Fitness 06. travnja 2016.

Vježbanjem se možeš boriti protiv stresa

Vjezbe_Stres
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čak i blagi stres koji se učestalo javlja može doprinijeti pojavi depresije i drugih poremećaja raspoloženja, smatraju stručnjaci. Ipak, vježbanje može pomoći u sprječavanju depresije zahvaljujući dosad nepoznatom učinku na angažirane mišiće, pokazuju rezultati novih istraživanja. Dakle, vježbanje nije lijek ali i manje od sat vremena fizičke aktivnosti može popraviti raspoloženje

Vježbanje povećava proizvodnju enzima PGC-1 alfa u mišićima

Znanstvenici s Instituta Karolinska u Stockholmu su proučavali ponašanje miševa u stanju depresije, nakon nekoliko eksperimentalnih zadataka koji su ih doveli do tog stanja. Zatim su provjeravali smanjuje li vježbanje rizik od razvoja depresije tako što bi prvo dali miševima trčati. Veliki broj prethodnih istraživanja pokazao je da aerobne vježbe, i kod miševa i kod ljudi, povećavaju proizvodnju enzima PGC-1 alfa u mišićima. Znanstvenici su pretpostavili da ovaj enzim stvara uvjete koji štite od depresije.

Rizik od depresije se smanjuje redovitim vježbanjem

Kako bi provjerili da se ova otkrića odnose i na ljude, znanstvenici su odabrali grupu odraslih dobrovoljaca koji su prošli trotjedni trening izdržljivosti (vožnja bicikla ili trčanje umjerenim tempom u trajanju od 40 do 50 minuta). Stručnjaci su provodili biopsije mišića prije programa i nakon njega i ustanovili da poslije tri tjedna mišići ispitanika sadrže znatno viši udio PGC-1 alfa i tvari koja rastapa kinurenin nego na početku studije. Upravo ovaj rezultat doveo je do zaključka da se rizik od depresije smanjuje redovnim vježbanjem.

Otkrij 7 vježbi za 7 tegoba!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.