Fitness 14. rujna 2016.

Zašto bi joga trebala biti dio i tvog svakodnevnog života?

Joga_4
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sustav "Joga u svakodnevnom životu", tvorac kojeg je Paramhans Svami Mahešvarananda, jedan je od najpoznatijih i najpriznatijih sustava joge u svijetu. Njegova je specifičnost to što predstavlja holistički i sveobuhvatan sustav koji se bavi tijelom, umom, sviješću i dušom.

Temeljni mu je cilj postizanje i očuvanje fizičkog, mentalnog, duhovnog i društvenog zdravlja spajanjem duhovnih tehnika i mudrosti Indije sa znanjem suvremenog doba.

Specifičnost sustava "Joga u svakodnevnom životu"

U "Jogi u svakodnevnom životu" se prakticiraju asane - fizičke vježbe za poboljšavanje zdravlja i vitalnosti, pranajama - vježbe kontrole daha i životne energije, joga nidra i meditacija - mentalne vježbe za relaksaciju, unutarnji mir i harmoniju, otklanjanje stresa i poboljšavanje koncentracije, uče se osnove filozofije joge kao samopomoći u životu. Na hrvatskoj stranici "Joga u svakodnevnom životu" navode kako je joga stablo s bezbroj upravo nabrojanih plodova, svatko će na tom stablu izobilja izabrati onaj plod koji njemu treba, odgovara i usrećuje ga, u skladu sa svojom prirodom i životnim ciljem.

Djelovanje u Hrvatskoj

Udruga "Joga u svakodnevnom životu" od svog osnutka 1984. godine radi na promicanju zdravlja, zdravog i ekološkog stila života i osvještavanju potrebe za humanitarnošću, mirotvorstvom, nenasiljem i življenju kroz mudrost i filozofiju joge. Kao dio međunarodne organizacije "Joge u svakodnevnom životu" u svom se radu posvećuje zadacima i ciljevima koji su zajednički svim udrugama članicama međunarodnog Fellowshipa.

Više o ovom sustavu u Hrvatskoj, saznaj na stranicama udruge.

Unazad dvije godine. udruga se pridružila i međunarodnoj inicijativi pošumljavanja kroz sadnju drveća širom Hrvatske u akciji "Posadimo drvo", a od 2006. godine sudjeluje i u obilježavanju Svjetskog dana mira koji je proglasio UN. U udruzi naglašavaju da mir kao ideja povezuje sve religije, duhovne pravce, škole joge, učitelje i svjetovne ljude. ujedno pozivaju da im se pridružite u obilježavanju tog dana i to u srijedu, 21. rujna, u 12 sati kraj Stabla mira u parku Vjekoslava Majera (ul. SR Njemačke) u Zagrebu. 

Gdje vježbati jogu u Zagrebu i više o upisima pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.