Nemam ih baš mnogo, ali s obzirom da patim od zatvora redovito koristim mekinje, što je odlično za moje zdravlje i na taj način održavam normalnu probavu. Znate kad sam počela koristiti mekinje kao dodatak prehrani, a to je bilo prije nekih dvadesetak godina, moj brat je pitao mamu: "Pa dobro gdje ona jede mekinje u svinjcu ili za stolom". Eto po nečem pamtim kad sam ih počela koristiti jer tada nisu bile tako raširene za upotrebu kao danas. Odlične su probajte ih sat vremena prije ručka sa jogurtom. Ne samo da je čuvar Vašeg zdravlja nego Vas održava i vitkim!!!!!!!!!!!!!
Držim se stare Hipokratove poslovice: "Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana!"
Dvije glavne zdrave navike koje imam su topla voda sa pola iscijeđenog limuna i nekoliko badema svako jutro (moja draga baka me to naučila!)
Trudim se svaki dan pojesti nešto "sa žlicom", tj. juhu ili varivo.
Na početku svega moram reći-MAMA HVALA TI! Prije tri godine proživljavali smo najgore noćne more. Mama je oboljela od karcinoma dojke, ja završila na operaciji...cijeli svijet nam se u nekoliko dana srušio!Slijedili su dani oporavka, mamine kemoterapije, zračenja...To je bilo nešto što nam je promijenilo život iz temelja, ali i u pozitivnom smislu. Mama je prešla na totalno drugačiju ishranu, koja se sastojala i još uvijek se sastoji od povrća, voća, sjemenki, lanenog ulja...Svakim danom joj je bilo sve bolje i nakon nekog vremena i ja sam krenula njenim stopama. Izbacila sam sve bijelo iz prehrane-bijelo brašno, šećer, rižu i ubacila integralne namirnice. Na minimum smanjila unos slatkiša, počela koristiti bučino, laneno i maslinovo ulje...Moja najbolja prehrambena navika je sada doručak!On mora biti bez obzira na sve i to linomel. Znači, sjemenke mljevenog lana pomješane s medom, na to staviti svježe voće i na voće svježi posni sir pomješan s žličicom lanenog ulja. Tako zdravo, hranjivo i jako zasitno!Probajte, jer dan počinje zdravim doručkom, a zdrave navike ostaju za cijeli život!
Mislim da je moja najzdravija prehrambena navika koju sam "naslijedila" od mame svakodnevno pečenje domaćeg kruha.I nema izgovora tipa nemam vremena,kasno sam došla s posla,umorna sam...Kruh se zamijesi i čeka svoj odlazak u pećnicu dok ja nesmetano obavljam druge poslove.Prednost je naravno kvaliteta ali i veliki izbor kakav ćemo kruh imati uz jelo.Hoće li to biti raženi,kukuruzni,miješani,sa sjemenkama,crni,sve ovisi za kakav su se moji dečki odlučili toga dana.Volim taj miris koji se širi po mom domu a volim i osjećaj da činim nešto zdravo i tradicionalno za moju obitelj.
Moja najzdravija navika je doručak s najbližima. Kroz tolike godine žurbe i uz pregršt obaveza zadržali smo tu predivnu naviku. Svaki dan onaj koji ima najviše vremena pripremi svim ukuzanima hranjiv i zdrav doručak. Nikada mi nije bio problem ustati se ranije kako bi doručkovala s mojom obitelji, a nadam se da će tako i ostati. :)
Moja najzdravija navika svakako je doručak koji nikada ne preskačem. Ujutro ću ustati čak i sat vremena ranije ako je potrebno kako bih pripremila zdrav obrok koji će mi dati energiju za ostatak dana. Uz svakodnevni doručak među najzdravije navike moram uključiti i to da od tekućine pijem isključivo vodu i zeleni čaj. Gazirano piće nisam probala već godinama, a i voće sokove također rijetko pijem.
Prije dvije godine sam oboljela od kolitisa smršavila 15 kg i moja prehrana se iz korijena promijenila.U današnje vrijeme kada velika većina žena muku muči da bi skinula koji kilogram ja se svim silama trudim dobiti koji.Navikla sam doručkovati što mi je prije bilo nezamislivo,lagana kuhana jela,crveno meso sam skoro izbacila iz prehrane,ali eto počastim se ponekada iz želje,svježe voće jedva da smijem.Baš zbog ovakve ograničene prehrane vlakna su postala moja navika jer bez njih probava ne funkcionira,mekinje,ulje konoplje,ulje crnog kima i još dosta toga kombiniram i kile se polako vraćaju,nadam se i zdravlje sa njima!
