Hrana Hrana kao lijek 17. lipnja 2017.

Navali na avokado: ima više kalija nego banane, a oni koji ga jedu su zdraviji

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Avokado je zasigurno jedna od najzanimljivijih vrsta voća – u odnosu na ostalo voće koje se većinom sastoji od ugljikohidrata, avokado ima visoki udio zdravih masti.

Kada govorimo o avokadu zapravo mislimo na plod biljke Persea americana. Ovo neobično voće neutralnog okusa i kremaste teksture vrlo je česti sastojak različitih jela, a najpoznatiji je kao glavni sastojak guacamole umaka.

Avokado je bogat zdravim, jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima te različitim vitaminima i mineralima od kojih su najviše zastupljeni vitamin K, folati, vitamin C, kalij, vitamini B5 i B6 te vitamin E. Brojne studije pokazale su njegov moćni učinak na zdravlje, a mi vam u nastavku donosimo sve blagodati avokada koje je znanost potvrdila.

Avokado sadrži više kalija nego banane

Kalij je mineralna tvar koju većina nas prehranom ne unosi dovoljno. Avokado sadrži visok udio kalija zbog čega igra važnu ulogu u održavanju poželjne razine krvnog tlaka. Koliko točno kalija treba unositi visokotlakaš?

Avokado obiluje zdravim mastima

Avokado i ulje avokada su bogati mononezasićenom oleinskom masnom kiselinom koju nalazimo i u maslinovom ulju, a za koju se smatra da ima blagotvoran učinak na zdravlje srca.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Avokado je prepun vlakana

Čak 7% ukupne mase avokada u prosjeku otpada na vlakna što je u usporedbi s drugim namirnicama vrlo visoki udio, a poznato je kako vlakna igraju važnu ulogu u održavanju metaboličkog zdravlja i pomažu gubitku suvišnih kilograma.

Avokado utječe na razinu kolesterola i triglicerida u krvi

Brojna istraživanja pokazuju kako konzumacija avokada može utjecati na smanjenje razine ukupnog kolesterola, triglicerida (za 20%), LDL kolesterola (za 22%) te povećanje razine dobrog, HDL kolesterola (za 11%).

Osobe koje redovito konzumiraju avokado su zdravije

Rezultati jednog zanimljivog istraživanja su pokazali da osobe koje redovito konzumiraju avokado općenito imaju mnogo veći unos mikronutrijenata i manji rizik od metaboličkog sindroma.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Masti iz avokada povećavaju apsorpciju antioksidanasa

Istraživanja pokazuju da konzumacija avokada ili ulja avokada u kombinaciji s povrćem značajno povećava apsorpciju antioksidanasa iz povrća.

Avokado štiti zdravlje očiju

Avokado je bogat antioksidansima poput luteina i zeaksantina koji smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte te imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju.

Avokado može smanjiti rizik od razvoja karcinoma

Određene studije na staničnim linijama pokazuju da nutrijenti iz avokada pokazuju blagotvoran učinak u prevenciji karcinoma prostate te mogu smanjiti nuspojave kemoterapije.

Ekstrakt avokada može olakšati simptome artritisa

Istraživanja su pokazala da ekstrakt ulja avokada i soje značajno smanjuje simptome osteoartritisa.

Avokado štiti i od sunca?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Dudu

      Vidi se da niste pričitali kemijske i fizikalne opasnosti u hrani.Avokado bi trebalo jesti dok je svjež,ali kako kad je još tvrd,a ako ga se ostavi da omekša,onda fermentira i tada je pun Vazoaktivnih amina.Treba naglasiti da se nesmije pretjerivati u jedenju večih količina omekšalog avokada,jer može štetiti organizmu.Loše skladišten avokado je još opasniji.Banane se mogu jesti svježe,jer su mekane,ali starije banane koje su već fermentirale,treba izbjegavati zbog Vazoaktivnih amina.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.