Fitness 5 koraka do lijepog i zdravog tijela 27. lipnja 2018.

Top 5 aktivnosti kojima ćeš transformirati izgled!

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto se bliži, a kile ne idu nikuda? Vrijeme je da uzmeš stvar u svoje ruke i umjesto da žališ što nisi krenula ranije s vježbanjem, počneš vježbati već danas

Desetljećima znanstvenici istražuju učinak redovite tjelovježbe na ljudsko zdravlje. Do sada su otkrili da smanjuje razinu šećera u krvi, pomaže u skidanju kila i oblikovanju tijela, potiče različite funkcije u mozgu, ojačava kosti te smanjuje osjećaj anksioznosti i depresije. Stoga možemo zaključiti da su njene dobrobiti ogromne.

Kako se bliži ljeto, svima nam je u cilju izgledati što bolje, ali i zdravije. Nitko se ne želi mučiti s isprobavanjem kupaćeg kostima ili nositi pareo kako bi prekrio višak kila. Tu su i ljetna vjenčanja kada muku mučimo s pronalaskom haljine koja ističe prednosti, a sakriva naše mane.

Vjerojatno si pomislila da te i ove godine čeka isti scenarij, ali zato smo mi tu da ti kažemo – još uvijek nije kasno! U mjesec dana stigneš puno toga napraviti za svoj izgled i za svoje zdravlje, ako odabereš jednu od sljedećih tjelovježbi.

Joga

Istočnjačko prakticiranje joge odavno se proširilo i na zapadni svijet. Više od 20 milijuna Amerikanaca prakticira jogu, a istraživači iz ''Fred Hutchinson Centra za istraživanje raka'' otkrili su da postoji poveznica između redovitog prakticiranja joge i smanjenja tjelesne težine, ili barem njenog održavanja. Istraživanje je provedeno na 15 tisuća zdravih osoba srednje dobi, oni koji su prakticirali jogu su smršavili ili ostali na istoj težini, dok su oni koji nisu prakticirali jogu dobili na kilaži.

Među najpoznatijim jogama je definitivno Hatha joga, koja se sastoji od raznih položaja i vježba u pokretu koje su usklađene s disanjem, kao i vježbi disanja koje se uglavnom izvode u sjedećem položaju. Među ostalim jogama, najviše se prakticiraju Ashtanga joga, Power joga i Vinyasa flow.

Kickbox

Kickbox je kralj vježbi za sve one koji osim gubitka kilaže žele dobiti na snazi i boljoj ravnoteži. Svaki trening kickboxa uključuje kratke, 2 do 3 minute dugačke, intenzivne i repetitivne pokrete, poput udaranja boksačke vreće ili fokusera, koji najčešće drži instruktor. Riječ je o svojevrsnim kratkim vježbama visokog intenziteta poput popularnog HIIT-a, za koje je dokazano da imaju izvrstan učinak na mršavljenje i oblikovanje tijela.

Neka istraživanja su pokazala da 60 sekundi HIIT-a može pridonijeti zdravlju srca i pluća kao 45 minuta manje intenzivne vježbe. Stoga, ako ti je teško odvojiti sat vremena za vježbanje ili ti ono nakon 10 minuta postane dosadno, probaj s kickboxom ili HIIT vježbama na internetu, kroz koje te besplatno vode profesionalni treneri.

Pilates

Ovo je vježba u kojoj je pravilno izvođenje pokreta važnije od same brzine izvođenja. Pravilno disanje, ispravno postavljena kralježnica i pravilan položaj zdjelice su ključni faktori za kvalitetno izvođenje pokreta. Riječ je o vježbi koja ti pomaže u jačanju centra tijela i abdominalnih mišića, kao i mišića koji se nalaze uz kralježnicu.

