Fitness 15. srpnja 2014.

Švedski trening za čvrste noge

Mu
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Flowin je relativno novi koncept vježbanja koji su razvili švedski vrhunski sportaši. Temeljna načela vježbanja na Flowinu bazirana su na kretnjama na velikoj ploči, pomoću malih podmetača koji klize po njoj. Za opterećenje se koristi isključivo težina vlastitog tijela, a izvrstan je za kardio trening, povećanje snage, ravnoteže, stabilnosti

Može i na parketu

Marija Andrijašević, dipl. ing. nutricionizma, fitness trenerica i predavačica na Fitness učilištu objasnila je da postoje dvije vrste Flowina: "Flowin Pro namijenjen za čestu, svakodnevnu upotrebu u fitness centrima, rehabilitacijski centrima jer je izuzetno čvrst i krut te Flowin Sport koji je više fleksibilan i jednostavniji za kućnu upotrebu. Međutim za početak je dovoljno da oslobodiš dio parketa u dnevnom boravku, uzmeš dvije deblje krpe za brisanje parketa i trening može početi. Pritom pazi da tijekom cijelog pokreta vršiš snažan pritisak stopala na krpu proizvodeći što veće trenje između parketa i krpe kako bi pokret bio sporiji i jači bez otklizavanja."

Trening prikladan za sve

Flowin se može prilagoditi pojedincima različitih sposobnosti: "Flowin se osim u vrhunskom i rekreativnom sportu (grupni ili individualni programi) sve češće koristi i u rehabilitaciji unutar programa zdravstvene njege. Zahvaljujući otporu tijekom trenja ne postoji fizički stres zbog čega je takav trening dobar za osobe koji se oporavljaju od ozljeda ili imaju kronične probleme sa zglobovima", objasnila je Marija Andrijašević.

Opis vježbi

  • Nordic skiing - flowin je razvijen od strane vrhunskih švedskih sportaša i to nordijskih, pa je razumljivo da su implementirane neke kretnje iz tog sporta.
    U ovoj vježbi se imitiraju kretnje kao u nordijskom trčanju. Stani u uspravni položaj s blago razmaknutim stopalima. Prvo napravi dva manja koraka, a svaki treći korak napraviti što veći i dublji. Pazi na stabilnost tijela i tehniku izvođenja pokreta.
  • Stražnji iskorak - odlična vježba za aktivaciju mišića nogu, zadnje lože, stražnjice. Prilikom izvođenja vježbe pazi na tehniku izvođenja ( koljeno prednje noge ne smije prelaziti projekciju prstiju ), a stražnjom nogom se ne smije otklizati predaleko. Tri serije po 12 ili 15 ponavljanja po nozi.
  • Iskorak u stranu - odlična vježba za unutarnju stranu nogu (bedara), iako se mišići nogu aktiviraju u potpunosti. Pazi na tehniku, koljeno mora ići u smjeru prstiju, kukove potisnuti nazad. 3 x 12 ponavljanja za svaku nogu.
  • Varijacija stražnjeg iskoraka - stani u uspravni položaj. Stražnja noga se kreće u blago dijagonalnom smjeru. Pazi na prednju nogu kako bi kuk i koljeno bili u projekciji prstiju. Izvrsna vježba za aktivaciju i definiciju mišića nogu. 3 x 10 do12 ponavljanja.
  • Mountain Climber - osim što je odlična cardio vježba uz to jača i mišiće trupa. Stani u poziciju skleka, stavi stopala na podmetače. Primiči prsima noge, naizmjenično, prvo jednu pa dugu. Vježbu ponovi 15-ak puta ili vježbaj 30-ak sekundi.

Osam vježbi bez sprava za žene.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.