Fitness 10. svibnja 2012.

Zen yoga odlična prevencija alergije

Joga3
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada se radi o disanju, Zen yoga njeguje prirodan i slobodan tok disanja pa može biti odlična preventivna tehnika za alergičare, a vježbe i disanje u paru smiruju osobu koja teško diše i njezinom partneru daju priliku za razumijevanje njezina stanja tj. pridonose razvijanju empatije

Zen yoga je poseban oblik yoge koji predstavlja svojevrstan model cjelovitosti dovođenjem tijela, daha i uma u red. Zen yoga se kao disciplina dovođenja tijela, daha i uma u uravnoteženo stanje koristi tjelesnim položajima, vježbama disanja, dijagnostikom, korektivnim vježbama, masažom i meditacijom. Ona uključuje elemente hatha yoge, ali i mnoge kineske daoyin vježbe, odakle dolazi i njezin terapijski učinak.

Zen joga njeguje prirodni tok disanja

Zen yoga ne prakticira poput nekih drugih vrsta joga standardno yogijsko disanje - pranayamu, već njeguje prirodni tok disanja, prirodni uzah i izdah, koji se s vježbom samo produbljuje.

'Zen yoga uključuje klasične položaje, vježbe disanja i razne energetske vježbe koje obnavljaju protok  energije. U zen jogi cilj nije sam položaj, već put prema tom položaju. To su jednostavne vježbe koje se mogu lijepo uklopiti s dahom i odličan su način da se poboljša klasično prirodno disanje koje ne opterećuje organizam što je bitno kod alergija i bronhitisa. U zen yogi njegujemo prirodan tok disanja, prirodni i slobodni udah i i izdah', objasnila je Danijela Biondić Vidaković, instruktorica zen joge i predsjednica udruge Vibida.

Kod kuće ili u prirodi?

'Važno je napomenuti da niti jedna vježba ne može zamijeniti liječnički tretman i prije vježbanja se obavezno treba konzultirati s liječnikom. Najzdravije je i najljepše vježbati na svježem zraku i u prirodi, međutim u periodima veće razine peluda u zraku, savjetujem vježbanje u zatvorenom i čistom prostoru, a dobro je imati i bioionizator ili ovlaživač zraka s kisikom u prostoriji u kojoj se vježba', savjetuje Danijela.

Zen joga je također dobra kao preventivna tehnika ili kao pomoć pri klasičnoj terapiji.

'Vježbe koje pomažu su disanje s iskorakom, vježbe otvaranja prsnog koša, vježbe praćenja udaha i izdaha, produbljivanje udaha i izdaha, te vježbanje u paru', kaže Danijela.

Vježbe u paru

Vježbanje i disanje u paru mogu biti od velike pomoći osobi koja pati od alergije.

Uz pomoć instruktora tvoj partner ili prijatelj ti tako mogu pomoći da se smiriš u slučaju napadaja alergije, kada je najvažnije izbjeći paniku.

Osjeti partnerov dah

Jednostavna vježba u kojoj možete sjesti na pod i nasloniti leđa jedno na drugo, te polagano pratiti udah i izdah, smiruje osobu koja teško diše, a s druge strane njegov partner može i sam osjetiti kako je drugoj osobi i sam se staviti u njegovu poziciju.

Danijela je pokazala još nekoliko vježbi u paru koje možeš vidjeti u foto galeriji.

Više informacija potraži na stranici www.zenyoga.hr.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.