Fitness 25. travnja 2016.

Sjedenje povećava rizik od dijabetesa 2

Uredaj-Glukoza_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osobe s visokim rizikom od dijabetesa tipa 2 trebale bi se češće kretati i manje sjediti – umjesto da samo redovno vježbaju, zaključak je najnovijeg istraživanja. Pacijentima s rizikom od ove bolesti savjetuje se da se bave umjerenom do intenzivnom fizičkom aktivnošću najmanje 2,5 sata tjedno

U istraživanju su sudjelovala 153 pacijenta, a tim stručnjaka ispitivao je stupanj do kojeg su periodi sjedenja, umjerena do intenzivna fizička aktivnost i ukupna fizička aktivnost povezani s kardiometaboličkim poremećajima među populacijom s visokim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Posljedice sjedenja uočene kod mlađih i starijih osoba

Korišteni su akcelerometri kako bi se izmjerili periodi sjedenja, umjerena do intenzivna fizička aktivnost i ukupna fizička aktivnost.  Stanke u periodima sjedenja definirane su kao prijelaz iz sedentarnog u aktivno stanje. Ustanovljeno je da su kod pacijenata s rizikom od dijabetesa tipa 2 sedentarni periodi povezani štetnim udjelom glukoze, triacilglicerola i HDL­ kolesterola, neovisno o ostalim mjerenim parametrima. Rezultati se nisu puno razlikovali među starosnim grupama, što dokazuje da se negativne posljedice dugih sedentarnih perioda javljaju podjednako i kod mlađih i kod starijih osoba.

Otkrij primjer doručka i ručka za dijabetičare!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.