Fitness 11. travnja 2018.

Zdravstvene dobrobiti kampiranja - vrijeme je da digneš šator!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kampiranje je ultimativna vanjska zanimacija, pogotovo kada želiš pobjeći od svega i stopiti se Majkom prirodom. Uz pomoć nove opreme i saznajna, treba ti vrlo malo da bi isplanirala svoj plan bijega, a pored toga, učinit će čuda za tvoje fizičko i mentalno zdravlje.

Bijeg u prirodu pokrenut će te ponovo mentalno i fizički i pripremiti za nove izazove u životu. Počinje sezona planinarenja, a kampirati možeš i pored nekog jezera ili vikendice. Sve dolazi u obzir dok god su priroda i zelenilo oko tebe, miljama daleko od gradske vreve, prometnica i buke

Ako si početnik, postoje i brojne radionice, planinarska društva i grupe kojima se možeš pridružiti i tako saznati kako se sklapa šator, koju vreću za spavanje uzeti, koje cipele i slično, ovisno o terenu kojeg kaniš posjetiti. 

Uz pomoć najnovije planinarske opreme i najveći laici mogu se snaći u prirodi, od hodanja, spavanja do pripreme jela pa vjerujemo da uz malo truda ni to neće biti problem.

Možda te zanima... Kako se pripremiti za planinarenje te koliko kalorija sagoriš u jednoj turi? Fitness Pogled_Na_Korito_Rijeke Možda te zanima... Savjeti za sadašnje i buduće planinare Fitness

Osjećat ćeš se najviše opuštenom do sad

Žudiš li za mentalnim detoksom ovo je pravi odabir za 'vraćanje uma natrag na tračnice'. Istraživanje Sveučilišta Chiba u Japanu otkrilo je kako hodanje po pošumljenim mjestima može smanjiti razine hormona stresa, kortizola, puls, kao i krvni tlak. I to tek nakon 15 minuta, a sada samo zamisli što će ti se dogoditi nakon 36 ili više sati. 

"Kampiranje je poput mentalne masaže", kaže Hope Oldham, instruktorica Outdoor škole u Atlanti. "Čak i kada nešto pođe po zlu dok si na izletu, doma se vratiš svježija i odmornija", objašnjava. 

Spavat ćeš poput bebe

Samo jedan vikend u prirodi resetira će tvoj biološki sat i pomoći da se probudiš bez osjećaja tereta i mrzovolje kaže istraživanje za časopis Curret Biology

Sve je u eksponiraju svjetlu, kaže autor studije Kenneth P. Wright. "Glavni 'sat' u mozgu koristi svjetlo kako bi mogao odrediti koji je dio dana", objašnjava. 

Kada si većinu vremena u zatvorenom, eksponiraš se vrlo maloj količini sunčeve svjetlosti i velikoj količini umjetnog osvjetljenja. Ta kombinacija može zbuniti tvoj biološki sat i odgoditi tvoje prirodno vrijeme za počinak za koji sat. 

Kad spavaš u prirodi izažeš se 13 puta jačem dnevnom svjetlu i puno manje svjetlosti tijekom noći, što iznimno povoljno utječe na tvoj san. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pojačava ti imunitet

Zen osjećaj koji dobiješ u prirodi daje tvom tijelu šansu da samo od sebe obnovi imunološki sustav, kažu znanstvenici sa Sveučilišta u Illinoisu. Kada si opuštena, tvoje tijelo je sposobno usmjeriti energiju u sebi prema nekih dugoročnim zdravstvenim dobrobitima, poput imuniteta. 

Autor istraživanja Ming Kuo, dodaje kako bivanje u prirodi eksponira tvoje tijelo zdravim bakterijama iz zemlje, antimikrobnim stanicama koje ispuštaju biljke, te vitaminu D iz sunčevih svjetlosti, od kojih oboje podupiru zdravlje. 

Tjelovježba u prirodi čini se manje napornom 

Planiraš li kratki izlet poput planinarenja ili trčanja uzbrdo dok za vrijeme kampiranja (a i samo kao vježbanje), čeka te efektivnija tjelovježba u kojoj ćeš više uživati.

Možda ćeš imati osjećaj da ne vježbaš jednakim intenzitetom kao kod kuće ili u teretani, no to će ti se samo činiti jer ćeš jednako teško, možda i intenzivnije vježbati, samo nećeš imati osjećaj da je tako zbog krajolika i zabave koja ide uz tu aktivnost. 

Top 5 zdravih proljetnih aktivnosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.