Fitness 01. veljače 2013.

Vježbanjem smanji stres i budi fit

Naslovna2
1/8
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već i ptice na grani znaju kako je vježbanje, odnosno bilo kakva fizička aktivnost vrlo važna za ljudsko zdravlje i kako ima višestruke pozitivne učinke na opće stanje organizma. Epidemija stresa koja zahvaća većinu, može se spriječiti i liječiti vježbanjem

Osnovna dobrobit za tvoje zdravstveno stanje je to što vježbajući već nekoliko minuta dnevno smanjuješ rizik od oboljenja i povećavaš gipkost tijela. Osjećaj ukočenosti može te spriječiti da vedro i s lakoćom obavljaš sve dnevne aktivnosti koje užurbani tempo života stavlja pred tebe.

Vježbanje smanjuje tjelesnu težinu

Epidemija stresa koja zahvaća većinu nas vrlo se lako može spriječiti i liječiti ako vježbamo. Kortizol, hormon stresa, vrlo jednostavno izgara vježbanjem, a vježbanje povećava razinu endorfina od kojeg se osjećamo veselo i poletno. Taj isti stresni životni ritam uzrokuje povećani krvni tlak, povišenu razinu šećera u krvi te povećani kolesterol. Opet, vježbanjem svakako preveniramo mogućnost da nas zahvati jedna od navedenih boljki. 

Jedna od najvećih pošast 21. stoljeća svakako je prekomjerna tjelesna težina. Vježbanje tu ima također presudnu ulogu. Ne samo da redovito vježbanje smanjuje tjelesnu težinu jer fizičkom aktivnošću trošiš kalorije, već općenito ubrzava metmetabolizam i usporava taloženje masnih naslaga. Možda zbog užurbanog načina života, sve teže nalaziš vremena za odlazak u teretanu ili na neko grupno vježbanje. Zato je vrlo praktično opskrbiti se nekim od manjih fitness sprava za vježbanje kod kuće i barem 45 minuta provesti pedalirajući bicikl ili orbitrek, ili pak samo preskačući uže ili vježbajući na pilates lopti. 

Pazi na unos minerala i vitamina

Vrlo vrijedna nadopuna bilo kojoj rekreaciji svakako su dodaci prehrani. Nekih vitamina i minerala jednostavno ne možemo unijeti u dovoljnim količinama kako bismo svom tijelu osigurali dovoljnu količinu za kvalitetno funkcioniranje. Ne zaboravi da ako se redovito baviš sportom kao što su košarka, nogomet ili borilački sportovi da svakako koristiš odgovarajuću opremu. Uskoro će i toplije vrijeme, pa skoči na bicikl, izbjegni gužvu u gradu, a usput se i malo rekreiraj. I na kraju posljednje, ali ne najmanje bitno, pij vodu. Sve u svemu, u zdravom tijelu zdrav duh.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.