Imaj na umu da većina konvencionalnih vježbi jača određene mišićne skupine, dok druge ostaju neaktivne. Upravo to je razlog mišićne neuravnoteženosti i primaran uzrok ozljeda i kroničnih bolova u kralježnici. Na sreću, u pilatesu rade svi mišići pa je rezultat toga ravnomjerno učvršćeno tijelo.

Trčanje

Za razliku od trčanja u teretani, trčanje na svježem zraku, naročito u prirodi, djeluje i na tvoje tijelo i na tvoj um. Neupitan je gubitak masnih naslaga jer svi znamo da se one najbrže tope cardio vježbama. Ako želiš dobiti maksimalne rezultate, uloži novce u dobre tenisice za trčanje te sat koji mjeri potrošnju kalorija jer će za razliku od mobitela, izmjeriti kolika je tvoja kalorijska potrošnja prema otkucajima srca.

Riječ je o tjelovježbi koja najviše jača mišiće na nogama, kao i abdominalne mišiće pa ćeš do ravnog trbuha najprije doći ako pet puta tjedno odradiš 30 do 60 minuta trčanja. Naravno, uz sve to je kao i kod svake tjelovježbe, jako važno pridržavati se pravilne prehrane.

 

A lot of girls get scared when they hear the word lifting weights or muscle 😱. They automatically think “I don’t want to have muscles, or get bulky or look like a man. Building enough muscle that will bring you anywhere close to looking muscular or like a man is going to take a lot of hard work and a whole lot of time. This is obviously me flexing in this photo and I have also just finished training upper body, so I don’t walk around looking this muscular. The words most girls use to describe there fitness goals is to be either “toned” or “lean” but what they don’t know is, the best way there going to reach this goal is to build some muscle which can be done by lifting some weights 😀🙌🏻💪

Objavu dijeli Thefoodandfitco (@debbie_crothers)

Crossfit

Jedna od osnova crossfita su treninzi snage, što ne znači da svaka vježba sadržava dizanje utega, ali svejedno ćeš se morati upoznati i s tim aspektom. Nemoj misliti da je crossfit samo za bildanje jer ako želiš podignutu stražnjicu ili zategnute ruke, crossfit je definitivno vježba za tebe! Trening snage je primarno dizajniran kako bi pomogao u jačanju i učvršćivanju tijela, što samim time znači da itekako pomaže kod mršavljenja. Ako nisi ljubiteljica učenja novih vježbi onda je ovo idealan program za tebe jer se sve okreće oko par osnovnih vježbi koje se ponavljaju.

Prehrana

Vjerojatno ti na sam spomen uravnotežene i zdrave prehrane pada mrak na oči. U vremenu kad smo okruženi pekarama i fast food lancima, kao i slatkišima koji nas mame na sve strane, prilično je teško ostati fokusiran. Zato je najbolje da svu ''lošu'' hranu počneš polako izbacivati iz svog jelovnika jer je navike teško odjednom mijenjati. Jedan tjedan se odrekni slatkiša, drugi tjedan kompletno eliminiraj šećer iz prehrane, dok se treći tjedan možeš početi odvikavati od bijelog kruha...

U današnjem vremenu većini je teško imati ravnomjerno raspoređene i zdrave obroke, a tijelu su uvijek potrebne određene količine vitamina, minerala i fitonutrijenata. Zato postoje dodaci prehrani, poput Almagea L-Carnitine Active + koji se primjenjuje kao potpora procesu poticanja metabolizma masti i makronutrijenata u tijelu, a potrebno ih je konzumirati barem 30 minuta prije tjelesnog napora.

Bonus tip: U kupovinu nikad nemoj ići gladna jer su puno veće šanse da ćeš posegnuti za brzom hranom ili namirnicama koje trebaš izbjegavati. Prije nego što kreneš, napravi plan prehrane kako bi znala što trebaš kupiti. Kombiniraj rižu i povrće ili povrće i pileća prsa jer će te to najviše zasititi, a riječ je o niskokaloričnim namirnicama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.