Fitness Vježbe za mršavljenje 22. srpnja 2016.

Uz treninge s utezima brže se troše kalorije

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaka vježba dobra je za gubitak masnoća, no ništa ne djeluje kao utezi. Američki istraživači tvrde da kombinacija kardio i vježbi s utezima uništava 40 posto više masnoća, a s njima se slaže i nutricionistica i fitness trenerica Marija Andrijašević.

Žene se ne trebaju bojati utega

"Trening s utezima mora biti sastavni dio trenažnog procesa. Opterećenje se dozira ovisno o ciljevima, no žene se boje većeg opterećenja, ali nepotrebno. Jači mišići značie i zdraviji lokomotorni sustav", kaže Marija Andrijašević i dodaje kako prilikom vježbanja s utezima dolazi i do veće kalorijske potrošnje, a time boljeg (ali ne i bržeg) izgaranja potkožnog masnog tkiva. Ovaj način vježbanja utječe i na zdravlje kostiju, koje s vremenom slabe i gube strukturu, no dizanje utega popravit će stanje.
 
"Treningom pod opterećenjem se jačaju mišići, a time se štiti i koštano-zglobni sustav te tetive i ligamenti. Trening je važan i za održavanje krvožilnog sustava", kaže Andrijašević. Trenerica upozorava da se do željene tjelesne težine ne dolazi preko noći nego sustavnim radom.  
 

Vježbanjem se povećavaju budnost i koncentracija

"Treba svakako pripaziti na prehranu jer se definicija dobije za stolom a ne u teretani", savjetuje. Teretana može pomoći kod prestanka pušenja. Naime, pušači koji su vježbali i pritom podizali utege lakše su prestali pušiti, a trenerica otkriva da je tajna u novom režimu rada tijela i utjecaju vježbanja na razvoj aerobnoga kapaciteta. 
 
Svaka vježba podiže razinu serotonina, no podizanje utega doslovno balansira raspoloženje i tako nas čini  sretnijima. "Tijekom treninga se ubrzava metabolizam, oslobađaju se hormoni dopamin, serotonin i adrenalin, koji utječu na bolje raspoloženje. Povećava se budnost i koncentracija", kaže Andrijašević.  Za utege nikad nije kasno jer ovaj tip vježbi odgovara svim dobnim skupinama, a stariji ljudi imat će više utjecaja od podizanja utega nego od dugotrajne šetnje. 
 

Dizanje utega korisno za žene koje su preboljele rak dojke

Istraživanja pokazuju da su utezi korisni za žene koje su preboljele rak dojke. Ovaj tip vježbanja utječe na limfedem, tekućinu u rukama koja se javlja kao nuspojava na operaciju ili radijaciju. Limfedem se može pojaviti čak mjesecima ili godinama nakon prebolijevanja raka, no podizanje utega spriječit će ovu nuspojavu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.