Fitness Vježbe za mršavljenje 16. siječnja 2017.

Sve što trebaš znati o trčanju po snijegu i hladnoći

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zima je i sezona prehlada što ne znači da trebaš odustati od sportskih aktivnosti na otvorenom, ali to nemoj činiti bez pripreme. Treneri Vincenzo Milano i Jes Woods savjetuju kako trčati po snijegu i hladnoći i izbjeći ozljede i pothlađivanje.

Drži se osvjetljenih staza i nemoj slušati glazbu dok trčiš

Zimi sunce izlazi kasnije i zalazi ranije, pa ako imaš posao od 9 do 17 vrlo je izvjesno da ćeš trčati po mraku. Milano savjetuje čega se trebaš pridržavati u tom slučaju: "Nosi svjetiljku pričvršćenu na glavi kao što to čine speleolozi. Istina je da ćeš izgledati pomalo čudno, ali tako ćeš izbjeći uganuća u slučaju da se posklizneš na led. Osim toga ultra maratonci stalno trče s lampama na čelu i nitko ih ne smatra čudacima radi toga.

Pazi na zvukove iz okoline i nemoj slušati glazbu ili razgovarati na mobitel dok trčiš. Važno je da osluškuješ zvukove jer ćeš tako izbjeći zaleđene površine ili zatrpane stepenice i slične zamke skrivene pod sniježnim pokrovom. Važno je i da se držiš samo dobro osvjetljenih staza.Također je dobro da trčiš što češće po istoj stazi jer ćeš je tako bolje upoznati i samim time izbjeći potencijalne opasnosti." Woods savjetuje noćnim trkačima da uz sebe uvijek imaju mobitel, zdravstvenu iskaznicu i novac u slučaju ozljede, žeđi i sličnih potreba.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Istezanje prije, joga nakon trčanja

"Ako naiđeš na dublji snijeg diži koljena više i ubrzaj korake kao da trčiš uz brdo te usmjeri pogled ispred sebe. Bitno je držati tempo kako bi se izbjegle ozebline po nogama, ukratko stalno se kreći", savjetuje Milano. Woods kaže da ćeš morati prilagoditi tempo snježnim uvjetima i da je normalno da će ti za uobičajeni broj prijeđenih kilometara trebati više vremena.Također ističe da su iznimno bitne pripreme prije trčanja po snijegu kao i pobrinuti se za oporavak tijela nakon treninga: "Prije trčanja treba se dobro istegnuti, a dobra je i topla kupka, a nakon treninga joga i topli oblozi."

Kako bi se optimalno pripremili za trčanje po mokrim i hladnim uvjetima preporuča se nabavka tenisica sa tzv. „mesh“ materijalom, ili još bolje Gore- Tex tehnologijom. Prvo je mješavina između ljetnih i zimskih tenisica, a Gore – Tex je materijal koji će sigurno spriječiti da tenisice promoče i izazovu određene neugodnosti (žuljevi, mjehuri i sl.). Osim kvalitetnih tenisica preporuča se zaštititi glavu tankom kapom (može i šilterica) te dišne puteve prekriti tankim materijalom poput buff-a kako bi se umanjila mogućnost dobivanja prehlade i infekcija. Nikako nemojte izaći kao djed božičnjak s kaputom i 6 debelih džempera jer tijekom trčanja naše tijelo se sasvim dovoljno ugrije, a takvim odabirom samo ćete si stvoriti nelagodu i potencijalno uništiti kvalitetan trening. Jedna kompresijska duga majica, lagani šuškavac i tanke rukavice preko sasvim su dovoljni da zadrže toplinu vašeg tijela tijekom trajanja treninga, kaže trener trčanja Frane Boban.

 

Kada to radi redakcija, to izgleda otprilike ovako:

 

Uživamo u zimskim radostima, a vi? ☃️😉#zdravakrava #britanac #snow #zagreb #snowday #snow⛄ #snijeg #running

Videozapis objavljuje Zdrava Krava (@zdrava_krava)

 

Doznaj zašto je trčanje zimi dobro za tvoje zdravlje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.