdravlja crijeva Zdravlje

mZ: Što bolesnici sami mogu učiniti da bi izbjegli simptome?

Najvažnije je prepoznati okolišni čimbenik rizika za Crohnovu bolest, a to je pušenje. Pušenje ima i snažne negativne efekte na tijek Crohnove bolesti - više relapsa bolesti, više proljeva i više hospitalizacija. Stoga je nužan prestanak pušenja. Svakako, neophodna je rana dijagnoza, koja omogućuje efikasnije liječenje, kao i pridržavanje uputa odnosno redovitih kontrola i uzimanja propisane terapije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.