Hrana Hrana kao lijek 05. travnja 2018.

Ako skoro nikad ne jedeš ribu, kako to utječe na tvoj mozak?

Omega-Indeks_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovo se posebno odnosi na vegane i vegetarijance te one koji jednostavno ne vole ribu i morske plodove (u to se ne ubrajaju pržene lignje s krumpirićima i kupovni štapići od ribe). Nutricionistica Women's Healtha odgovara kako nejedenje ribe utječe na naš mozak i njegove funkcije.

Što dobivamo iz ribe i zašto je to bitno za naš organizam?

Nutricionistica Keri Glassman odgovara svima koji su zabrinuti da im mozak ne radi dovoljno dobro zbog izbjegavanja ribe i morskih plodova, inače esencijalnih izvora omega-3 masnih kiselina i vitamina D, ključnih u održavanju funkcija mozga i tijela. 

"Ne paničarite", kaže Glassman. Odgovorni vegani i vegetarijanci, oni koji paze na prehranu i imaju raznoliku dijetu te osobe koje žive na nekim dijelovima svijeta gdje je svježu ribu teže pribaviti ove nutrijente najčešće dobivaju iz raznih orašastih plodova i sjemenki

Kako nadomjestiti nedostatak omege-3 i vitamina D?

Esencijalne omega-3 masne kiseline naše tijelo ne može proizvesti samo, pa ih treba unositi kroz prehranu. One kontroliraju naše raspoloženje i mentalne procese te pomažu u prevenciji nekih bolesti mozga poput Alzheimerove. 

Pored toga djeluju anti-upalno čime automatski štite srce od oboljenja

Iako riba vrvi ovim nutrijentom, možeš ga unijeti i kroz orahe, sjemenke lana, chia sjemenke ili kroz dodatke prehrani

Ribica Možda te zanima... 5 razloga zašto trebaš jesti ribu Hrana Možda te zanima... Češnjak i riba djeluju protuupalno, otkrij koje još kombinacije čuvaju zdravlje Hrana

Vitamin D regulira također naše raspoloženje (inače, sunce je jedan od glavnih izvora vitamina D - sjeti se samo kako se osjećaš kada ne vidiš ni tračak njegove svjetlosti po zimi), odmornost, zdravlje kostiju i štiti imunološki sustav

Može se pronaći i u žumanjku te mlijeku.

Ipak, prednost ribe je što u samo jednoj porciji možeš unijeti sve što je gore navedeno.

Daj ribi priliku!

Probaj se ponovo okrenuti ribi, osim ako je ne jedeš iz etičkih razloga. Eksperimentiraj, isprobavaj recepte, traži različite vrste dok ne nađeš sebi najukusniju. Možda imaš neke traume iz djetinjstva u kojoj su te tjerali jesti ribu 'na lešo' ili bljutavu riječnu ribu, no sada je red da si sama reguliraš što ćeš i kako ćeš jesti. Pored toga, ukusni se pupoljci mijenjaju s godinama - tko zna, možda već voliš ribu, a da ni ne znaš!

Naravno, tu ne mislimo na pržene papaline, lignje koje plivaju u ulju i kupovne štapiće od ribe. 

Probaj s neutralnim ribama poput brancina ili oslića, a s grilanim lososom nikako nećeš pogriješiti. Kako bi 'začinila' svoje recepte, ispeci svoju ribu uz krušne mrvice, parmezan i začini ju najdražim mirodijama. 

Pokazalo se kako ljudi koji ne vole morsku hranu obožavaju škampe, pa daj i njima priliku!

Možeš otkriti cijelu novi svijet okusa, sve je na tebi. 

Probaj i ovu pečenu ljutu ribu s đumbirom i čili umakom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.