Hrana 12. siječnja 2012.

Agavin sirup ili medena vodica

Agavaekozona
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa. Često ga zovu ''medena vodica'', jer ima blagi okus i svjetlu boju. Rjeđi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuhanja treba koristiti u vrlo malim količinama. Agavin sirup ima neobično nizak glikemijski indeks i praktički ne utječe na razinu šećera u krvi

Zbog toga je idealan za dijabetičare i ljude preosjetljive na šećer. Kao zamjena za šećer, sirup od agave s relativno visokim udjelom fruktoze sigurno je jedan od najboljih prirodnih zaslađivača. Osim fruktoze agavin sirup sadrži i 5% inulina koji djeluje kao probiotik te poboljšava probavu i apsorpciju vitamina i minerala iz ostale hrane.

Može i u tople napitke, salate ili kolače

Agavin sirup je odličnog, neutralnog okusa i može se koristiti kao zamjena za bijeli šećer. Uglavnom se koristi za hladne ili tople napitke, voćne salate (svježe), sladolede, u salatama i umacima, za pripremu keksa i kolača. Budući da sirup od agave za sebe veže vodu, slastice ili keksi u kojima se koristi agavin sirup zadržavaju vlagu, pa je stoga agavin sirup idealna zamjena za zaslađivače koji se obično koriste u pravljenju kolača. Također agavin sirup nije pregust i ima blagi okus.

Pogodan je i za osobe koje izbjegavaju šećer jer ima niski glikemijski indeks - 17 što znači da se u krv apsorbira polako i ne uzrokuje brzi skok šećera u krvi. Vrlo je važno naglasiti da je potrebno potražiti organski agavin sirup koji nije tretiran pesticidima i ne sadrži konzervanse, a upravo je takav agavin sirup EKOZONA.

Jadranka Boban Pejić o agavinom sirupu

'Agavin sirup ne sadrži nikakve umjetne dodatke, aditive i pesticide. Po svojoj je strukturi fruktoza – dakle iz skupine ugljikohidrata koji se normalno nalaze u svom voću. Agavin sirup, za razliku od voća, u svom sastavu ima visoki postotak fruktoze. U tom smislu pogodniji je za ljudsku konzumaciju i od bijelog i od smeđeg šećera čiji je sastav 97 do 99 posto saharoza. Stručnjaci koji su uveli termin glikemijski indeks (izvor: knjiga Protiv raka, uglednog liječnika Dr. Davida Schreibera) dokazali su da agavin sirup ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva mobilizaciju inzulina i sve druge negativne reakcije koje namirnice s visokim glikemijskim indeksom izazivaju.

Preporučene količine

Zbog svega navedenoga agavin sirup prihvatljiv je zaslađivač jer ima vrlo sladak okus, a jednostavan je za korištenje kod spravljanja deserata, zaslađivanja napitaka i slično. Unatoč svim dobrobitima i ovaj je sirup potrebno konzumirati umjereno, po mogućnosti uz ostale organske i cjelovite namirnice'.

Agavin je sirup izvrstan za zaslađivanje deserta, no pitanje je kakve deserte često jedemo. Zamijeniti bijeli i smeđi šećer s agavinim sirupom svakako je pomak prema boljoj i kvalitetnijoj prehrani, radi li se o prirodnom i organskom agavinom sirupu. Osobno agavin sirup koristim otkako se pojavio na tržištu jer je pogodan za pravljenje slastica. Koristim ga i u svojoj knjizi "Prirodno i slatko”. Nisam primijetila da se negativno odražava na moje zdravlje (u prosjeku deserte jedem jednom do dva puta tjedno!). Naprotiv, moja želja za slatkim se smanjuje, a ne povećava', kaže Jadranka Boban Pejić.

EKOZONA agavin sirup možeš pronaći u bio&bio trgovinama i Konzumovim prodavaonicama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.