Fitness 23. srpnja 2016.

Doznaj što kažu stručnjaci o vježbanju s mjesečnicom

Trening-Mrsavimo-Zdravo
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog menstrualnog ciklusa ne moraš stati s treningom, osim ako imaš 'problematične' mjesečnice, no važno je imati na umu da su na samom početku ciklusa od dva do deset puta češće ozljede tetiva i ligamenata koljena nego obično.

Tjelovježba može ublažiti menstrualne grčeve

"Djelomično je tako zbog lučenja hormona relaksina koji povećava fleksibilnost vezivnog tkiva i samim time zglobova, a drugi je razlog lošija kontrola muskulature tijekom menstruacije jer vježbačice 'uključuju' samo kvadricepse (mišiće na natkoljenici), ali ne i mišiće stražnje lože i stražnjice. Stručnjaci zato preporučuju da pratiš svoju izvedbu i tih dana manje brojiš ponavljanjaili jednostavno ojačaš mišiće natkoljenica. Za vrijeme mjesečnice postižu se bolji rezultati u kraćim i intenzivnijim vježbama, a slabije u dugotrajnijim aktivnostima koje su rezervirane za drugi dio ciklusa, stoga vježbanje treba prilagoditi tome bilo da vježbaš fitness ili trčiš.

Tjelovježba između ostalog može ublažiti menstrualne grčeve jer se tijekom nje povećava cirkulacija krvi, smanjuje nadutost, a zahvaljujući oslobađanju hormona endorfina nivo osjetljivosti na bol. Ako su bolovi jaki, naravno ne treba se forsirati. Sve vježbe dolaze u obzir, ali kod grčevitih i bolnih menstruacija svakako se treba obratiti ginekologu'', kaže dr. med. Ana Zelić Kerep, dok fitness instruktorica Marija Andrijašević ne vidi posebnih prepreka u vježbanju za vrijeme menstruacije.

''Ako si rekreativka koja vježba 3-4 puta tjedno važno je 'osjetiti' kako se tih dana osjećaš. Intenzivnije treninge mogu provoditi žene s bezbolnim menstruacijama, dok se u jogi ne preporučuju inverzije poput svijeće i stoja. Ako je prosječnoj ženi spomenuta aktivnost prenaporna, možda bolje da preskoče prva dva dana ciklusa'', objašnjava fitness instruktorica.

"Imam više energije nego 'normalnih' dana"

Vrhunske sportašice tih dana postižu jednako dobre rezultate kao i u drugim danima u mjesecu. Sprinterica Andreja Ivančević normalno trenira jer, kaže, mjesečnica je sasvim prirodna stvar: ''Prvi dan mi je možda malo teže trenirati, usporena sam. Teška sam tada sama sebi, ali pripremim se na to u glavi i kažem da moram odraditi trening'', kaže i dodaje da u slučaju da je zaboli trbuh, popije tabletu i nastavi vježbati. 

Košarkašici Antoniji Mišuri tada na treningu nije posebno teško: ''Možda cure koje ne vježbaju imaju problema, ali moje je tijelo već naviklo. Čak imam i više energije, ali imam i potrebu za slatkim, čokoladama i bombonima'', kaže Antonija.

Doznaj kako ublažiti bolne menstruacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.