Fitness 17. studenoga 2009.

Vježbe za lakšu trudnoću

Trudnica-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo video vježbe koje će te pripremiti za što sigurniji i lakši porod, pomoći ti da održiš optimalnu formu i elastičnost tijela, i da ojačaš zdjelične, trbušne i leđne mišiće koji su ti potrebni tijekom poroda i pritom se dobro zabaviš

Iva Kolić, fizioterapeut i yumeiho terapeut već deset godina vodi vježbe za trudnice. Posjetili smo njezin centar za vitalizaciju i relaksaciju organizma Kolić i sudjelovali u jednom zabavnom satu vježbanja i relaksacije s njezinim polaznicama - mladim budućim majkama.

'Najbolje bi bilo s tjelovježbom započeti još u razdoblju planiranja trudnoće', objašnjava Iva.

'Ukoliko trudnica prethodno nije vježbala, nakon odobrenja liječnika ginekologa, s tjelovježbom je dobro započeti odmah', dodaje.

'Razgibavanje tijela tijekom cijele trudnoće, osim što smanjuje bolove u kralježnici, grčeve u nogama i probleme s cirkulacijom, također daje snagu za sam porod', objašnjava Iva Kolić.

'Žene kroz vježbe osvijeste i pravilno disanje čime se u velikoj mjeri ublažava bol kod poroda, a i puno lakše kontroliraju napinjanje mišića i uče ih relaksirati i opustiti', priča Iva.

Zašto su se odlučile na vježbanje u trudnoći i koliko im vježbe pomažu da lakše podnesu trudnoću pitali smo buduće majke.

'Dolazim već mjesec dana i mogu reći da su svi bolovi u kralježnici i kukovima rješeni, a nakon vježbanja se osjećam puno aktivnije za ostatak dana', priča Tamara.

S njom se slažu i Katarina i Nensi koje se također puno bolje osjećaju nakon vježbanja i preporučuju vježbanje svim trudnicama i ženama koje tek planiraju trudnoću.

Najčešći problemi

Redovito vježbanje 2 do 3 puta tjedno smanjuje probleme uzrokovane lošom cirkulacijom (utrnulost i oticanje ekstremiteta), rijeđa je pojava grčeva u nogama, poboljšava se mišićni balans (sigurnije pokretanje, smanjenje neugodnih udaraca i padova), smanjuju se poteškoće s probavom.

Vježbanjem se jačaju mišići ramenog, trbušnog, leđnog i zdjeličnog područja pa su i bolovi u tim dijelovima tijela rijeđi.

Također, olakšava se spavanje, posebice tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Trudnice koje vježbaju nemaju pretjerano povećanje tjelesne težine, te pravilnije dišu. Aktivne trudnice fizički su izdržljivije pa lakše sudjeluju u porodu kod istiskivanja djeteta.

Rekviziti

Vježbe se mogu izvoditi i kod kuće, a tijekom vježbi koriste se:

  • lopte
  • štapovi
  • trake
  • male lopte
  • male bučice (250 g)
  • pikavci

Idealni uvjeti

U idealnim uvjetima poželjno bi bilo vježbati svaki dan oko pola sata do 45 minuta, no i nekoliko puta tjedno će dovesti do odličnih rezultata.

Odjeća za vježbanje treba biti komotna i prozračna. Najbolja je od prirodnih materijala.

Prije, za vrijeme i nakon vježbanja preporuča se piti negaziranu vodu. Puls ne bi trebao prelaziti 140 otkucaja u minuti.

Ako je vrijeme prevruće ili sparno, vježbati treba ujutro ili navečer. Treba se držati aerobnih vježbi malog intenziteta, a najugodnije se vježba onda kada se za vrijeme treninga može razgovarati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.