Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Kazu da nikad nije kasno zapoceti sa necim.Nazalost, tek kad te izda zdravlje onda covjek shvati sta je najvrijednije! Sada sam u toj situaciji i jednostavno ne mogu izdvojiti samo jednu najzdraviju prehrambenu naviku.Sve je podjednako vazno,samo je bitno da
…prikaži još!a je prirodno.Zdravlje ulazi na usta i vjerujem da su upravo ovi Encianovi pravi prirodni proizvodi!
Meni su uvijek govorili prije za grickalice, prženo i puste gazirane sokove (od osnovne do srednje škole). Pa sad pred maturu napokon shvatio, napokon sam sebi rekao da je "DOSTA!" i krenuo s novim, zdravijim prehrambenim navikama. Kupio lijepo sobnu
…prikaži još! biciklu i par spravica za vježbanje i neću reći da je odmah mi bilo lako. Nije...prvi tjedan, pa drugi i onda vozi na bicikli do 50 minuti dnevno pa povećao po dva puta dnevno (2x dnevno 45-60min) plus brzo šetanje u kombinaciji s trčanjem. Doručak mi je uvijek bio najvažniji. Mala zdjelica zobenih s komadićima svježe jabuke prelivene mlijekom 0,5mm ili pak nešto slično tome (Meki regulator probave. Također volim neko suho voće poput suhih šljiva, datulja, ananas kockica i manga. Povrće i voće jednostavno je epitom vođenja zdravog života i očuvanja zdravlja. Na jelovniku mi je svaki dan kao i smeđa riža i druga hrana prepuna vlakana. Da skratim ^^ Glavno je izabrati prave, svježe i domaće namirnice. Možemo svi jedan tjedan pokoji keks (intergralni ako već) i najbitnija je tjelovježba u svemu tome. Eto ljudi...znam da je ovo bilo dugo za čitati..ahah ^^
Nisam znala odnosno vjerovala koliko je zdrava prehrana važna za naše zdravlje i naravno,kao prava žena i majka koja nije vodila računa o sebi preskakala sam doručak pripremajući djecu za školu,trčala na posao pa sa posla,posvećivala se maksimalno obitelji i
…prikaži još! mislila da mogu sve,a onda je moje tijelo otkazalo.Svakodnevni bolovi u cijelom tijelu,kroničan osjećaj umora i iznemoglosti,ponestajanje snage ....i da ne nabrajam i nakon godina uzaludnih obilazaka liječnika konačno dijagnoza - autoimuna bolest!!!Tielo otkazalo poslušnost i natjeralo me da stanem i da nešto mijenjam.Teški lijekovi i terapije nisu pomogli.Pomogla mi je zdrava prehrana puna vlakana koja mi je izregulirala probavu,povratila snagu i umanjila bolove.Moj obavezan doručak sastoji se od svježeg kravljeg sira sa lanenim uljem i pšeničnih mekinja uz dodatak svježe iscjeđenog soka od limuna.
Želim ovim komentarom upozoriti sve da ne čine moje grešku već da nikad,ali nikad ne preskaču doručak,da se posvete svom zdravlju pa samim time više budu od koristi svojoj obitelji i ono najvažnije - da slušaju svoje tijelo jer svaka bol je upozorenje da smo zanemarili tijelo i da nešto moramo mijenjati.Naše tijelo najbolje zna,a na nama je da se ponašamo odgovorno i time postajemo primjer i svojoj djeci.Svako dobro vam želim !
Smatram da nema puno filozofije oko toga kako usvojiti zdrave prehrambene navike. Treba prvenstveno nauciti osluskivati potrebe svog tijela (kruljenje zeluca kad je prazan :). Na jelovnik ubacim sto vise zelenoga, svjeze voce i povrce, laganu raznovrsnu hranu. Ostajem vjerna
…prikaži još! maminoj i bakinoj kuhanoj papici (ipak svi znamo da ima nesto posebno u takvoj klopi kad uz vegetu one umijesaju i zlicu ljubavi). I na kraju, umjerenost i uzivanje u svoj toj hrani je najbitnije.
Moje zdrave prehrambene navike ovise o godišnjem dobu u kojem se nalazimo. Zimi svakodnevno jedem voće iz svog voćnjaka koje je spremljeno u podrumu i pazim da ne konzumiram previše tešku hranu. Proljeće kreće sa detoksikacijom pa rado pijem vodu
…prikaži još! obogaćenu limunom i đumbirom. Ljeti je obavezan hladni smoothie, jer bi bio grijeh pored toliko voća ne uživati u tome. Jesen volim zbog nekih plodova koji su karakteristični samo za to razdoblje (kestenje, jesenske gljive). Mislim da takva raznolikost odgovara mome organizmu i svake godine rado proširim jelovnik :D
Dobar Vam dan. Zbog osjetljivog organizma unatrag puno godina razmišljam o vrsti i kvaliteti namirnica koje unosim u svoj organizam, te mogu reći da imam više zdravih navika. Ujutro, odmah nakon buđenja popijem veliku čašu mlake vode (da pokrenem crijeva),
…prikaži još!, a potom i iscijedim limun u jš jednu čašu mlake vode, kojoj nedavno odlučih dodati i žličicu domaćeg meda. Tad slijedi doručak- meni najdraži se sastoji od zobenih pahuljica kojima dodam neke orašaste plodove (orah, badem ili lješnjak) ili suncokretove sjemenke,sezamove sjemenke, te sušene brusnice ili grožđice. Kad sam imala problem zatvora, dodala sam i suhe šljive i mljevene sjemenke lanena. Sve zalijem čašom jogurta. Nekad zobene pahuljice zamijenim integralnim ili običnim pšeničnima, a nekad (da razbijem monotoniju)integralnim, raženim ili crnim kruhom sa sjemenkama koji premažem sirnim namazom i čašom jogurta.
