Hrana Hrana kao lijek 27. travnja 2020.

10 namirnica koje imaju više kalija od banane

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako slovi kao bogat izbor kalija među voćem i povrće, banana ipak ne nosi vrh ljestvice namirnica koje imaju najviše ovog vrijednog minerala. Želiš li osigurati dovoljan unos kalija u organizam, prepusti se novim idejama koje nadilaze poznato žuto voće.

Možda ne razmišljaš o njemu kada je zdravlje u pitanju, no kalij pomaže kod komunikacije mišića i živaca, kretanja drugih nutrijenata u tvojim stanicama i održava razine natrija u organizmu. 

Možda te zanima... Navali na avokado: ima više kalija nego banane, a oni koji ga jedu su zdraviji Hrana Možda te zanima... Koliko točno soli i kalija trebaju dnevno unositi visokotlakaši? Hrana

Ne unosiš li ga dovoljno, to može utjecati na povišenje krvnog tlaka i dovesti do rizika stvaranja bubrežnih kamenaca, prenosi Prevention.  

Slijedi 10 namirnica koje sadrže više kalija od banane. 

Batat

Pečeni batat ima 542 mg kalija. Također je pun vitamina A i vitamina C koji su dobri za tvoju kožu i zasitnih vlakana. 

Krumpir

Možda se čini iznenađujućim, ali pečeni krumpir ima 941 mg kalija. Ako si se prije plašila ove namirnice u strahu od debljanja, ona u biti može biti saveznik u mršavljenju ako se dobro pripremi, npr. kuhan ili pečen u pećnici, jer tako ima mali udio kalorija, masnoća i natrija. 

Puni su i vitamina C i magnezija

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Umak od rajčice

Ova jednostavna namirnica u samo jednoj šalici ima 728 mg kalija. Umak od rajčice možeš koristiti u varijetetu recepata, a bogat je likopenom, snažnim antioksidansom koji daje crvenu boju rajčicama te je poznat i po svom antikancerogenim svojstvima. 

Lubenica

Najdraže ljetno osvježenje za mnoge u samo dvije kriške nosi 641 mg kalija, a također je bogata likopenom, vitaminima A i C te B6. 

Idealni je saveznik u dijeti jer je puna vode i ostavit će te sitom nakon grickanja. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Zamrznuti špinat

U samo jednoj šalici zamrznutog špinata nalazi se 540 mg kalija, a možeš ga dodati u wok s povrćem ili tjesteninu. Bogat je i magnezijem, vitaminom A i kalcijem, a na sve to je i nevjerojatno jeftin. 

Crni grah

Osim što je odličan izvor vlakana i proteina, koji su idealni za održavanje sitosti, pun je i kalija i to čak 793 mg u jednoj šalici. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bijeli grah

Daleko najbolji izvor natrija na ovom popisu je bijeli grah. U samo jednoj šalici ova namirnica ima vrtoglavih 1189 mg kalija što iznosi jednu četvrtinu od ukupnog preporučenog dnevnog unosa. 

Ono što je još impresivno u njegovom sastavu je i 20 grama proteina te 13 grama vlakana u samo jednoj šalici. 

Cikla

U šalici kuhane i narezane cikle može se pronaći 518 mg kalija, a radiš li čips od ovog povrća, možeš unijeti impresivnih 90 mg kalija u jednom serviranju. 

Pije li se u obliku soka prije treninga, može ti pomoći povećati sposobnosti i izdržljivost, što je i dokazano jednim istraživanjem iz 2017. godine. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Butternut tikva

U samo jednoj šalici butternut tikva ima 582 mg kalija, a opskrbit će te i vitaminima A i C, magnezijem, folnom kiselinom te kalcijem. 

Blitva

Jedna šalica kuhane blitve ima 961 mg kalija. Prepuna je i vitamina A, C i K, kao i željeza i kalcija. Ubaci ju u jutarnji omlet s lukom i rajčicama za pravu energetsku bombu. 

Vitamin C i kalij eliminiraju celulit!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.