Fitness 04. kolovoza 2017.

Vježbe sa štapom za razgibavanje, istezanje i bolje držanje

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vježbe sa štapom mogu služiti za zagrijavanje, štiteći tako od ozljeda, a mogu koristiti i kao jutarnje i večernje razgibavanje ili korektivne vježbe za kralježnicu. Pomažu i kod nadopuna treninga koje jača mišiće ili ih razgibava

Štap je rekvizit koji svatko od nas ima kod kuće, pa je i idealan kad poželite odraditi "kućni trening". No naći ćete ga i u fitness centrima kao i u rehabilitacijskim centrima. Vježbe sa štapom odlične su za jutarnje razgibavanje, dinamičko istezanje na početku i na kraju treninga te mogu poslužiti kod jačanja pojedinih dijelova tijela te su, samim time, izvrsne za prevenciju raznih sportskih povreda. I kad želimo izgraditi fleksibilnost ili snagu posežemo za štapom koji pruža bezbroj mogućnosti - u stojećem, ležećem ili sjedećem položaju. 

Možda te zanima... Provjeri u 30 sekundi držiš li se pravilno i testiraj stanje leđa Fitness

Štap je, s druge strane i korektivni rekvizit jer se njime lako ispravlja držanje. Jednostavne vježbe omogućit će jačanje leđne muskulature, a petnaestak minuta njihovog izvođenja dnevno sasvim je dovoljno. Osim vježbi "potiska" štapa iznad leđa koji uključuje mišiće ramenog pojasa, kao i cijelog mišićnog skupa na leđima, sa štapom je idealno raditi raznorazne otklone i zasuke, čučnjeve, iskorake, te trbušnjake i leđnjake. Dajte mašti na volju, a pritom pratite vlastite mogućnosti i sposobnosti.

Teretana Možda te zanima... Kad te bole leđa, nemoj ovo raditi! Fitness

"Preporučujem 10 do 15 ponavljanja za vježbe koje se izvode bilateralno, odnosno 5 do 8 ponavljanja za vježbe koje se izvode unilateralno. Jedna od zakonitosti je da se vježbe izvode u svim ravnima u kojima se tijelo kreće. Ove vježbe mogu poslužiti i kao zagrijavanje za glavni trening", objašnjava fizioterapeutkinja Maja Cesarec iz ABARGO centra. Dodaje da je štap rekvizit s kojim se bez velikog opterećenja mogu izvesti fundamentalni funkcionalni pokreti, učiti obrasce (pravilnih) pokreta te, sa stanovišta rehabilitacije i korekcije držanja, ispravljati vježbača uočavajući greške i restrikcije pri pokretu. 

Vježbe sa štapom

"Ako ste se ipak odlučila na 'glavni trening', najprije se zagrij općim vježbama zagrijavanja u trajanju od 5 do 10 minuta. Vježbe je najbolje izvesti u dvije serije od 10 do 15 ponavljanja od svake vježbe. Na kraju ne zaboravi istegnuti mišićne skupine koje si prethodno aktivirala", naglašava Maja Cesarec. Budete li ove vježbe primjenjivali dva do tri puta tjedno, vrlo brzo ćete osjetiti učinke.

1. vježba: Stani u raskoračni stav, štap primi za krajeve i izvodi kruženje nadlaktica u ramenom zglobu. Ponovi 5 do10 puta.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

2. vježba: Stani uspravno, spojenih nogu. Štap je ispred tebe. Osloni se na njega i spuštaj dlanovima po njemu koliko možeš, a da ti noge ostanu ispružene. Ponovi 5 do 10 puta.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

3. vježba: Stani u raskoračni stav, štap primi za krajeve. Ravnih leđa spuštaj štap po svojim natkoljenicama, koljena se pritom blago savijaju. Vrati se u uspravan položaj ispruženih koljena. Ponovi 10 puta.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

4. vježba: Stani u raskoračni stav, štap primi za krajeve. Spusti se u pretklon koliko možeš ravnih leđa, ali najviše do razine da ti je trup paralelan s podom. Ruke su pružene uz glavu. Povlači štap iza glave. Ponovi 5 do 10 puta.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

5. vježba: Stani u raskoračni stav, štap primi iznad glave za krajeve. Napravi čučanj, u čučnju jednom do dvaput povuci štap iza glave te se ponovno uspravi. ponovi 5 do 10 puta. Kod čučnja je bitno da ti koljena prate položaj stopala (koljena ne smiju bježati prema unutra) i da ti ne prelaze nožne prste te da pete ostanu na podu.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

6. vježba: Stani u raskoračni stav, štap primi iznad glave za krajeve. Radi otklon u jednu pa drugu stranu. Ponovi 5 puta naizmjenično na svaku stranu.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.