Hrana Hrana kao lijek 04. listopada 2016.

Alternativni izvori vitamina D: ribe, gljive i jaja

Vitamin_D
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pod utjecajem ultraljubičastih zraka vitamin D može se sintetizirati u koži, međutim, razni okolišni čimbenici poput onečišćenja i nedovoljno sunca, smanjuju sintezu vitamina D pa ga je neophodno unijeti prehranom.

Ujedno, kako se bliži zima bit će sve teže uloviti zrake sunca, stoga je potrebno pronaći alternativne izvore vitamina D, koji se mogu pronaći u mliječnom proizvodima, ribi i jajima. 

Mliječni proizvodi

Iako su punomasni mliječni proizvodi bogati zasićenim mastima, istraživanja pokazuju kako oni ne utječu negativno na razinu kolesterola u krvi, a ujedno sadrže vitamin D.

Riba

Svježa i konzervirana riba sadrži vitamin D,osobito losos, sardina i tuna. Više od 50 posto preporučene dnevne količine možeš unijeti ukoliko pojedeš sendvič s tunjevinom ili lososom u težini od 85 grama.

Gljive

Gljive apsorbiraju vitamin D kada su izložene sunčevoj svjetlosti i vrlo su korisne u prehrani. 

Jaja

Jaja također sadrže vitamin D, ali pri njihovoj konzumaciji osobe koje imaju povišeni krvni tlak i kolesterol moraju pripaziti na količinu.

Za imunitet je ključan vitamin D

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.