Hrana 15. rujna 2023.

7 namirnica s kraćim rokom trajanja nego što mislite

Foto: Guliver/Shutterstock Smeđa riža
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Datumi na etiketama hrane mogu biti zbunjujući, a za neke namirnice poput žitarice bismo instinktivno mogli pomisliti da imaju neograničeni rok trajanja. Iako neke mogu imati, od velike je važnosti kako ih skladištimo i u kojem ih roku trebamo iskoristiti nakon obrade.

Iako se na prvu može činiti da neke namirnice mogu trajati vječno, to nije uvijek slučaj. Na nekim namirnicama poput bobičastog voća ili mliječnih proizvoda lako možemo primijetiti da su se pokvarile jer se na njima pojavi plijesan, ali kod nekih to nije toliko očito. No, uvijek je bolje pojesti namirnice dok su još svježe kako ne bi došlo do zdravstvenih komplikacija. Prema Američkoj agenciji za hranu i lijekove najbolje je čuvati hranu u hladnjaku na oko četiri stupnja Celzijevih i na tjednoj bazi provjeravati što sve imate u hladnjaku i smočnici kako bi imali što svježije namirnice. Ipak, pripazite na sljedećih sedam namirnica za koje postoji veliki rizik da se pokvare prije nego što primijetite. 

Smeđa riža

Čuvanje riže u rinfuzi čini se ekonomičnim, ali prema američkoj Zakladi za rižu, rinfuza sa smeđom rižom bi se trebala osvježiti svakih šest mjeseci. Zato je bolje odabrati bijelu rižu koja praktički ima neodređeni vijek trajanja. “Razlog zašto se smeđa riža ne skladišti tako dugo kao bijela riža na sobnoj temperaturi je zbog ulja mekinja koje ostaje na vanjskoj strani zrna riže“, objašnjava nutricionistica Tessa Nguyen. 

Dok se bijela riža obrađuje kako bi se uklonio taj sloj, prema članku u LBT — Food Science and Technology, smeđa riže ima gotovo četiri puta veći udio tog ulja pa je on obradom gotovo i netaknut. To je ulje koje može užegnuti što znači da namirnica gubi svoje hranjive vrijednost. Ipak, obje riže su i dalje odlične namirnice, samo pripazite na rok trajanja. 

Možda te zanima... Smije li se jesti jogurt kojem je istekao rok trajanja i što vam se može dogoditi? Hrana

Svježe delikatesno meso 

Nakon što se otvore paketi narezane puretine ili šunke iz trgovine, doktorica Jennifer Quinlan za EverydayHealth kaže da bi se ono trebalo potrošiti ili baciti u roku od tri dana. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), narezane mesne delikatese dobre su najviše pet dana. To je zato što bakterija listerija, koja se može prenijeti na površinu narezaka, može nastaviti rasti na i u hladnjaku. "Možda će u početku biti samo na površini pa se od toga nećete razboljeti", kaže nutricionistica Jennifer Quinlan. Ali što dulje čekate, ti naresci postaju sve lošiji.

Prethodno narezane gljive

Povrće koje se prodaje narezano i zamotano, poput gljiva, može biti zgodno za korištenje, ali se zapravo brže kvari. Prema časopisu Foods gljive imaju kratki vijek zbog svoje strukture, a posebice jer im nedostaje zaštitni sloja kutikule. Narezane gljive kvare se brže od cijelih jer su izrezane i veća je površina izložena zraku i okolišu", dodaje Nguyen. Najsigurnije je kupiti cijele gljive i narezati ih  neposredno prije kuhanja, a čak bi i njih bilo dobro iskoristiti kroz pet do šest dana.  

 | Author: unsplash Foto: unsplash Gljive treba iskoristiti u roku pet do šest dana

Humus

Humus može biti zdrav međuobrok, no mogli biste se neugodno iznenaditi kada otkrijete da čak ni kupovne verzije s konzervansima nemaju isti rok trajanja kao druge vrste umaka. Zapravo, humus iz trgovine i domaći humus traju točno jednako dugo, čak i kada su u hladnjaku, odnosno tjedan nakon otvaranja prema američkom Foodsafety.gov. Humus kupljen u trgovini može se, zahvaljujući pasterizaciji, čuvati do tri mjeseca u hladnjaku dokle god je neotvoren. Ali nakon otvaranja potrošite ga što brže. 

Možda te zanima... 5 razloga zbog kojih na svoj jelovnik trebate uvrstiti humus plus recept Hrana

Klip kukuruza

Dok povrće poput cikle ili tikve mogu trajati mjesecima ako se pravilno skladište, za klip kukuruza to nije slučaj. Prema FoodSafety.gov, nekuhani klip kukuruza dobar je samo jedan do dva dana u hladnjaku. Kako bi mu produžili vijek trajanja, zadržite ga u njegovoj ljusci sve do kuhanja. No, nemojte zaboraviti i na konzervirani ili smrznuti kukuruz jer prema istraživanju objavljenom u Journal of Agricultural Food Chemistry, smrznuto povrće sadrži jednake ili čak više razine vitamina od svježeg. Plus je svakako što smrznuti proizvodi traju mnogo dulje od 72 sata.

Skuhane žitarice

Logično je da je za kuhanje žitarica potreba voda, a upravo ona je potrebna bakterijama kako bi se širile. Dok suhe žitarice mogu stajati mjesecima u hladnoj smočnici, one skuhane bi se prema FoodSafety.gov trebale iskoristiti u roku od tjedan dana. Ipak, kuhane žitarice možete smrznuti pa tada mogu trajati tjednima ili mjesecima.  

Umak od rajčice

Prije nego što se otvori, umak od rajčice je šampion u trajnosti. Poput kiselih krastavaca ili voća, zbog svoje visoke kiselosti može trajati više od godinu dana, dokle god je zatvoren. Ali nakon što ga otvorite, on traje samo tri do pet dana (čak i u hladnjaku) jer tada bakterije mogu ući i početi rasti. Isto tako, prema istraživanju objavljenom u International Journal of Analytical Chemistry, se razina likopena (antioksidansi) koji se nalaze u umaku na bazi rajčice može smanjiti nakon samo 30 dana skladištenja na oko 25 stupnjeva Celzijevih što je inače temperatura smočnice.

Možda te zanima... 7 vrsta voća i povrća s otrovnim dijelovima Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.