Hrana Analizirali smo 22. studenoga 2021.

6 iznenađujućih znakova koji pokazuju da se zdravo hraniš

Dijeta
Foto: shutterstock Povremeni "prehrambeni grijesi" normalni su i ljudski te da nisu problem ako se većinu vremena držite zacrtanog plana prehrane.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina nas zna što je uravnotežena prehrana, ali uvijek postoje i ti skriveni šećeri u zdravim namirnicama i sličo zbog kojih dolazimo u zabludu. Ovih šest iznenađujućih signala otkrivaju da se hraniš zdravije nego što misliš.

Nikada nije bilo toliko metoda i koncepata prehrane kao danas. Intervalni post, prehrana bez glutena, keto – tko bi se snašao u svemu tome? Naime, svaka od dijeta tvrdi da je jedina prava i istinita. Ali, ne postoji ultimativni koncept zdrave prehrane. Svi smo mi previše različiti za to, a naše tijelo, uključujući metabolizam i probavu, previše je individualno.

Puno važnije i zdravije od pridržavanja pravila bilo kakvih prehrambenih trendova je pomno osluškivnje vlastitog tijela. Što mu je zapravo potrebno kako bi dugoročno ostalo u formi i zdravo? Što za mene osobno znači zdrava prehrana? Naime, možda si bliža tome nego što zapravo misliš.

Ovih 6 znakova pokazat će ti da se zdravo hraniš

1. Jedeš kad si gladna

Industrija prehrane uvijek nas je pokušavala odviknuti od slušanja našeg prirodnog osjećaja gladi. Kad trebamo hranu, želudac nam javlja da je gladan, stoga nema smisla zanemariti ovaj signal našeg tijela. A ako zapravo možeš jesti onda kad si gladna, već si na dobrom putu. Puno više nego kada se boriš protiv vlastitog tijela željeznom disciplinom.

2. Prestaješ jesti kad si sita

Ne samo da trebaš jesti kad si gladna, trebaš i prestati kad si sita. Zvuči logično, zar ne? Ali kroz dijete i ograničenja koja često traju godinama, trenirali smo svoj mozak da ignorira osjećaj sitosti. Jer tko zna kad će opet nešto biti za jelo! Žudnja uglavnom proizlazi iz nezdrave prehrane i zabrana. Ako umjesto toga uspiješ doista poslušati svoje osjećaje gladi i sitosti, činiš svom zdravlju veliku uslugu.

3. Znaš koja je hrana dobra za tebe

Nema „dobre“ i „loše„ hrane - sve je pitanje mjere i naše individualne konstitucije. OK, pojesti tri čokoladice uz svaki obrok definitivno nije zdravo. Ali, pošto je sirova hrana teže probavljiva od kuhane, ima i ljudi koji, primjerice, ne podnose dobro salate.

Što više uspijemo osluškivati znakove svog tijela, manje ćemo osjećati želju za čipsom, čokoladom i slično. Naime, nakon što naš mozak shvati da nema nestašice i možemo pojesti samo komadić čokolade ako želimo, više neće stalno žudjeti za tim kalorijskim bombama.

Intuitivno znamo koja je hrana dobra za nas, koliko često i koliko bismo trebali jesti. Čim uspijemo pažljivo osluškivati svoje tijelo, znamo nakon koje nas hrane muči neugodan osjećaj sitosti i bolovi u trbuhu te koju hranu možemo dobro podnijeti. Dakle, ako dođeš do ove točke u prehrani, na dobrom si putu.

4. Rijetko si bolesna

Naša prehrana ima snažan utjecaj na naš imunološki sustav. Naravno, riječ je i o dovoljnoj količini vitamina i minerala kako bi naša obrana imala dovoljno snage. Ali, ima tu još toga. Naime, oko 70 posto imunološkog sustava nalazi se u crijevima. Dakle, ono što jedemo, a još važnije, kako jedemo, ima veliki utjecaj na to. Vrlo je važno da hranu jedemo opušteno i ugodno te da se ne opterećujemo jer, primjerice, trenutačno jedemo nešto „loše“.

I naše mentalno zdravlje ovdje također igra veliku ulogu, jer ono je usko povezano s tjelesnom dobrobiti. Ako se izlažemo stalnom pritisku jer smo zauzeti dijetama, prehrambenim pravilima ili drugim stresorima, to negativno utječe na našu imunološku snagu. Ako se, pak, rijetko prehladiš, vjerojatno radiš nešto ispravno.

5. Osjećaš se fit i puna energije

Ako ne jedemo dovoljno, zanemarimo osjećaj gladi ili si dopuštamo samo određene namirnice, a ta pothranjenost će se sasvim jasno pokazati: osjećamo se umorno i iscrpljeno, slabo se možemo koncentrirati i nemamo dovoljno snage, ni psihički ni tjelesno. Međutim, ako jedemo redovito i na uravnotežen način, razina šećera u krvi ostaje stabilna i osjećamo se fit i u formi.

6. Uravnotežena si i obično dobro raspoložena

Isto vrijedi i za naše raspoloženje: oni koji jedu premalo i uskraćuju tijelu potrebne hranjive tvari, brzo će to primijetiti na svom raspoloženju. Stalni osjećaj gladi i dijeta doslovno nas udare po trbuhu – i po raspoloženju. Nedostatak hranjivih tvari također može utjecati na naše raspoloženje, na primjer, razine hormona su pomiješane. Ili se osjećamo uzbuđeno nakon puno šećera. Oni koji uspiju jesti uravnoteženu prehranu zato jer osluškuju potrebe svog tijela, obično se osjećaju uravnoteženo i raspoloženje im ostaje stabilno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.