Fitness 28. listopada 2016.

Zašto koljena uvijek prva stradaju prilikom vježbanja i kako to izbjeći?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bol u koljenima često nastaje kada čovjek vježbajući (najčešće trčanjem) želi skinuti nakupljene kilograme, što je pogrešno. Prvo bi kilograme trebao regulirati prehranom, pa umjerenom aktivnošću postupno privikavati mišićno-zglobni sustav na veća opterećenja.

Objašnjava magistra kineziologije Ana-Marija Jagodić Rukavina, inovatorica Body tehnike iz PBS Centra sportske izvrsnosti. Dodaje da svaki kilogram viška drastično povećava pritisak na gležnjeve, koljena, kukove i kralježnicu te vrlo često stvara bolne probleme. Upravo iz ovoga i proizlazi pogrešno shvaćanje - da tjelesna aktivnost oštećuje koljena.

Koljeno je poput motora u autu - ako dugo ne radi, lako zahrđa

"Koljeno, kao i svaki drugi zglob u tijelu, sadrži tekućinu koja ga ‘podmazuje’ i omogućuje fluidno, mekano pokretanje. Ako se nedovoljno krećeš, tekućina u zglobu slabije cirkulira i, dugoročno, opada vitalnost i funkcija zgloba", kaže Body instruktor Karlo Šimanović. 
 
Objašnjava kako navedeno možemo usporediti s motorom automobila - ako motor dulje stoji neupaljen, svo ulje padne na donju polovicu motora pa gornja polako korodira - sličan princip događa se i u koljenu. Dakle, puno veću štetu koljenima od aktivnosti čini neaktivnost, upozorava.
 

Sportovi koji rade manje opterećenje na zglobove

"Ako je koljeno zdravo, a zglobni i mišićni sustav uravnoteženi, gotovo da i nema tjelesne aktivnosti koja mu šteti. Pritom govorimo o umjerenim rekreativnim aktivnostima", objašnjava Jagodić Rukavina. No ako su mišićni i neurološki sustav u disbalansu, opterećenje na samom zglobu je veće čak i kod hodanja i drugih svakodnevnih aktivnosti, a tijekom vježbanja to opterećenje se višestruko povećava i stvara bolne probleme, upozorava Šimanović i dodaje da to svakako valja imati na umu kod svih sportova s loptom (jer je vježbač koncentriran na cilj u prostoru, a ne svoje tijelo), kod skakačkih sportova, spuštanja nizbrdo kod trekinga i planinarenja i slično. "Ako imaš problem s koljenima, pronađi uzrok problema i riješite ga. Preporučio bih sve vodene sportove jer je voda medij u kojem je tjelesna težina nekoliko puta manja, pa je i opterećenje na zglobove manje (npr. plivanje, ronjenje) te vožnju bicikla", kaže.
 
Koljeno2 | Author:
 

Na što sve upozorava bol u koljenima?

  • Za funkcionalna i zdrava koljena bitan je pravi omjer snage i fleksibilnosti mišića koji ih okružuju te je, uz vježbe za razvoj stabilnosti koljena, vrlo važno prepoznati disbalans pa individualiziranim programom prevenirati bol, kaže Šimanović. 
  • Bol u koljenima ponekad je tupa i uporna, ponekad oštra i kratkotrajna, može i blokirati zglob pa je amplituda pokreta ograničena, a uz to zglob može i oteći. Sve ovo može upućivati na probleme, poput upalnih procesa tetiva i hrskavice.
  • Ozljede koljena mogu nastati mehaničkim djelovanjem (udarac, krivi doskok itd.) koje je teško prevenirati te one koje nastaju uslijed tjelesnog disbalansa i predispozicija koje možeš prevenirati. 

Ortoped savjetuje kako liječiti bol u koljenu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.