Hrana 01. prosinca 2014.

Blagodati jogurta za organizam

Jogurt2_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jogurt je izvrstan izvor kalcija koji je važan za rast, razvoj i održavanje kostiju u svakoj životnoj dobi, a posebice kod djece i adolescenata. Igra važnu ulogu u prevenciji osteoporoze koja pogađa svaku treću ženu i svakog osmog muškarca. Jogurt se počeo proizvoditi prije više tisuća godina u srednjoistočnim i istočnim europskim zemljama

Jogurt i mliječni proizvodi odličan su izvor proteina, minerala i vitamina. Na prehrambenoj piramidi su na jednakoj razini kao meso, riba i jaja. Ako paziš na tjelesnu masu, a velik si ljubitelj mliječnih proizvoda, onda trebaš odabrati niskomasne proizvode koji te neće nepotrebno opteretiti suvišnim kilokalorijama.

Djelovanje na cjelokupno zdravlje

Želimo li od mlijeka dobiti jogurt, trebaju nam bakterije, i to one dobre! U proizvodnji jogurta najčešće se koriste bakterije iz rodova: Lactobacillus i Bifidobacterium. Upravo su one zaslužne za brojna pogodna djelovanja, kako na zdravu crijevnu mikrofloru, tako i na cjelokupno zdravlje čovjeka. 

Kalcij iz mliječnih proizvoda najlakše se apsorbira zahvaljujući mliječnoj kiselini koja stvara pogodan pH za apsorpciju, a mliječni proizvodi često sadrže i dobar udio vitamina D. Čak i ako ne podnosiš mlijeko, odnosno ne možeš probaviti mliječni šećer laktozu, možeš bez poteškoća uživati u jogurtu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.