Kroz dan se trudim unijeti dosta voća (što meni nije nikakav problem) i povrća, uz to nešto složenih ugljikohidrata i bjelančevina, da sitost potraje što dulje, a pijem i puno vode te ponekad čaja.
Uz to svako jutro prakticiram vježebe "Pet Tibetanaca" te se nastojim što više kretati.
To je to.
Svima želim da vam na prvom mjestu životne liste prioriteta bude vlastito zdravlje, da ostanete zdravi, produktivni i sretni.
Lp :)
Najzdravija prehrambena navika, definitivno doručak. Zbog usporene probave, problema sa alergijom bila sam prisiljena promjeniti svoje navike te one nezdrave zamijeniti zdravijima. Tako sam izbacila iz prehrane pekarske proizvode i kavu na prazni želudac. Te ujutro nakon popijene čaše limunade,
…prikaži još! spremam svoj zdravi doručak to je sir sa lanenim uljem kao baza, pa onda kombinacija žitarica i voća... Da ne bi ispalo da je samo doručak zdrav i tijekom dana se trudim kombinirati zdrave namirnice. Promjene se vide i tijelo je zahvalno na promjenama. Voljela bi probati koristiti i pšenične mekinje...
Lijep pozdrav! Iskreno, vrlo mi je teško odgovoriti na to pitanje. Mislim da mi najzdravije prehrambene navike variraju odnosno ovise o godišnjem dobu. Ljeti jedem puno voća i povrća iz našeg voćnjaka i našeg vrta. Imam problema sa hipotireozom više
…prikaži još!še od deset godina, a sa time dolaze i problemi sa usporenim metabolizmom, debljinom, naticanjem i sa svim ostalim. Uvijek sam mogla jesti sve i svašta, nikad nisam imala problema sa kilogramima, a jela sam kad sam bila gladna. Danas kad imam i 50. i koju godinu sve je drugačije. Priznajem da sa hranom često griješim iako bi željela uvesti malo više reda u moju prehranu. Upravo sam razmišljala kupiti ulje noćurka…. Pa tko zna možda ovaj puta sreća proviri i na moja vrata.
Iz ljubavi prema životinjama priča je krenula i ja sam se za zdravlje pokrenula.Prvo sam vegetarijanka postala pa i bez loših navika ostala.Dvije godine već je prošlo od tada,zdravlje je u mom životu bitan čimbenik sada.Masne čevape i pommes frites
…prikaži još! svakoga dana, zamjenilo je povrće bez ikakvog plana.Rajčica,tikvica, mrkva, brokula,banana,jabuka ili možda kivi?...upiši u google što god ti na pamet padne i ima da ti pamet stane , koliko svaka takva namirnica vitamina ima –dovoljno da ti cijeli život zdravlje štima! redovito ih samo treba jesti i doktora nikad nebi trbali sresti. Istražujući hranu i njezine blagodati koja bi ubiti trebala biti naš jedini, najbolji i naravno prirodni lijek ,upoznala sam svog novog najboljeg prijatelja- ulje konoplje. Želučane tegobe koje sam imala tada,konpolja je izlječila kao ni jedan lijek do sada. Od tada ju konuzumiram svakoga dana po jednu žličicu radi prevencije i osječam se odlično. A sada cu vam reći još jednu svoju zdravu naviku.Radi se o našoj prijateljici, našoj kraljici , našem izvoru života-vodi. Svakoga ju dana pijem ujutro natašte po 0,5l.Pije se sa čajem topla ili ljeti hladana radi čišćenja organizma od prethodnog dana. Smatram da je čiščenje organizma važno jer se nakon toga cijeli organizam osjeća jako snažno. Zato mislim da je uvođenje posta barem jedan dan u mjesecu stvarno dobra stvar. Iako još nisam počela postiti planiram uskoro početi.
Za kraj bih još napisala jedan jako dobar i poučan citat od Moliera kojeg bi se svi trebali pridržavati pa čak i ako se najzdravije hranimo,jer u svemu pa tako i u jelu treba biti umjeren:''Čovjek bi trebao jesti da živi, a ne živjeti da jede''
Svako jutro,umjesto kave,čaj i to iz vlastitog uzgoja i obavezno doručak,poput mliječnih proizvoda,zobenih i ostalih pahuljica,voče,povrče...uglavnom bez mesa jer meso ne jedem.
zdrava navika, hm....što sam prije 18 godina postala pesco vegetarijanka, ali to i nije nešto novo....to što šetam svaki dan minimalno 6 km...ali ni to nije novo...to što svako jutro popijem prvo čašu mlake vode sa limunom za čišćenje organizma
…prikaži još! i uvijek prije jela čaša vode i prije sna :D eto to je djelić mojih zdravih odluka ;)
Dobitnici vrijednih poklon paketa!
Komentari 111
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.