Najzdravija prehrambena navika mi je što sam ovisna o voću. Živim od njega i jedem ga svakodnevno. Kada sam na nekom putovanju i ako nema voća, imunitet mi automatski slabi jer sam toliko naviknuta na njega. Osim toga, mogu reći da je i doručak moja zdrava prehrambena navika jer dosta mojih prijatelja i poznanika uopće ne doručkuje, dok je meni doručak uobičajeni dio rituala i najbolji početak dana.
Moja zdrava prehrambena navika uključuje doručak pod obavezno...trudimo se jesti kvalitetno i zdravo tako da je barem jednom u tjednu na meniju proso ili amaranth kao prilog jelu.Ujutro obično doručkujem zobenu kašu ili mekinje.Trudim se kuhati zdravo ali danas uz ubrzani način života često nam je to zadnja preokupacija.Smatram da je ipak u zdravom tijelu zdrav duh te se ako ništa trudim zdravo donekle hraniti.Još jedna zdrava navika koju sam nedavno usvojila je korištenje blendera za izradu smoothiesa,koji volimo popiti i muž i ja i sinko.Većinom se trudim nabaviti svježe i domaće voće i povrće.
Jesti malo, ali više puta na dan i čim više "na žlicu" to je prehrambena navika moje 85. godišnje bake koju je prenjela i na nas, svoje unuke. Baka je zakon, vitalna žena koja prkosi svojim godinama i sljedeći njezin put nadam se da ću barem upola dobro izgledati i osjećati se kad jednom uđem u njezine godine.
Od nedavno sam počela raditi na sebi,do tad su mi bili ostali na prvom mjestu...ali sada se priča malo promijenila...malo fitnesa i puno bicikla,uz sve to 5 obroka na dan...što laganijih i naravno zdravih.svakim danom volim probati nešto novo od zdrave hrane pa tako sam kupila i encianovu smeđu rižu...za sad samo to ali sam jako zadovoljna okusom...pogotova kada ju konbiniram sa svježim povrčem iz svog vrta!!!za sad sam puno napravila za sebe,zadovoljnija sam osoba i puna života,a to su počeli primječivati i drugi...mada mršavija samo 2 kg,figura tijela mi se polako počela formirati kako treba :) i mogu reči da je to ono što mi je falilo u životu :)
Pošto sam operirala crijeva dosta moram da pazim na ishranu. Jedem više puta na dan, manje obroke, dosta voća i povrća jer s njim unosim najviše vitamina i minerala, dosta riže jer obnavlja sluz na crijevima. Jedem dosta ribe na razne načine i koristim maslinovo ulje. Pravim razne domaće sokove od voća i povrća. Encian paket bi mi super došao, jer ima super stvari, ugledala sam smeđu rižu.
Imam dosta prehrambenih navika koje su zdrave, pa neke od njih ću i navesti. Ujutro čim se probudim popijem natašte čašu mlake vode s pola ocijeđenog limuna (na taj način je lužnat ph tijela, a kada je tijelo lužnato, ne postoji mogućnost za oboljevanjem. Kada je tijelo kiselo, nastaje karcinom.) Nakon čaše vode s limunom slijedi čaša domaćeg kefira kojega sama pravim od tibetanskih gljivica i u taj kefir smiješam žličicu sjemenki lana kako bi provela detoksikaciju organizma. Zatim pojedem neko voće i kasnije pijuckam čaj koji si radim (u zadnje vrijeme pravim biljnu mješavinu od preslice, lavande, koprive i pirike) kako bi očistila bubrege. Tokom cijelog dana nastojim pojesti dosta voća i povrća. Ljeto je idealno jer ima lubenice, tikvica i rajčice pa na taj način postoje i lagane ljetne salate. Za ručak znam napraviti rižoto od smeđe riže s gljivama...U svakom slučaju nije mi dosadno jer mi je na kraju dana tijelo uistinu jako zahvalno. :)
obavezno doručak i to žitarice - raznolike ovisi kako koji dan. pogotovo sad kad sam trudna puno toga sam izbacila iz prehrane a neke stvari uvela. obavezno svaki dan voće i povrće , nešto od toga je iz mog vrta (voćnjaka)i naravno kuhana jela a brzu prehranu sam izbacila koliko god sam mogla.
Moja prehrambena navika je da uvijek doručkujem dva integralna topla sendviča s obiljem sezonskog povrća koje ubacim u nemasni sir i pureću šunku i hrskavo zapećem. (trebaju mi dva topla jer sam velika!)
buba: doručak je obavezan žitarice bez šečera sa sojinim mljekom ivoče ručak najviše povrča mesa možda 2x u tjednu većera ako sam gladna neka salata ako nisam jako gladna samo jogurt encian proizvode dosta koristim ljuskice od soje itd....ovaj novi proizvod ne mogu naći( fiber up)svako jutro natašće popijem vodu sa limunom več dugo godina
Moja najzdravija prehrambena navika je nošenje doma pripremljenih salata za ručak na poslu, što nastojim prakticirati svaki dan.
