Fitness Vježbe za mršavljenje 29. ožujka 2017.

Trenerica otkriva koje su vježbe jako bitne za lijepo oblikovano tijelo

Foto: Guliver/Shutterstock Za trbuh
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Drugi je tjedan iza nas. Bilo je nužno da se on svojim sadržajem, smislom i svrhom nastavlja na tjedan ranije. Tako smo u prvom tjednu predstavili osnovne elemente našeg treninga, koji je obuhvatio vježbe mobilnosti, stabilnosti, kondicije, jakosti i fleksibilnosti, koje smo pokrili kroz osnovne kretne strukture, a sve kako bi iz tjedna u tjedan mogli razvijati njihovu složenost i zahtjevnost.

Upravo smo s tim ciljem u drugom tjednu odradili treninge statičke jakosti, prilikom čega se upravo najveći broj vježbi jakosti izvodio statički. Ovakav je trening siguran i prevencijski, s njim se tonira ukupna muskulatura tijela, povećava jakost, mišićna izdržljivost, stabilnost te reducira potkožna mast.

Ovdje pogledaj i pročitaj kako je protekao prvi tjedan programa u trajanju od 12 tjedana s ciljem transformacije tijela

Ovim smo treningom pokrili vježbe čiju smo tehniku učili prošli put, no sada smo u finalnom, najtežem dijelu vježbe, stali i zadržali kontrakciju svih uključenih mišića 10 do 30 sekundi i to 5 do 10 puta, ovisno o regiji tijela. Koristili smo umjerene otpore ili samo težinu vlastitog tijela, pazeći pri tome više na "kako", nego na "koliko". Naravno da nam je napredak bitan, a on bi u ovom slučaju značio da smo kadri ostati dulje u vježbi prije pojave zamora mišića.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Vježbe treba izvoditi precizno

Ipak, način na koji stojimo, mora biti visoko precizan i točan kako ne bi došlo do kompenzacija i niza mikro trauma. Vježbama smo pokrili i gornji i donji dio tijela, vježbe za pravilno držanje i core, a sve smo to zajedno spojili s kondicionim intervalima koji su bili strukturalno jednostavni te intenzitetom prilagođeni.

Statičke vježbe intenzivnije su od dinamičkih mišićnih kontrakcija jer uključuju veliki broj mišićnih vlakana zajedno te ih zadržavaju pod mišićnom kontrakcijom duži vremenski period, pri čemu vježbači često zaborave na dah. Kako je disanje osnovni princip svih naših metoda, u svakoj je vježbi, u svakoj sekundi trajanja, disanje moralo teći. Upravo će primjena pravilne mehanike dana udružene sa svjesnošću o istom, povećati sigurnost i efikasnost ovih vježbi. Važan segment svih naših programa je da budu sigurni, da budu prilagođeni potrebama vježbača, da optimiziraju kretanje i svjesnost o vlastitom tijelu te da budu edukativni i zabavni!

Statičke vježbe u kratkom vremenu čine puno za tijelo

Ako i ti želiš u kratkom vremenu učiniti i osjetiti puno, nadogradi svoje treninge statičkim vježbama. Tako statički možeš stajati u čučnju, iskoraku, mostu na ramenima, različitim uporima (plank), sklekovima itd. Ipak, kako je je statički trening jakosti zahtjevniji od dinamičkog, potrebno je s njim spojiti vježbe nižeg intenziteta, vježbe u laganom kretanju.

Ujedno velik udio statičkih vježbi, u kojima se pojedinac zadržava duži vremenski period, mogu biti opasne za osobe sa visokim krvnim tlakom. Stoga je nužno obratiti pažnju na ritmičnost i fluidnost daha, pojavu određenih tenzija ili ozbiljnih "treskanja" u tijelu, prilikom kojih je potrebno stati s vježbanjem.

Svaki program, pa i ovaj može biti modificiran po potrebi vježbača kako bi imao učinka, bez štetnih posljedica. Ako je postavljen s dobrim zagrijavanjem i dobrom metodikom, ovaj trening je izrazito učinkovit i efikasan u oblikovanju tijela, redukciju masti i izgradnji forme života. Naši su klijenti naučili nešto novo i odradili vrhunske treninge u tjednu. Svi smo zajedno jedan korak bliže onome sto smo sanjali za sebe i svi se već puno bolje osjećamo u vlastitim tijelima.

Ako želiš i ti, pridruži nam se!

Mirela Anić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.