Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Ljeto je vrijeme kada su naše tržnice prepune različitog voća. Dok sam na godišnjem odmoru, svako jutro sebi za doručak pripremam neki voćni smoothie. Ubacim u blender nekoliko različitih vrsta voća i kad se sve izmiksa, dodam nešto od tzv.
…prikaži još! "super hrane", macu, maqui, camu camu ili sirovi kakao prah. Ponekad dodam i chia sjemenke ili bademe, lješnjake, orahe. Ovakav doručak me razbudi i daje mi dovoljno energije do ručka
Moja najzdravija prehrambena navika uključuje svakodnevno konzumiranje samo zdrave, organske i što manje rafinirane hrane. Ujutro najprije pojedem žličicu cvjetnog praha i meda, a zatim doručkujem pet vrsta cjelovitih žitarica, jogurt, sjemenke zlatnog i smeđeg lana (cijele+mljevene), pšenične+zobene mekinje, bananu
…prikaži još!nu i goji bobice (sve zajedno blendano u gusti smoothie). Za međuobroke jedem npr. zrnati sir, tunu, orahe, bademe, lješnjake, bobičasto voće, lubenicu, jabuku, i sl. Za ručak kuham smeđu, crvenu, crnu, divlju rižu, cjelovite žitarice (pšenica,zob,raž,ječam,pir,heljda,proso), leću (sve boje), slanutak, amaranth, quinou, bulgur...
To pripremam sa raznolikim povrćem (svježim, kratko kuhanim ili pečenim na kokosovom ulju, a najčešće kuhanim na pari). Kuham samo pileće i pureće meso dva do tri puta tjedno, ostali dani su ili bezmesni ili se jede riba. Uz to sve je obavezna salata sa maslinovim, lanenim ili uljem konoplje + jabučni ocat ili balsamico.
Za večeru jedem zobenu kašu kuhanu u bademovom, zobenom ili kokosovom mlijeku, sa dodatkom kakaa, maca praha, chia sjemenki, banane i ako sam prethodno bila na treningu dodam i proteinski prah. Radim i zdrave deserte bez maslaca, bez šećera, bez jaja, bez mlijeka i bez brašna. Često sama pečem i kruh (beskvasnu prosenicu:5-6 vrsta cjelovitog brašna).
Uzimam i omega 3 kapsule, pijem otprilike litru čaja dnevno (zeleni, crni, kamilica, đumbir, kopriva, kadulja...) i naravno puno, puno vode. Ne konzumiram rafinirani šećer, jedino svaki dan pojedem kockicu tamne čokolade (78%). I uvijek, uvijek čitam deklaracije na proizvodima, znam već napamet što je štetno i te proizvode ne kupujem.
Na ovakvu zdravu prehranu (ali i na cjelokupni zdravi način života: tjelovježba, zdrava kozmetika) sam se odlučila prije tri mjeseca kad sam se dobro informirala kakvi aditivi sve postoje u našoj hrani(i kozmetici!), te što je zapravo zdravo a što nije. U međuvremenu sam uz ovakvu prehranu smršavila 5 kilograma, ali što je najvažnije osjećam se punom energije, te zdravije i snažnije nego ikada u životu!
Nastojim se hraniti zdravo i kvalitetno oko 4mj.i super mi je krenulo i namjeravam nastaviti tako i u budućnosti. Svako jutro popijem čašu vode sa svježe iscjeđenim limunom,a za doručak jedem integralni kruh sa smoothiem ili cjelovite žitarice umočene u
…prikaži još! vodu sa svježim voćem iz mog vrta. Ne mogu bez kave,pa si priuštim jednu u prijepodnevnim satima,ali bez mlijeka i šećera,dodajem samo pola žličice ceylon cimeta.
