Fitness 31. siječnja 2017.

Zašto je razvoj mišića važan za kontrolu šećera u krvi i mršavljenje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Redovita tjelesna aktivnost donosi tolike dobrobiti da su o tome napisani cijeli udžbenici. Stoga ti donosimo kratki uvid u to kako je pomoću tjelesne aktivnosti moguće kontrolirati i sniziti razinu šećera u krvi i zašto je to važno za mršavljenje.

U nastavku pročitaj odlomak iz knjige "Život bez šećera", u izdanju Mozaik knjige.

Ugljikohidrati su gorivo za tijelo. Organi kao što su mozak, poprečnoprugasti mišići, srce i jetra oslanjaju se na ugljikohidrate kao izvor energije, kad im je potrebna. Kad je razina šećera u krvi visoka – primjerice, nakon obroka krcatog ugljikohidratima – inzulin u tijelu organima signalizira apsorbirati glukozu i pohraniti je u obliku glikogena. Poprečnoprugasti mišići pohranjuju oko 80 posto glikogena u tijelu jer mišići čine velik dio tjelesne mase. Jetra zapravo, proporcionalno gledano, sadržava više glikogena nego mišić, ali je kao organ znatno manja pa količina glikogena nije velika. Mozak i srce pohranjuju manje količine glikogena. Dok se vaši mišići stežu tijekom tjelesne aktivnosti, koriste glikogen kao gorivo. Kad se glikogen pohranjen u mišićima potroši, mišići se počnu umarati.

Tjelesna aktivnost je bilo koji oblik kretanja

Vaši mišići nakon tjelesne aktivnosti odmah počnu primati više glukoze i pretvarati je u glikogen kako bi nadomjestili onaj potrošen tijekom tjelesne aktivnosti. Zanimljivo je i da što više vježbate, to vaši mišići postaju osjetljiviji na inzulin i to više glikogena mogu pohraniti. Dakle, ako se redovito bavite sportom ili vježbate, sposobnost pohranjivanja glikogena se pojačava, što vašim mišićima daje više energije i izdržljivosti. Zato je kondicijski trening toliko važan u sportu. Taj neprekidni ciklus proizvodnje i trošenja glikogena u vašim mišićima čini tjelesnu aktivnost toliko važnim čimbenikom u kontroli razine šećera u krvi.

Oslobodi se šećera u četiri tjedna

Aktivnost vašemu tijelu pomaže pohraniti ugljikohidrate i koristiti glukozu na zdrav način. Male promjene, veliki rezultati Čak i ako si na lijenom kraju spektra, možeš ostvariti trenutno poboljšanje – bez odlaska u teretanu ili vježbanja na pokretnoj traci kod kuće – jednostavnim pojačavanjem svakodnevne tjelesne aktivnosti. Prema definiciji, tjelesna aktivnost je bilo koji oblik kretanja i točka. Da bi pojačala svoju tjelesnu aktivnost, moraš samo započeti s promjenama poput korištenja stepenica umjesto dizala. Ako automobilom odlaziš u trgovački centar, parkiraj dalje od ulaza kako bi malo hodala. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Znanstvena istraživanja pokazala su da već i kratke stanke od sjedilačkih aktivnosti mogu poboljšati metabolizam glukoze i sniziti razinu šećera u krvi. Dovoljno je nešto jednostavno poput ustajanja i stajanja ili hodanja samo nekoliko minuta. Uzimanje stanki od sjedilačkih aktivnosti potaknut će mršavljenje, spriječiti debljanje i čak smanjiti rizik od dijabetesa. Liječnici koji liječe oboljele od dijabetesa i metaboličkog sindroma sada rutinski preporučuju pojačavanje dnevne tjelesne aktivnosti. Dijabetičari koji češće uzimaju stanke od sjedilačkih aktivnosti opažaju zdravstvene dobrobiti uključujući uži struk, nižu razinu triglicerida i nižu razinu glukoze u krvi nakon obroka. Vrlo je lako pojačati tjelesnu aktivnost, a to će ti se nastojanje gotovo odmah isplatiti u vidu zdravstvenih dobrobiti.

Provjeri imaš li i ti neki od faktora rizika metaboličkog sindroma

Osam lakih načina da svakoga dana pojačaš kretanje

  • Koristi stepenice umjesto dizala
  • Priđi koleginu radnom stolu umjesto da mu pošaljete e-mail
  • Parkiraj ulicu dalje
  • Ako moraš nešto obaviti nedaleko od doma, pođi pješice umjesto da se automobilom voziš od mjesta do mjesta.
  • Između poslova uzmi 5 minuta za protezanje
  • Izađi iz autobusa postaju prije
  • U uredu izvodi jednostavne vježbe (čučnjeve uz stolac, sklekove uza zid ili radni stol, vježbu za tricepse na stolcu).
  • Pronađi načine da povećaš broj koraka umjesto da istodobno obavljaš više zadataka kako bi ga smanjila

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.