Fitness 02. kolovoza 2024.

Wellness trik koji koriste poznati sportaši i zvijezde mogao bi zaustaviti rast mišića

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svijet wellnessa preplavljen je ljudima koji koriste ledene kupke i vjeruju da će im to pomoći da izvuku maksimum iz vježbanja.

To uključuje glumca Chrisa Hemswortha, pop zvijezdu Lizzo i glumicu Gwyneth Paltrow, ali i mnoge sportaše. Ipak, stručnjaci upozoravaju da uranjanje u ledenu kupku odmah nakon dizanja utega zapravo može zaustaviti rast mišića. 

Istraživanje zapravo pokazuje da uranjanje u hladnu vodu ometa rast mišića vašeg tijela i dugoročno vam može otežati da postanete veći i jači, piše Daily Mail. "Uranjanje u hladnu vodu nakon vježbanja vjerojatno šteti vašim dobicima", rekla je dr. Rhonda Patrick, edukatorica fitnessa koja je studirala biomedicinske znanosti i biokemiju prehrane. 

Dr. Patrick je na X-u rekla da učinak hlađenja zapravo može smanjiti količinu proteina koje vaše tijelo proizvodi nakon vježbanja za izgradnju mišića. Tijekom dizanja utega dolazi do pucanja mišića. Tijelo "krpa" ta oštećenja proteinima, koji s vremenom čine mišiće većim i jačim. Što manje proteina tijelo proizvodi, to se mišići manje jačaju i rastu.  

"Ljudi koji žele poboljšati kondiciju svojih mišića trebali bi ponovno razmotriti korištenje hlađenja kao dio oporavka", rekla je. 

Možda te zanima... Wim Hof metoda: Je li zaista tako moćna i tko bi je trebao izbjegavati Zdravlje

Kupke je najbolje koristiti kao način liječenja ozljeda odmah nakon treninga, a ne kao način da poboljšate svoje tijelo, rekao je dr. Luc Van Loon, profesor fiziologije vježbanja i prehrane na Sveučilištu Maastricht u Nizozemskoj. 

Ako ste ozlijeđeni tijekom vježbanja, hladnoća može pomoći u smanjenju otekline i bol. Ali stručnjaci dugoročno ne preporučuju ledene kupke jer dokazi pokazuju da one otežavaju rast i jačanje mišića, rekao je Andrew Jagim, specijalist sportske medicine s klinike Mayo. 

Ako želite povećati svoje mišiće, izbjegavajte ledenu kupku onaj dan u kojem dižete utege ili vježbate gimnastiku, rekao je dr. Patrick. 

Unatoč ovim upozorenjima, čini se da je terapija hladnom vodom nakon vježbanja na vrhuncu popularnosti. Google pretraživanja za ledene kupke otprilike su se udvostručila od 2019., a pretraživanja za uranjanje u hladnu vodu povećala su se gotovo 50 puta u istom razdoblju, dijelom zahvaljujući tome koliko su postale popularne na internetu. 

Svjetski poznati sportaši poput Cristiana Ronalda i Lebrona Jamesa viđeni su kako odmaraju u ledenim kupkama nakon utakmica. Iako je dr. Patrick obožavateljica ledenih kupki i tuširanja u hladnoj vodi zbog njihovih navodnih prednosti u smanjenju upale, ona ih ne predlaže u svakoj situaciji. 

Objasnila je to isječkom iz intervjua s dr. Van Loonom u podcastu pod nazivom Found My Fitness. "Iz perspektive mišića hladnoća nije od pomoći za oporavak nakon vježbanja", rekao je dr. Van Loon. 

U intervjuu je dr. Van Loon objasnio studiju koju je proveo 2019. godine, a koja je uključivala dvanaest mladića i koja je objavljena u The Journal of Physiology. Sudionici istraživanja stavili su jednu nogu u hladnu vodu, a drugu u vodu sobne temperature 15 minuta nakon izvođenja nekog oblika vježbe otpora. Učinili su to šest puta tijekom dva tjedna. 

Znanstvenici su zatim promatrali kako se mišići ponašaju. Otkrili su da noga stavljena u hladnu vodu teže proizvodi proteine ​​nego noga stavljena u mlaku vodu. Rekao je da je predvidio da će se ovi učinci ublažiti tijekom dva tjedna studije, ali da je tijekom vremena noga koja je bila uronjena u hladnu vodu imala manji oporavak mišića nego noga u vodi sobne temperature. 

Znanstvenici na City University of New York ove su godine pregledali osam starijih studija na tu temu i pronašli slične rezultate. Utvrđeno je da su postojeće studije na oba sportaša koji su koristili terapiju hladnoćom pokazale da je upotreba te terapije nakon treninga otpora "umanjila sposobnost tijela da izgradi mišiće. 

Istraživači su zaključili da hladnoća odmah nakon treninga ne sprječava u potpunosti nekoga da razvije svoje mišiće, ali da je izvođenje treninga otpora bez uranjanja u hladnu vodu bilo učinkovitije kod onih koji pokušavaju povećati masu. 

Ovi rezultati također ne znače da nema koristi od korištenja hladne vode nakon vježbanja, rekao je dr. Van Loon. Spomenuo je da profesionalni i ekstremni sportaši mogu imati koristi od ledenih kupki nakon treninga jer im pomaže u zacjeljivanju rana.  

Ali ako ste prosječni vježbač koji pokušava izgraditi mišiće, korištenje ledene kupke unutar šest sati nakon dizanja utega ili vježbanja gimnastike moglo bi spriječiti vaš rast, rekao je dr. Van Loon. 

Ne morate izbjegavati hladne kupke, rekla je dr. Patrick. Ali dodala je da su ledene kupke bolje na dan kada ne dižete utege ili šest sati nakon treninga, a može se koristiti i manje ekstremna hladnoća, poput tuširanja hladnom vodom. "Prilagodba načina i vremena uranjanja u hladnu vodu važna je za optimiziranje povećanja mišića", rekla je dr. Patrick. 

Možda te zanima... Tri savjeta kako spriječiti propadanje mišića koje dolazi s godinama Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.