Ljeto je vrijeme kada su naše tržnice prepune različitog voća. Dok sam na godišnjem odmoru, svako jutro sebi za doručak pripremam neki voćni smoothie. Ubacim u blender nekoliko različitih vrsta voća i kad se sve izmiksa, dodam nešto od tzv. "super hrane", macu, maqui, camu camu ili sirovi kakao prah. Ponekad dodam i chia sjemenke ili bademe, lješnjake, orahe. Ovakav doručak me razbudi i daje mi dovoljno energije do ručka
Moja najzdravija prehrambena navika uključuje svakodnevno konzumiranje samo zdrave, organske i što manje rafinirane hrane.
Ujutro najprije pojedem žličicu cvjetnog praha i meda, a zatim doručkujem pet vrsta cjelovitih žitarica, jogurt, sjemenke zlatnog i smeđeg lana (cijele+mljevene), pšenične+zobene mekinje, bananu i goji bobice (sve zajedno blendano u gusti smoothie). Za međuobroke jedem npr. zrnati sir, tunu, orahe, bademe, lješnjake, bobičasto voće, lubenicu, jabuku, i sl. Za ručak kuham smeđu, crvenu, crnu, divlju rižu, cjelovite žitarice (pšenica,zob,raž,ječam,pir,heljda,proso), leću (sve boje), slanutak, amaranth, quinou, bulgur...
To pripremam sa raznolikim povrćem (svježim, kratko kuhanim ili pečenim na kokosovom ulju, a najčešće kuhanim na pari). Kuham samo pileće i pureće meso dva do tri puta tjedno, ostali dani su ili bezmesni ili se jede riba. Uz to sve je obavezna salata sa maslinovim, lanenim ili uljem konoplje + jabučni ocat ili balsamico.
Za večeru jedem zobenu kašu kuhanu u bademovom, zobenom ili kokosovom mlijeku, sa dodatkom kakaa, maca praha, chia sjemenki, banane i ako sam prethodno bila na treningu dodam i proteinski prah. Radim i zdrave deserte bez maslaca, bez šećera, bez jaja, bez mlijeka i bez brašna. Često sama pečem i kruh (beskvasnu prosenicu:5-6 vrsta cjelovitog brašna).
Uzimam i omega 3 kapsule, pijem otprilike litru čaja dnevno (zeleni, crni, kamilica, đumbir, kopriva, kadulja...) i naravno puno, puno vode. Ne konzumiram rafinirani šećer, jedino svaki dan pojedem kockicu tamne čokolade (78%). I uvijek, uvijek čitam deklaracije na proizvodima, znam već napamet što je štetno i te proizvode ne kupujem.
Na ovakvu zdravu prehranu (ali i na cjelokupni zdravi način života: tjelovježba, zdrava kozmetika) sam se odlučila prije tri mjeseca kad sam se dobro informirala kakvi aditivi sve postoje u našoj hrani(i kozmetici!), te što je zapravo zdravo a što nije. U međuvremenu sam uz ovakvu prehranu smršavila 5 kilograma, ali što je najvažnije osjećam se punom energije, te zdravije i snažnije nego ikada u životu!
Nastojim se hraniti zdravo i kvalitetno oko 4mj.i super mi je krenulo i namjeravam nastaviti tako i u budućnosti. Svako jutro popijem čašu vode sa svježe iscjeđenim limunom,a za doručak jedem integralni kruh sa smoothiem ili cjelovite žitarice umočene u vodu sa svježim voćem iz mog vrta. Ne mogu bez kave,pa si priuštim jednu u prijepodnevnim satima,ali bez mlijeka i šećera,dodajem samo pola žličice ceylon cimeta.
Puno,puno vode kroz dan i nekoliko šalica zelenog čaja,a tu je i tjelovježba nakon koje volim pojesti bijelu ribu ili piletinu na malo maslinovog ulja i puno zelene salate ili nekog drugog zelenog povrća. Da bi bilo ukusnije,dodajem čili u komadu koji sama mrvim prije korištenja. Leća,smeđa riža,hajdina kaša ili pa mekinje,moj su prilog salatama uz raniju večeru,a nekad budu i za ručak.
Slatkiši,nadutost,loša probava i višak kilograma su za mene prošlost jer uz zdrave namirnice i tjelovježbu živim kvalitetnije i sretnije.
Najzdravija navika u mojoj prehrani je ta da svaki dan započinjem konzumiranjem voća-ponekad su to banane, ponekad breskve, a ponekad sezonsko voće koje se u tom trenutku nađe. Voćem započinjem svako jutro bilo da ga konzumiram samo ili da si napravim ukusan smoothie.
Navikla sam preko dana imati više manjih obroka radije nego jedan ili dva kojima bi se "pretrpala". Za međuobrok također jedem isključivo voće ili žitne pločice..
