Fitness 23. rujna 2023.

Pogledajte što će se dogoditi, ako radite 100 čučnjeva dnevno

čučnjevi
Foto: unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čučnjevi su izvrsna vježba za izgradnju snage nogu, a ovaj biciklist odlučio je vidjeti koliko stotinu čučnjeva dnevno može utjecati na njegovu biciklistićku izvedbu.

Britanski trkaći biciklist James Lowsley-Williams, zvani Hank, odlučio je testirati što će se dogoditi ako radi 100 čučnjeva dnevno. Budući da je bio fizički neaktivan jer je obolio od covida, Jamesu je bio potreban izazov kojim će se vratiti u formu. Cijeli proces radio je u suradnji s Global Cycling Network na čijem je YouTube kanalu bilježio svoj napredak. Htio je testirati imaju li čučnjevi ikakav utjecaj na njegovu biciklistički izvedbu.

Sveukupno je napravio 3000 čučnjeva

Svaki dan, James je morao napraviti 100 čučnjeva koristeći bučicu od 10 kg. Vrlo brzo je shvatio da je cijeli raspon pokreta potreban za čučnjeve prilično izazovan. Već je prvi dan nakon petog ponavljanja vježbe rekao da će požaliti zbog ovog eksperimenta. 

Iako je prvih nekoliko dana bilo izazovno zbog bolova u mišićima, James nije htio odustati. "Noge me ne bole tako jako kao u prva četiri dana, ali i dalje su bolne i ukočene", rekao je James tjedan dana nakon izazova. Nakon dva tjedna ta je bol popustila, ali je i dalje osjećao ukočenost, posebno kod vožnje bicikla te je u tom trenutku zaključio kako još ni jedan dan nije prošao bez boli u mišićima.  

Vježba tursko ustajanje s girjom Možda te zanima... Kratak i učinkovit trening za cijelo tijelo s girjama Fitness

Rezultati ekperimenta

Nakon 30 dana i 3000 čučnjeva James je vidio poboljšanje svoje snage prilikom vožnje bicikla. Naglasio je i da je spavanje puno utjecalo na to kako se osjećao i koliko je dobro mogao izvoditi čučnjeve i ostale svakodnevne aktivnosti. 

"Moja maksimalna snaga se poboljšala jer sam se fokusirao na trening snage, a rezultati su pokazali da je moja izdržljivost pala jer nisam provodio vrijeme na biciklu. Ako postoji balans između treninga snage i vožnje bicikla mogu se poboljšati snaga i izdržljivost", zaključio je James.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.