Fitness 07. lipnja 2016.

Sindrom pretreniranosti u vježbanju

Fitness_6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U posljednje vrijeme, mnogi stručnjaci počeli su tvrditi kako previše vježbanja može biti štetno po naš organizam, gotovo kao cjelodnevno sjedenje. Ako aktivno vježbaš, zapitaj se koliko bi to trebala raditi tako što ćeš obratiti pažnju na signale koje ti tijelo šalje. Ponekad umor, iscrpljenost ili sportske ozljede mogu biti znakovi koje tijelo šalje jer želi da usporiš. Ako ćeš te signale na duže staze ignorirati, možeš ozbiljno narušiti zdravlje

Kada vježbaš, tvoje tijelo luči hormon endorfin, koji podiže raspoloženje, ali dugoročnije gledano, može izazvati ovisnost o fizičkoj aktivnosti. Zato obrati pažnju na promjene raspoloženja, kao i na učestalost treninga. Nakon napornog vježbanja, daj tijelu dovoljno vremena da se oporavi. Najčešći simptomi nakon pretjerivanjatreningom su zamor, nesanica, gubitak apetita, a sve je to praćeno preosjetljivošću mišića. Ukoliko ih u tom stanju nastaviš opterećivati, to može izazvati ozbiljna oštećenja tkiva.

Kada vježbanje može stvoriti kontraefekt i narušiti sklad u organizmu

Još jedna posljedica preopterećivanja u teretani ili na treningu može biti gubitak mišićne mase. Iako je cilj svakog treninga stvaranje i oblikovanje mišića, njihova preopterećenost može dovesti do kontraefekta. Također, previše forsiranja može negativno utjecati i na kosti koje mogu postati sklonije prijelomima i iščašenjima, zbog istanjenja hrskavice i ligamenata. Ukoliko tijekom vježbanja ignoriraš bol, možeđ pretrpjeti trajna oštećenja kostiju i mišića a da toga nii ni svjesna.

Može doći i do pomicanja menstrualnog ciklusa kod žena, kao i do narušavanja hormonalne ravnoteže, koja usporava  metabolizam i tako sprječava gubljenje masnih naslaga, što je glavni cilj vježbanja. Najveća šteta svakako može biti trajno narušavanje imunološkog sustava. Svakodnevna fizička aktivnost je svakako preporučljiva, ako je umjerenog intenziteta. Napornije treninge bi, ovisno o formi u kojoj jesi, trebala održavati tri do četiri puta tjedno, obavezno radeći stanku od jednog dana, tijekom koje se mišići odmaraju i oporavljaju.

Saznaj imaš li sindrom pretreniranosti!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.