Puno,puno vode kroz dan i nekoliko šalica zelenog čaja,a tu je i tjelovježba nakon koje volim pojesti bijelu ribu ili piletinu na malo maslinovog ulja i puno zelene salate ili nekog drugog zelenog povrća. Da bi bilo ukusnije,dodajem čili u komadu koji sama mrvim prije korištenja. Leća,smeđa riža,hajdina kaša ili pa mekinje,moj su prilog salatama uz raniju večeru,a nekad budu i za ručak.
Slatkiši,nadutost,loša probava i višak kilograma su za mene prošlost jer uz zdrave namirnice i tjelovježbu živim kvalitetnije i sretnije.
Najzdravija navika u mojoj prehrani je ta da svaki dan započinjem konzumiranjem voća-ponekad su to banane, ponekad breskve, a ponekad sezonsko voće koje se u tom trenutku nađe. Voćem započinjem svako jutro bilo da ga konzumiram samo ili da si
…prikaži još! napravim ukusan smoothie.
Navikla sam preko dana imati više manjih obroka radije nego jedan ili dva kojima bi se "pretrpala". Za međuobrok također jedem isključivo voće ili žitne pločice..
Kad malo razmislim, moja prehrana je totalno predvidljiva-obiluje voćem, povrćem, i češće nego ranije sirovo pripremljenim namirnicama.
Svaki dan doručkujem zobene pahuljice ,nekad slatke nekad slane u različitim kombinacijama sa lanenim sjemenkama ,sezamom,brusnicama cimetom ,kurkumom i ne pijem sokove nego samo vodu.
Sve je počelo prije otprilike 6 godina kad su mi dijagnosticirali dijabetes tipa 1. Sve mi se odjedanput urušilo, mislio sam kako se sve urotilo protiv mene. Bio sam u osjetljivoj fazi, pred kraj puberteta, i mislio sam si što
…prikaži još! ću sad? Moj život je još u povojima, u što se to moje djetinjstvo i općenito život, pretvara. Zatražio sam i dobio svu potrebnu pomoć i podršku svojih roditelja i najbolje prijateljice. Shvatio sam da je problem u meni samome koliko u tom nesretnom vanjskom faktoru koja se naziva bolest (dijabetes), Otada sam počeo tražiti izlaz iz naoko bezizlazne situacije. Prva na red je došla prehrana, zatim redovita tjelovježba, joga... Vratimo se ipak na prehranu. Do tada volio sam sve što i drugi moji vršnjaci: fast food, gazirana zašećerena pića i tome slično. Prijateljica me je savjetovala da počnem u svoju prehranu ubacivati integralne žitarice (ječam, zob proso, smeđa riža), organsku soju, bučino ulje, i razne preparate i dodatke prehrani (Omega3). Sada je ta prehrana bogata vlaknima i sa niskim glikemijskim indeksom postala moja životna navika, i moja rutina. Uveo sam i međuobroke između ova tri glavna, tako da sada jedem i po pet ili šest puta dnevno, ali su obroci i količinski i kalorijski puno manji. Od samoga početka u stabilizaciji mog stanja puno mi je pomogao Encian i njegovi sjajni dodaci prehrani (omega 3, Multivitamin, Artičoka 500 MX, Pivski kvasac u kapsulama bogat cinkom, Švedska grenčica, i u novije vrijeme Laneno ulje, i najnoviji proizvod Konopljino ulje, koje smatram čudotvornim u podizanju opće izdržljivosti i ravnoteži esencijalnih masnih kiselina. Jednostavno sada se veselim svakom novom danu, jer se osjećam zdravo i poletno, jednom riječju izvrsno. A Encian u cijeloj toj priči zaslužuje istaknuto mjesto i topla je preporuka svima koji se uzdaju u čudesnu moć prirode. Encian je sublimirao tu moć u svoje proizvode i rezultat nije ni u mom slučaju izostao.
