Fitness 07. listopada 2010.

Trikovi za bolji trening

Vjezba_
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Želiš smršaviti i otopiti masno tkivo? Donosimo ti video vježbe s preporukama i savjetima fitness trenera iz programa 'Skidaj kile' koji ti također otkrivaju formulu kako izračunati svoj idealan puls kod vježbanja

Kada se odlučimo na vježbanje sigurno za to postoji neki razlog. Poboljšanje zdravlja, gubitak kilograma, čvršće tijelo - sve su ovo odlični razlozi za vježbanje, no kako bi ostvarila željeni cilj potrebno je vježbati na pravilan način. Vježbati na pravilan način znači izvoditi vježbe pravilno kako se ne bi ozlijedila, a još važnije od toga je vježbati intenzitetom koji je primjeren tvojim mogućnostima i ciljevima.

Ukoliko želiš smršaviti, a to znači potrošiti energiju iz masnog tkiva, potrebno je vježbati na niskom do srednjem intenzitetu vremenski dugo. Dakle u tom slučaju ćeš brzo hodati barem 30 minuta, a ne brzo trčati. Ovo je samo jedan od savjeta koje preporučuju finess treneri. Važno je napomenuti da su savjeti i vježbe predviđene za rekreativce.

Osnovni položaj

Kako bismo pravilno započeli s vježbanjem potrebno je zauzeti osnovni položaj. Iz ovog položaja krećemo u ostale vježbe bilo da se radi o aerobnim vježbama ili pak o vježbama snage.

Udisaj je uvijek kroz nos, a izdisaj kroz usta

Pravilno disanje je od presudne važnosti za izvođenje bilo kojeg treninga. Kada govorimo o aerobnom vježbanju kao što su brzo hodanje, trčanje, aerobik ili vožnja biciklom važno je zadržati ritam disanja tijekom cijele vježbe. Takvo disanje će ti omogućiti dovoljan i kontinuirani dotok kisika u mišiće te ćeš na taj način izdržati opterećenje duže vrijeme.  Udisaj je uvijek kroz nos, a izdisaj kroz usta. Isprekidano disanje je često uzrok previsokog intenziteta, pa u tom slučaju nećeš ostvariti cilj.

Izračunaj ciljni puls

Pravilnim intenzitetom rezultate vježbanja postižeš brže i kvalitetnije. Postoje nizak, srednji i visok intenzitet, a na kojem intenzitetu vježbaš određuje broj otkucaja srca u minuti. Ukoliko želiš potrošiti energiju iz masnog tkiva potrebno je vježbati na niskom do srednjem intenzitetu što znači na 60 do 70 posto svog maksimalnog pulsa.

Ako ti je cilj unaprijediti kondiciju tada je potrebno vježbati na srednjem do visokom intenzitetu, a to znači na 70 do 80 posto maksimalnog pulsa. Svoj ciljni puls možeš izračunati formulom 220 - godine starosti x 0,6 i  220 - godine starosti x 0,7.

Primjer za izračunavanje ciljnog pulsa za tridesetogodišnjakinju je:

220 – 30 =190 x 0,6 = 114
220 – 30 =190 x 0,7 = 133

Više info: skidajkile.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.