Fitness 16. lipnja 2016.

Što je dobra, a što loša bol prilikom vježbanja?

Roziu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bez boli nema ni mišića - sigurno si čula za taj izraz kada si čitala ili razgovarala s prijateljima o vježbanju. Ako si išla na satove aerobica ili vježbala s trenerom onda se sjećaš da su forsirali ponavljanje trbušnjaka do granica izdržljivosti, odnosno boli. Međutim, nije uvijek lako razlikovati 'dobru' bol što snaži mišiće od one koja upozorava na moguću ozljedu

Bol koja obećava

Dobra bol može se poistovjetiti s nelagodom koja se obično osjeća kao intenzivan osjećaj topline (žarenja). Ta bol se osjeća samo tijekom vježbanja (osjećaj upale). Većina ljudi je iskusila upalu mišića poslije vježbanja, osobito nakon što su probali nove vježbe, odmah sljedeći dan ili nekoliko dana kasnije. Drugi tip pozitivne boli u mišićima je takozvani "odgođeni nastup boli". Obično nastupi tri dana nakon intenzivne tjelovježbe, a osjet boli varira od srednje do jake. Mnogima je čak drago osjećati tu bol jer smatraju da je to znak da su obavili dobar posao, a s tim se većina trenera i slaže.

Zabrinjavajuća bol

Loša bol je obično oštra i iznenadna, javlja se u blizini zgloba i potpuno je različita od osjećaja žarenje u mišićima. Takva bol ne nastaje nekoliko dana nakon vježbanja nego odmah. Na mjestu ozljede često nastaju i otekline. Na bolno mjesto najbolje je staviti led i mirovati, a ako bol ne prestane za tjedan dana, možda bi bilo dobro otići liječniku. Najčešći uzrok ovakve boli je nepravilno izvođenje neke vježbe kao i loša forma. Kako ne bi došlo do takvih ozljeda treba se zagrijati prije treninga, pratiti upute instruktora ako si na jogi ili aerobicu, odnosno pitati trenera u teretani izvodiš li pravilno određene vježbe s utezima.

Deset najčešćih grešaka na pokretnoj traci.

Savjet stručnjaka

"Nakon udarca u mišić bolovi znaju potrajati ovisno o jačini udarca i do nekoliko tjedana. Nemogućnost kontrakcije mišića također je normalna pojava i zna trajati. Kod udaraca u mišić što se često događa kod sportova koji se igraju s loptom uglavnom nastaju mikrotraume, koje su češće  laceracije (razdvajanja vlakana mišića) nego rupture (pucanja vlakana mišića).

Ako se radi o tom tipu ozlijede, što bi ipak trebao utvrditi liječnik, nakon dva tjedna se može početi s laganim vježbama istezanja kako se ne bi stvorile priraslice. Ako bolnost potraje još nekih dva tjedna treba se javiti nekom stručnom zdravstvenom djelatniku (fizioterapeutu ili specijalistu ortopedu)", savjetovao je Ivan Golubiček, fizioterapeut.

Pročitaj kako izbjeći najčešće ozljede prilikom trčanja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.