Doručak je najvažniji obrok u danu i trudim se da bude i zdrav. Moj ritual je slijedeći: natašte pola limuna u 2,5 dl tople vode, nakon toga ide čaj od koprive.. ovisi o danu i raspoloženju uglavnom se doručak sastoji
…prikaži još! od svježe cijeđenog soka od voća ili povrća (najčešće zelenog), ili je smoothie (voće/povrće, chia sjemenke, lan...)chia sjemenke obožavam, osim što me hidratiziraju iz nutra, drže me jako dugo sitom...ostatak dana nastojim da obroci budu balansirani.
UMJERENOST! U pravilu se zdravo hraniti, puno povrća i voća, ali kockica čokolade, sladoled ili bilo koji drugi gušt koji tijelo zaželi nije grijeh. Samo dok su takve stvari u manjini.
Ne znam jeli baš za ovu sekciju al nisam nigdje našao temu zdrava prehrana. Uglavnom pitanje da li bi se ovo smatralo zdravim doručkom: - sir i vrhnje (obični iz dućana ,najčešće vindija),količina oko 1dl od svakog(to je jedna prosiječna
…prikaži još!na zdijelica)
- pola/cijela šnita kukuruznog kruha
- 1 šalica mlijeka ili kakao
otprilike 3 žlice zobenih, žličica meda, mlijeko, par badema, malo brusnica,malo lanenih sjemenki, malo kokosovog brašna i pola banane:)
bude toga puna zdjelica pa sam se zapitala da nije to bomba od doručka
Pozdrav, pa zdravo je ako ti godi i ako se ne moraš pridržavati neke posebne dijete, bit doručka je da te što duže održava sitim na kvalitetan način. - naribana jabuka, začinjena cimetom i medom i zalivena jogurtom, može malo
…prikaži još!lo i mljevenih oraha u to
- frape od bilo kojeg voća
- jedna voćka (jabuka, banana, kruška i sl), dva dl mlijeka, malo kokosa, meda, cimeta...smiksati
-cjeloviti kruh s marmeladom, posnim sirom, deluxe purećom šunkom
- omlet bez kruha
Moja najzdravija prehrambena navika je da nikada ne preskačem doručak.I ne samo to. Prije nekoliko mjeseci odlučila sam izbaciti meso iz prehrane. Uz obilje voća,povrća,žitarica i zdravih obroka,moj organizam savršeno funkcionira. Omiljena mi je kombinacija,za doručak,zobene pahuljice u mlijeku sa
…prikaži još! sa dodatkom kukuruznih pahuljica,mljevenog lana,žlićicom meda ili domaćeg đema od šljiva.Po želji dodajem voća iz svoga vrta,te žličicu cimeta.
Uživam u takvom doručku i naravno,potrudit ću se da ga svaki novi dan obogatim nečim novim,zdravim i ukusnim.
Moja najzdravija prehrambena navika je jesti male obroke, ali često. Iako se ponekad čini da jedem kao dijete, svaka 3 sata, ali čini mi se da su manji, a češći obroci puno zdraviji način prehrane. Uz male obroke pijem puno
…prikaži još! čiste vode tako sam se naučila od malena i za sada dobro funkcionira.
Moja najzdravije prehrambena navika i ne samo prehrambena :)je piti puno vode, pješačim gdje god mogu i uz sve to pokušavam dovoljno spavati. Osim toga, dan ne mogu zamislit bez doručka koji je obilan i uključuje raznovrsne namirnice, najčešće iz bakinog vrta.
Mislim da mi je jedna od zdravijih prehrambenih navika što svako jutro natašte popijem čašu vodu. Također volim doručkovati jogurt s pšeničnim mekinjama, te ne večeram iza 19h navečer eventualno ako budem gladna pojedem voćku ili jogurt....
Moja prehrambena navika je da uvijek doručkujem dva integralna topla sendviča s obiljem sezonskog povrća koje ubacim u nemasni sir i pureću šunku i hrskavo zapećem. (trebaju mi dva topla jer sam velika!)
Dobitnici vrijednih poklon paketa!
Komentari 111
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.