Ne mogu reći da se hranim zdravo; za svoj izgled, a i relativno dobro zdravlje, očito mogu zahvaliti samo sreći i dobrim genima.
Odnedavno sam se osamostalila pa su moje prehrambene navike počele biti još i gore te se prehranjujem isključivo brzom hranom, smrznutom koju nabrzinu ubacim u pećnicu kad dođem s posla itd. Da ne pričam o tome koliko rijetko jedem voće i povrće kad nema mame koja me podsjeti na to :).
Dakle, uopće ne moram pričati koliko bi mi ovaj zdravi paket dobro došao, a jedina moja trenutna zdrava navika kojom se mogu pohvaliti je doručak koji nikad ne preskačem, a za koji obično pojedem muesle.
Moja najzdravija navika je ispijanje vode s limunom i đumbirom svakodnevno bar 1-2 litre, kao i svakodnevno večernje trčanje bar pola sata. Zaista pomaže da se bolje, kako fizički, tako i što je još bitnije psihički :-) .
Trenutno moja najzdravija navika je svakodnevno doručkovanje i to mješavinu zobenih i raženih pahuljica i lanenih sjemenki s običnim jogurtom. Primjetno mi je koža u boljem stanju, imam bolju probavu, a i općenito psihofizičko stanje mi je bolje :-D
Mislim da je moja najzdravija navika pijenje mlake vode sa limunom ujutro. To sam usvojila dok sam pila željezo, i nakon toga sam nastavila jer me u trenutku razbudi i blagotvorno djeluje na moju probavu.
Osim što svakodnevno obavezno u jelovnik uvrstim naše domaće voće i povrće koje Bogu hvala imamo u vrtu, zumba je ta koja je moja najzdravija navika. Četiri puta tjedno, svaku večer vježbam kroz ples. Ne biste vjerovali koliko zumba čini čovjeka sretnim, manje opterećenim i zdravijim. A tijelu donosi brze rezultate, naravno ukoliko ih kombinirate sa zdravim prehrambenim navikama. Pa i kada pravite kolač, umjesto bijelog naprimjer stavite pirovo brašno :) Jer život i kada pazite što jedete, treba biti sladak :)
moja najzdravija prehrambena navika je što obavezno pijem vou uz svaki obrok. mislim da je voda jako bitna, em što je zdrava em što stvara osjećaj sitosti pa jedem manje. kad je moguće, pijem i jogurt uz obroke jer osvježava, hrani i pojačava imunitet.
Moja trenutno najzdravija prehrambena navika je popiti ujutro prije doručka,na tašte čašu mlake vode sa cijeđenim limunom i medom.
Između obroka pojedem voće ili čak povrće, a ljeti kao međuobrok volim lubenicu, dinju ili same rajčice. A jednom mjesečno znam i napraviti detoks organizma tako što pijem smoothieje koje spravljam od puno povrća i voća, lanenih sjemenki i pijem puno vode.
Moja nazdravija prehrambena navika je kuhanje bez vegete i soli.
moja najzdravija prehrambena navika jest, da uvijek, ali apsolutno uvijek doručkujem. To mi je najvažniji obrok u danu i uvijek uključuje neku vočku. Nekad je lakši doručak pa su samo pahuljice i banana, a nekad je i malo jači pa je neko jaje i sendivić od heljde te neka jabuka. Kad se ujutro dobro najedem imam snage za cijeli dan i lakše mi je obaviti sve obaveze koji taj dan donese sa sobom.
Kod mene je podosta zdravih prehrambenih navika, ali ipak bih istaknula one koje smatram naj naj važnijima: ne preskačem doručak, ručam umjereno, a za večeru pojedem samo voće, salatu ili jogurt. Ne solim jako hranu već okus pojačavam začinima. Pijem puno tekućine koja nije sokić i sl. nego obična najobičnija voda ili ponekad čaj. Uglavnom ne konzumiram šećer. I trudim se ugrabiti sve domaće - voće, povrće, svježi sir, mlijeko, mast i ostalo - samo da je domaće i neiskvareno stotinama dodataka, E- ovih i onih, konzervansa i sličnih otrova! :)
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji