Osvoji godišnju zalihu voća i povrća!

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Default avatar -
    sambaaa
    [UREĐENO] 25. Lipanj 2016. 14:01

Moje najdraže voće i povrće je sve ono koje uzgojim u svom vrtu i voćnjaku (čitaj: uzgojim sve što se uzgojiti da i raste na zagorskoj zemljici) Zašto? Zato jer ga gledam od prvog listića i pupa, zato jer mu tepam, pazim ga, tužna sam kad ga napadnu štetočine ili bolesti, liječim ga, pričam sa svojim vrtom i svojim voćkama. I šta se onda dogodi? Za uzvrat me ono počasti takvim obiljem da dijelim ljudima oko sebe, spremam zimnicu,pekmeze, sokove i uživam u tome. No ima u tome svemu i jedna stvar koju ne volim, a to je što sezona na traje dugo, samo par mjeseci, a i ono što želim i trudim se spremiti brzo propadne. Dakle obožavam proljeće, ljeto, jesen, obožavam kad se bilje budi, kad nas hrani i kad grizemo to mirišljavo, prirodno, nešpricano blago. Još da zimi možemo kupiti iz bio uzgoja, mojoj sreći ne bi bilo kraja, no nažalost to je za naš hrvatski džep preskupo.

• Default avatar -
    natalijaile

Čisto i jednostavno...jabuka od voća, zelena, žuta, crvena, bilo kakva, uvijek dostupna i prefina, od jutra do večeri...krumpir od povrća, mladi, stari, crveni, bijeli, pečeni, kuhani, uz svako jelo fino ide. :)

• Default avatar -
    kola

Jedna jabuka na dan doktor iz kuce van! Iskreno,svakodnevna konzumacija olaksala mi puno toga- npr.savrsena je kod koznih bolesti,narocito psorijaze,ali cesto je zanemarena! Uz jabuke kao dio svakodnevnice obozavam naravno i sve sezonsko- njami- sezona jagoda na vratima- taman dolazi na vrijeme,posto sam trudnica treba mi folne kiseline u izobilju,a naravno i sveg drugog,pa bi bilo itekako od pomoci dobiti zalihu voca i povrca,pocevsi od jagoda,spinata,banana,mrkve,lubenice- naravno 5 na dan!!! :)

• Default avatar -
    Bezzamiten

Znate, teško je raditi sve one prefine shakeove od povrca i voca ako ih nemate u frizideru!;)

xenia64

Jedna jabuka na dan, bolest van. Tako nekako ide ona stara narodna mudrost. Svako malo netko se sjeti kojekakvog egzotičnog voća i kune se da liječi bolesti, pomlađuje i što sve ne. Isprobala sam ja skoro sva ta nova čuda, posadila aroniju, goji, kivi. Na kraju mi je ova naša domaća jabuka najbolji lijek za sve. Mogu je jesti i kad sam zdrava i kad sam bolesna. Kad su djeca bila mala pa dobila proljev i ništa nisu mogla pojesti naribana, odstajana jabuka s malo rogača najbrže je rješavala problem. Svježe naribana jabuka pomaže kod zatvora. Dvije jabuke pred spavanje osiguravaju miran san. Kad sam žedna pojedem kiselu jabuku, kad sam gladna pojedem slatku jabuku. To rajsko voće duboko je ukorjenjeno u našu tradiciju, jabuka božićnica priziva zdravlje i blagostanje u narednoj godini, a ovisno o tome kakva je jabuka na stolu kad mladić dolazi zaprositi djevojku znalo se koliko su roditelji mladenke zadovoljni mladićem. Meni nema boljeg voća od skromne jabuke.

• Default avatar -
    MamaSBC

Od voća obožavam lubenicu, ali ona ne voli mene, pa ju jedem u mali količinama. Zato mije broj 1. voćka - banana, hranjiva, puna vitamina, minerala, a kada ju više nitko ne želi pojesti, zbog točkica po njoj, pretvara se u slastan kruh od banane. Nisam baš neki ljubitelj povrća, ali be krumpira meni nema života. Krumpir na mali milijon načina i ja sam sretna :-). Vjerojatno tu veliku ulogu igraju i lički geni.

• Default avatar -
    inas

Obožavam, jabuke, banane, bijelo grožđe, kiwi, naranče, mandarine, od povrća, volim sve povrće, luk, mrkvu, zelenu salatu, špinat, brokulu, papriku, rajčicu, krastavce, mladi luk, češnjak, kelj, gljive, kupus, i organizam mi baš traži unos voća i povrća.

• Default avatar -
    Andrijana0801

Hm, voće i povrće je savršenstvo prirode. Teško je izabrati jednu vrstu jer je svaka posebna na svoj način i iznimno korisna za organizam. Ali ako već moram birati, od voća bih izabrala kraljicu voća odnosno jabuku koja je iznimno bogata vitaminima i mineralima, a posebno mi je draga jer kad god ju ugledam i kušam sjetim se one izreke:' Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!' Što se tiče povrća izabrala bih tikvicu jer je vrlo ukusna i iznimno zanimljiva za korištenje u raznim jelima, od juha do pečenja. Uvijek je drag gost u mojoj kuhinji.

Maminamaza

Volim jesti povrće i voće a to mi nije mana, a od svih najdraža mi je banana. Kad je ugledam odmah mi na usta krene slina, njen okus meni je milina. Egzotična sa žutom korom jako me privlači, ona jednostavno vitaminima zrači. Nikako ne mogu da joj odolim, bilo ljeto ili zima uvijek je jesti volim. Neću sada od buhe praviti slona, ali da me od gripe spasi snažna je ona. Kad sam tužna volim je pojesti u sladoledu ili voćnoj salati i tada mi se odmah osmijeh na lice vrati. Puno raznog voća ima u trgovini, ali samo mi banana pruža onaj okus fini. Sa police ona gleda u mene, da ju uzmu moje ruke za to nisu lijene. Ona meni energiju daje, koja može cijeli dan da traje. Ako je ne jedem volim je u napitcima raznim piti, a još mi je draža kad sam saznala da me od bolesti štiti. Vjerovali ili ne, meni je kraljica voća banana i nije samo majmunu nego je i meni najdraža hrana. Ja sam o njoj prava ovisnica postala i nadam se da sam vam dobar razlog zašto je volim dala. Zdrava Krava ja bih presretna bila kad bih ovaj poklon za kupnju puuuuno banana baš ja osvojila.

• Default avatar -
    Dread25

Ako radim zalihe npr. mermelade za ostala godišnja doba, onda su moj favorit: maginje (plodovi Planike). Ljeto pak bez lubenice ne mogu zamisliti! (A prije je nisam mogla smislit!) Osim toga, volim "klasično" voće: banane, zelene jabuke i kiwi. Uglavnom, volim svo voće, ako ne kao plod, volim ga "pretvoriti" u neki drugi oblik: mermeladu/džem, sok, sirup, kolač,... sve se može iskoristiti!

• Default avatar -
    inesro

Jagodice, jagodice, bobice,
    slatke male neodoljivice,
    crvene, sočne i zdrave,
    svako proljeće me svojim mirisom mame.

A kad slano osvježenje poželim,
    za rajčicama divnim poludim.
    U salati uz roštilj,u juhici slasnoj,
    ovo divno povrće zaista je rajsko!

kristinka68

Što sve ne možemo danas pročitati na razniraznim stranicama ovdje na internetu,pa savjeti pršte sa svih strana,stručnjaci nas obasipaju uvijek sa nekim novim istraživanjima što je dobro i poželjno jesti,a što ne.I na kraju ostajemo zbunjeni!
    Ali ja slušam samo jednog stručnjaka koji mi daje najbolje savjete:moj organizam!
    I kad mi oči jedu predivnu crvenu papriku,od pogleda na mrkvu cure mi sline,grašak lagano dinstan na crvenom luku daje poseban slatkasti okus u ustima,brokula i cvjetača savršene sa mrvicom majoneze i kiselog vrhnja,kupus salata-možeš ju jesti šest puta na dan,kisela cikla-savršenstvo,a tek grah u kombinaciji sa svim mogućim povrćem...sad me već hvata glad!
    A kad u petom mjesecu krenu njaprije jagode,pa maline,ribiz,ogrozd,marelice,prve rane kruškice koje moja mama zove tikvice,pa jabuke petrovače,pred jesen dozori na mojoj brajdi grožđe,jabuke svih boja u mome voćnjaku,a šljive samo zovu svojom divnom tamno ljubičastom bojom...treba li još nabrajati?Namjerno nisam spomenula banane,narandže,ananas itd.Sve to voće volim,ali ono ne raste u mome vrtu,njega moram kupiti,a ovo moje domaće,bez pestcida i herbicida,Bogu hvala na darovima!Eto,to je mala lista koja mi je pala na pamet,a mogla bih nabrajati do sutra!

Lijepi pozdrav svima,a posebna onome tko osvoji ovu predivnu nagradu i nek mu bude u slast!

• Default avatar -
    kata88

Zelena je boja moja
    Dan je odmah bolji
    Rado povrće jedem
    A sve mi je po volji.
    Voće volim jako
    A kako i ne bi
    Kad je jako zdravo
    Radim u vrtiću
    A djeca trebaju znati
    Voće i povrće treba uvijek jesti
    A 5 na dan zvuči kao san.

balalayka

Dud!! Voće mog djetinjstva, voće mog rodnog kraja gdje se moja ulica još uvijek zove Dudinjak jer je za vrijeme Austrougarske bilo obavezno da svaka kuća ima posađen bar jedan dud zbog proizvodnje svile. Jer je sjećanje na okus i miris duda sjećanje na beskrajni dječji smijeh, crne prste i zamusano lice od tih slasnih plodova. I danas, kad jedem dud, kao da je neko voće iz bajke, odvede me u taj čarobni svijet djetinjstva i ludorija..i svakim novim zalogajem sam sve više i više dijete :)

• Default avatar -
    Manja72

Voće i povrče moja su glavna hrana. Najdraži su mi kaki, avokado i ananas. Od povrća uvijek odaberem brokulu, karfiol i salate...i uz malo začina, obroci nebrojeniih kombinacija voća i povrća postaju božanstveni.

melabila

Moje omiljeno voće je definitivno jagoda! Voljela sam ga od malih nogu i svaki put kad bi tata išao na tržnicu pitala bih ga da mi kupi jagoda bez obzira da li im je bila sezona ili ne. I prije nego sam znala da su preprezdrave i dobre za organizam na puno načina znala sam pojesti po pola kilograma u 10 minuta. Kao jedan od najsretnijih dana u mojem djetinjstvu bio je dan kad sam bila na izletu u Gorskom kotaru i u šetnji otkrila grm divljih jagoda. Pojela sam valjda pola tog grma i uživala kao nikad. Ne mogu taj okus i miris usporediti sa iti jednim drugim jagodama koje sam poslije jela, a imali smo svoje u vrtu. Često napravim homemade masku za lice sa jagodama i to baš godi mojoj koži i bude blistava i meka! A najdraže povrće mi je špinat. Prepun je proteinima, željezom, magnezijem, fosforom i prava je bomba zdravlja! Najviše volim špinat na mlijeku ili na pari sa krumpirima i jedem ga bar 2 puta tjedno. Najčešće ga kupujem kod bakica s tržnice zato što mi je tamo nekako najukusniji.
    Ima još puno voća i povrća koje obožavam i uvijek su mi se svi smijali koliko zelenjave mogu pojesti. Dok su druga djeca i teenageri ludjeli za pizzama i tjesteninama ja bih jedva čekala brokule, cvjetaču i rotkvice :))

• Default avatar -
    kandina

O, Bože to je tako teško pitanje!! Ne mogu reći da imam najdraže voće, a teško i povrće. Jedem zato što je zdravo i zato što nema života bez voća i povrća, ali da maštam o njima, to ne mogu reći...
    Znači, svaki dan, po dva ili više puta, ja se natjeram jesti povrće ili voće. Kad bolje razmislim volim jagode, čija sezona je onako dva tjedna, zatim šparoge, čije trajanje je još i kraće.
    Da ustrajem u održavanju zdrave prehrane ujutro si iscijedim naranču, limun ili napravim zeleni smoothie, za ručak salata ili čušpajz ili prilog, pa za večeru voćna ili obična salata.
    Znači ja sam idealan kandidat za ovu nagradu, jer ćete biti sigurni da ću jesti voće i povrće, barem 3X na dan...

• Default avatar -
    denino

Paradajz,rajčica ili pomi najdraže povrće koje mogu jesti kao jabuku ,naravno ako je iz domačeg vrta,na salatu,u raznim jelima ,kuhanog za juhu ili jednostavno kao sok te sušena smokva u kojoj uživam u svakom njenom zalogaju!!!Naravno ima još puno voća i povrća koje volim ali ovo dvoje jednostavno obožavam!

• Default avatar -
    TinaNavy

Bijelo, crno ili rose meni svejedno je! Bobicu po bobicu nestaje grozd za grozdom čim dođe u moje ruke, pojedem ga kilu samo tako bez pol muke! Grožđe bit će broj jedan na listi mog omiljenog voća jer paše i ljeti i zimi, uz sladoled ili u voćnoj salati, ma koliko god da sam sita u moj će trbuščić još par bobica grožđa uvijek stati!

• Default avatar -
    zlamara

Rogač. Ima mi jedinstven okus i ne mogu lako doći do njega te me podsjeća na moje najdraže mjesto na svijetu. Obožavam more, otok Hvar i mali grad gdje provodimo ljeto svake godine. Još više volim ogromno drvo rogača i mislim da mi je to prva stvar koju napravim kad dođem, uberem ih par i slasno zagrizem. Stvarno mi ima savršen okus i mogu ih pojesti tonu. Kad im prođe sezona ostane mi mljeveni za kolače i radim liker tako da nikad nisam bez tog okusa.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Odustani