Hrana Hrana kao lijek 01. prosinca 2016.

Koliko točno soli i kalija trebaju dnevno unositi visokotlakaši?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osnovne smjernice za smanjivanje rizika od hipertenzije (povišenog krvnog tlaka) su prestanak pušenja, ograničenje unosa alkohola, soli, procesuiranih i suhomesnatih proizvoda te smanjenje tjelesne mase, kaže magistra Eva Pavić, specijalistica sigurnosti i kvalitete hrane te rukovoditeljica Sektora za prehranu i dijetetiku u KBC u Zagrebu.

"Za prevenciju hipertenzije potrebno je i povećanje tjelesne aktivnosti, održavanje adekvatnog unosa kalcija, magnezija i kalija, smanjenje unosa masti te povećanje unosa voća i povrća. U bolnicama se osobama s hipertenzijom propisuje neslana dijeta, odnosno preporučuje se smanjenje unosa hrane koja sadrži srednje do visoke količine soli, kao što su suhomesnati proizvodi, sardine konzervirane u ulju, dimljena riba, tvrdi i polutvrdi sirevi, topljeni sir, konzervirano ukiseljeno povrće i slično", kaže Eva Pavić.

Na stranici U. S. News već šest godina DASH prehrana s manje soli preporučena je dijeta za osobe s povišenim krvnim tlakom i najbolja dijeta općenito, preporučuje magistra. istraživanja pokazuju da pridržavanje prehrambenih navika koje su prema načelima DASH dijete pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Doznaj koja su pravila DASH dijete

 

Sol_Zelena | Author:

Koliko soli i kalija treba unijeti dnevno?

  • Sol - osobe koje imaju problem s povišenim krvnim tlakom ne bi trebale unositi više od 2000 do 2400 miligrama natrija, odnosno od 5 do 6 grama soli na dan.Budući da se glavnina soli unosi hranom, vrlo je važno birati kvalitetnije proizvode koji po sastavu imaju manji udjel soli. Uz ovakve proizvode dobro je kombinirati hranu koja je izvor kalija, kalcija i magnezija, a to je povrće i voće, objašnjava Eva Pavić.
  • Kalij - s natrijem regulira ravnotežu vode u tijelu. "Nekoliko velikih studija pokazalo je da je povećan unos kalija povezan sa smanjenim rizikom od moždanog udara. preporučeni unos kalija za odrasle osobe je 4, 7 grama na dan. Međutim, dokazi ne upućuju na to da oni s visokim krvnim tlakom trebaju uzimati nadomjestke kalija. Bitan čimbenik u prevenciji visokog krvnog tlaka je i pravovaljano izlaganje suncu zbog vitamina D, ističe Eva Pavić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.