Fitness 14. studenoga 2014.

Vježbe koje stimuliraju gušteraču

Vjezb-Uspr_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tjelovježba je jedna od glavnih terapeutskih metoda za liječenje dijabetesa i sprječavanje komplikacija jer pomaže metaboličkim procesima kontrolirati razinu glukoze u organizmu. Kakve se vježbe preporučuje dijabetičarima objašnjavaju mag.kin. Ana-Marija Jagodić Rukavina i trener Branimir Vajda

Tjelovježba pomaže gušterači da lakše radi

Magistrica kineziologije i inovatorica Body tehnike Ana-Marija Jagodić Rukavina objasnila je kako se za dijabetes tip 1 i 2, uz lijekove, preporučuje redovita umjerena fizička aktivnost jer ona pomaže metaboličkim procesima koji kontroliraju razinu glukoze u organizmu i pomaže gušterači da lakše radi. Naglašava kako je kod vježbanja djece i populacije pod stesom te starijih važno da se ne pređu ekstremne granice zbog toga što je mišićima za rad potreban šećer pa je jako važna komunikacija između instruktora i vježbača. Dodaje kako bi instruktor trebao pratiti kako izgleda lice, kako vježbač diše te koliko brzo se umara i koliko se znoji jer će ga ti pokazatelji usmjeriti kako da drži umjereni intenzitet bez ekstremnih napora.

''Vježbe koje se preporučuju su aerobne za kardiorespiratorni sustav jer su dobre za kalorijsku potrošnju, ali treba napomenuti da moraju biti umjerenog tempa i ritma i trebale bi obuhvatiti sve mišićne skupine. Kod dijabetičara ne postoji određena zona koju je zabranjeno raditi. Kada se osjećaju dobro u svom tijelu i kada vide svoj napredak njihova motivacija za tjelovježbu se povećava čak za 60 ili 70 posto. Vježbanje kod dijabetičara polučuje višestruke pozitivne efekte samo je važno da bude redovito, minimalno 4 puta tjedno. Bilo bi dobro da barem 2 puta tjedno bude na otvorenom i važno je da se aktivnosti mijenjaju, da nisu uvijek iste vježbe. Njihov metabolizam se mora stimulirati na blagi, umjereni način s različitim stimulansima za tijelo'', objasnila je kineziologinja.

Vježbe posturalnog otvaranja

Jagodić Rukavina navodi kako se dijabetičari često počinju pogrbljeno držati i tako još više otežavaju rad gušterače jer im rebra pritišću gušteraču. Kako bi se to spriječilo preporučuje vježbe posturalnog otvaranja kako bi se maknuo pritisak na gušteraču te vježbe dubokog dijafragmalnog disanja kako bi se stimulirala dijafragma koja masira gušteraču i pomaže joj prilikom izbacivanja inzulina. Takvim vježbama kojima se popravlja držanje mijenja se i estetika tijela.

Tjelovježbom preveniraj dijabetes

Branimir Vajda, trener i voditelj Fitness kuće Collum objasnio je kako je glavna prevencijska metoda kod dijabetesa tipa 2 trening koji uključuje aerobnu izdržljivost i trening otpora na trenažerima. Napomenuo je da treba paziti da se trenažne promjene koje izazivaju promjene u glukoznoj toleranciji i inzulinskoj osjetljivosti u organizmu odvijaju 72 sata od zadnje vježbe, a trening se odvija u režimu visokog intenziteta kako bi se pokrenuli navedeni procesi.

''Osobe s dijabetesom trebaju paziti na doziranje treninga jer imaju manji maksimalni primitak kisika u treningu i time im treba dulje vrijeme oporavka nakon napora. Po treningu je preporučen broj ponavljanja od 10 do 12 dok intenzitet treba biti ugodan, a nikako ne smije izazivati laktatne trenažne efekte'', naveo je Vajda.

Trener Vajda naveo je studiju koja je uključivala šezdeset dvije odrasle osobe u treningu visokog intenziteta koji je trajao 16 tjedana, tri puta tjedno. Promatrali su glikemičke procese, sastav tijela i glikogen u mišićima prije i poslije aktivnosti. Rezultat je bio smanjena glukoza u krvi, povećana pohrana glikogena u mišićima i reduciran unos lijekova kod 72 posto ispitanika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.