Kad malo razmislim, moja prehrana je totalno predvidljiva-obiluje voćem, povrćem, i češće nego ranije sirovo pripremljenim namirnicama.
Najzdravija navika mi je jogurt ili sličan proizvod sa sjemenkama lana i to svako jutro. Nakon nekog vremena sam primjetila da mi se probava popravila (inače imam problema sa opstipacijama), koža proljepšala, a na mjerenju vitamina i minerala sam imala visoku razinu omega 3 i 6 (zdrave masnoće) što je prilično rijetko u 50-im godinama u vrijeme kada prevladava brza hrana.
Moja najzdravija prehrambena navika bila bi obavezan doručak koji dosta ljudi ne uzima ili pojedu nešto "nabrzaka" a najedu se kasno poslijepodne ili sto je najgore navečer....Obično doručak počinjem voćem i nastavljam sa žitaricama u koje ubacim nešto mliječno poput jogurta, mlijeka od žitarica ili mladog kravljeg sira sa žličicom ulja recimo lanenog itd.uz dodatak sjemenki poput sezama.cimeta i kakaoa a ako mi se to ne jede svakako uzmem neki proteinski shake i to bude moj "nabrzaka"jutarnji obrok a tokom dana što bude a uglavnom nešto bude "žlicom"i povrća obavezno ako ne za ručak onda za večeru koja nikad ne bi smjela biti kasno..mogla bih dodati i medjuobroke ali možda bi izgledalo previše zdravo a ne želim stvoriti takav utisak,jer mi se čini da bi najzdravija prehrambena navika bila jesti u miru i sa sviješću....lp
Sve je počelo prije otprilike 6 godina kad su mi dijagnosticirali dijabetes tipa 1. Sve mi se odjedanput urušilo, mislio sam kako se sve urotilo protiv mene. Bio sam u osjetljivoj fazi, pred kraj puberteta, i mislio sam si što ću sad? Moj život je još u povojima, u što se to moje djetinjstvo i općenito život, pretvara. Zatražio sam i dobio svu potrebnu pomoć i podršku svojih roditelja i najbolje prijateljice. Shvatio sam da je problem u meni samome koliko u tom nesretnom vanjskom faktoru koja se naziva bolest (dijabetes), Otada sam počeo tražiti izlaz iz naoko bezizlazne situacije. Prva na red je došla prehrana, zatim redovita tjelovježba, joga... Vratimo se ipak na prehranu. Do tada volio sam sve što i drugi moji vršnjaci: fast food, gazirana zašećerena pića i tome slično. Prijateljica me je savjetovala da počnem u svoju prehranu ubacivati integralne žitarice (ječam, zob proso, smeđa riža), organsku soju, bučino ulje, i razne preparate i dodatke prehrani (Omega3). Sada je ta prehrana bogata vlaknima i sa niskim glikemijskim indeksom postala moja životna navika, i moja rutina. Uveo sam i međuobroke između ova tri glavna, tako da sada jedem i po pet ili šest puta dnevno, ali su obroci i količinski i kalorijski puno manji. Od samoga početka u stabilizaciji mog stanja puno mi je pomogao Encian i njegovi sjajni dodaci prehrani (omega 3, Multivitamin, Artičoka 500 MX, Pivski kvasac u kapsulama bogat cinkom, Švedska grenčica, i u novije vrijeme Laneno ulje, i najnoviji proizvod Konopljino ulje, koje smatram čudotvornim u podizanju opće izdržljivosti i ravnoteži esencijalnih masnih kiselina. Jednostavno sada se veselim svakom novom danu, jer se osjećam zdravo i poletno, jednom riječju izvrsno. A Encian u cijeloj toj priči zaslužuje istaknuto mjesto i topla je preporuka svima koji se uzdaju u čudesnu moć prirode. Encian je sublimirao tu moć u svoje proizvode i rezultat nije ni u mom slučaju izostao.
Doručak je najvažniji obrok u danu i trudim se da bude i zdrav. Moj ritual je slijedeći: natašte pola limuna u 2,5 dl tople vode, nakon toga ide čaj od koprive.. ovisi o danu i raspoloženju uglavnom se doručak sastoji od svježe cijeđenog soka od voća ili povrća (najčešće zelenog), ili je smoothie (voće/povrće, chia sjemenke, lan...)chia sjemenke obožavam, osim što me hidratiziraju iz nutra, drže me jako dugo sitom...ostatak dana nastojim da obroci budu balansirani.
UMJERENOST! U pravilu se zdravo hraniti, puno povrća i voća, ali kockica čokolade, sladoled ili bilo koji drugi gušt koji tijelo zaželi nije grijeh. Samo dok su takve stvari u manjini.
Obriši komentar
Jeste li sigurni da želite obrisati komentar?
Sortiraj odgovore
Najstariji