Eko Prirodom do zdravlja 09. listopada 2017.

Matična mliječ - njega kože stara tisućama godina

Foto: Apivita
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kleopatrina tajna ljepote. Izvor mladosti i vitalnosti za indijske maharadže. Hrana careva u tradicionalnoj kineskoj medicini, koju je čak i princeza Diana koristila u borbi protiv trudničke jutarnje mučnine. Što je matična mliječ i zašto je cijenjena već tisućama godina?

Jeste li ikad čuli za izreku „Ono si što jedeš?“ E pa rijetko koje stvorenje tu izreku može shvaćati toliko ozbiljno kao pčela matica. Naime, matice i radilice razvijaju se iz istih jajašaca, te je njihova prehrana jedino što ih razlikuje. Buduće pčele matice drugačije se hrane još od faze u kojoj su tek ličinke, a ključ njihova razvoja u kraljicu roja krije se u matičnoj mliječi.

 | Author: Apivita Foto: Apivita

Što je matična mliječ i kako se koristila kroz povijest?

Matična mliječ lučevina je mladih pčela radilica, a primarna funkcija u košnici joj je hranjenje ličinaka, s naglaskom na buduću maticu. Ona dobiva velike količine matične mliječi te zbog toga postaje veća i dugovječnija.

Benefiti matične mliječi ljudima su poznati već tisućama godina. Vrlo je važna u kineskoj tradicionalnoj medicini, gdje je nazivana i „hranom za careve“. Kinezi su matičnu mliječ koristili za usporavanje starenja stanica, pa je tako već dugo poznato kako proizvodi za njegu kože s matičnom mliječi, poput onih iz Apivitine Queen Bee linije proizvoda, smanjuju duboke bore i povećavaju elastičnost kože.

Tajne pozitivnih učinaka matične mliječi znala je i Kleopatra, pa se matična mliječ smatra jednom od namirnica koje su za zdravlje i ljepotu koristili egipatski faraoni, štiteći se od grubog pustinjskog vjetra. Pobornici ovog pčelinjeg proizvoda su i članovi suvremene britanske kraljevske obitelji, što svjedoči o dugotrajnoj ljubavi aristokracije prema matičnoj mliječi.

 | Author: Apivita Foto: Apivita

Matična mliječ i prehrana

Matična mliječ sadrži B vitamin, široku paletu minerala poput kalcija, željeza, fosfora i kalija te 17 različitih aminokiselina, uključujući 8 esencijalnih aminokiselina koje ljudsko tijelo ne može proizvesti, pa ih dobiti može jedino prehranom. To je važno jer su te aminokiseline nužne za stvaranje novih proteina u tijelu i normalan rad metabolizma.

Matičnu mliječ prehrani valja dodati i zbog lecitina, sastojka matične mliječi koji snižava kolesterol, poboljšava funkcioniranje jetre i olakšava probavu. Općenito, matična mliječ u prehrani dovest će do brže izgradnje mišića i bolje regeneracije stanica. Kombinacija bogatstva korisnih sastojaka i ubrzanog rada metabolizma koju nosi upotreba matične mliječi u prehrani pomoći može i u mavljenju, pa je tako matična mliječ namirnica koju definitivno valja uvrstiti u ovaj aspekt tvog života.

Imunitet i matična mliječ

Osim nutricionističke vrijednosti, matična mliječ ima velik značaj i u borbi protiv bolesti. Zbog svojih antibiotskih sredstava može se boriti s više različitih vrsta bakterija te zaštititi organizam od raznih infekcija ili barem smanjiti simptome bolesti. Istraživanje talijanskih znanstvenika sa Sveučilišta u Pisi iz 2016. godine potvrđuje stoljetna nagađanja o antibakterijskim svojstvima matične mliječi. Naime, matična mliječ i njeni derivati pokazali su veliku aktivnost u borbi protiv Gram pozitivnih bakterija. 

Također, studija japanskih znanstvenika objavljena u časopisu "International Immunopharmacology" pokazala je pozitivan učinak matične mliječi u borbi protiv alergija. Matična mliječ je u istraživanju brzo suzbijala histaminske reakcije na alergene, tako da ju je moguće koristiti kao prirodan lijek za alergiju, iako je potrebno daljnje istraživanje na ovu temu.

 | Author: Apivita Foto: Apivita

Matična mliječ i koža

Estetski učinci matične mliječi poznati su još od vremena starih civilizacija, no odlično je znati da ih i moderna istraživanja potvrđuju. Baš kao što matična mliječ produžava život pčele matice, tako njeni antioksidanski učinci mogu pomoći u produživanju mladolikosti tvoje kože, pa se ona smatra velikim saveznikom u borbi protiv starenja.

Znanstvenici s korejskog Sveučilišta Kyung Hee u seriji istraživanja došli su do potvrde estetske korisnosti matične mliječi. Njihove studije pokazale su kako matična mliječ regulira starenje kože uzrokovano izlaganjem svjetlosti. Do tog efekta dolazi jer matična mliječ stimulira proizvodnju kolagena, vezivnog tkiva koje povezuje kožu sa strukturama oko nje.

Iz navedenih razloga najbolje je tretirati kožu proizvodima za njegu baziranima na matičnoj mliječi i ostalim prirodnim sastojcima, kao što su Apivitine dnevne i noćne kreme za lice. Kreme s matičnom mliječi korisne su i kad bore već nastanu, no ne zaboravi da je bolje spriječiti nego liječiti, pa bi pametan odabir bio posvetiti se prirodnoj njezi lica već od mlade dobi.

Ukratko, hrana pčelinje kraljice nepravedno je zapostavljana u raspravama o pčelinjim proizvodima, unatoč svojoj tisućljetnoj korisnosti. Tajna zdravlja aristokracije, kozmetički preparat za sva vremena – matična mliječ.

Možda te zanima... 4 problema kose s kojima se svi susreću - i kako ih riješiti! Eko Možda te zanima... Imate ispucane usne? Evo što to govori o vašem zdravlju Eko Možda te zanima... Razmišljaš o bojenju svoje prirodne kose? Preljevi i prirodne boje su rješenje Eko Možda te zanima... Koristiš li odgovarajuću masku za lice? Evo kako odabrati najbolju za svoju kožu Eko Možda te zanima... Saznaj koja ti krema za ruke najbolje odgovara Eko Možda te zanima... Znaš li razliku između matične mliječi i propolisa? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.