Fitness Vježbe za ravan trbuh 07. veljače 2017.

Testiraj koliko su ti snažni trbušni mišići i u kakvoj si kondiciji

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Fitness testovi magistre kineziologije Ane-Marije Jagodić-Rukavine ujedno su i vježbe za popravljanje rezultata koje možeš izvoditi kod kuće. Testom snage dubokog mišića trbuha procjenjuje se snaga dubokog, najčešće preslabog sloja trbuha.

"Duboki mišić trbuha Transversus abdominis (TVA) stabilizator je donjeg dijela kralježnice i najvažniji mišić koji čuva organe te je odgovoran za bolna leđa ako je slab. Ovaj test pokazuje koliko taj mišić štiti unutarnje organe. Što je zdraviji i snažniji, to su organi i leđa zaštićeniji. Ako je mišić u dobrom stanju, automatski su i leđa", kaže Jagodić-Rukavina, inovatorica Body tehnike iz PBS Centra sportske izvrsnosti. Ako su rezultati testa loši, svaki dan vježbaj uvlačenje pupka prema kralježnici i s vremenom će ti se povećati snaga.

Kondiciju pak možeš testirati skokovima nakon kojih se čita tekst. Ako ga ne možeš normalno pročitati na glas, skači svaki dan - prvi dan deset sekundi pa probaj pročitati isti tekst, a svaki drugi dan povećaj vrijeme za dvije sekunde i opet čitaj - dok se kondicija ne popravi, kaže magistra.

Test kondicije

Čučni dodirujući dlanovima pod i skoči visoko u zrak opruženih ruku iznad glave i nogu, odvajajući stopala od poda. Skači tako bez prekida 20 sekundi. Odmah nakon izvedenog testa čitaj na glas sljedeće rečenice: “Testiram svoju kondiciju. Ako mogu pročitati ovaj tekst kao i inače, bez ikakvog dubokog disanja, moja kondicija je odlična. Ako čitam ovaj tekst isprekidano udišući i izdišući, ali sam ipak u mogućnosti dovršiti tekst na glas, moja razina kondicije je prosječna. Ali Ako trebam uzeti pauzu 30 sekundi i potom nastaviti čitati na glas, moja je razina kondicije loša”.

Trbuh_14 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Test snage dubokog mišića trbuha

Lezi potrbuške te postavi jedan dlan pod trbuh u razini pupka, a drugi dlan pod čelo. Udisajem napuši trbuh, a izdisajem pokušaj što je moguće više odlijepiti pupak od dlana bez da aktiviraš druge mišiće. Ostatak tijela mora biti nepomičan. Normalno diši i održavaj odvojen pupak od dlana minimalno 10 sekundi.

Rezultati:

  • Nisam uspio odlijepiti pupak od dlana (mišići TVA ne rade)
  • Odlijepio sam pupak od dlana na 5-8 sekundi (nedostaje ti 20-50% optimalne snage TVA)
  • Odlijepio sam pupak od dlana na 10 i više sekundi bez kompenzacija drugim dijelom tijela (TVA je osviješten i snažan)

Čvrsti trbušnjaci bez straha od ozljede leđa

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.