Fitness 28. studenoga 2010.

Pilates za pobjednike

Sestre
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pilates metoda predstavlja inteligentan sustav vježbi koji je danas sastavni dio mnogih rekreacijskih i rehabilitacijskih programa te kondicijske pripreme  vrhunskih sportaša, poput sestara Williams i Tigera Woodsa. Iako u sebi integrira elemente joge, zen-meditacije, borilačkih vještina i gimnastike, pilates predstavlja jedinstven koncept treninga

Pilates korigira mišićni disbalans

Pilates metoda,  izvorno zvana kontrologijom, pripada metodama funkcionalnog fitnesa, čije je osnovno načelo angažiranje ukupnosti lokomotornog sustava s ciljem optimalnoga funkcioniranja tijela u svakodnevnim aktivnostima. Polazeći od integracijskog pristupa tijelu, pilates aktivira sve slojeve mišića na način da primarno aktivira duboke stabilizacijske, a potom više površinske skupine.

Kao cjeloviti koštano-mišićni program, osim što jača ukupnost muskulature korigirajući mišićni disbalans i posturu, pridonosi većoj stabilnosti i mobilnosti zglobova. Izmjenjujući različite vrste mišićnih kontrakcija, višezglobnim i višeravninskim kretnjama, pilates povećava snagu, mišićnu izdržljivost, fleksibilnost, balans, koordinaciju, propriocepciju i kinestetiku te je vrijedan korektiv biomehanike tijela.

Pilates prevenira sportske ozljede

Osuvremenjivanjem metode (stott pilates) utjecalo se na njezinu raširenost i primjenjivost te je danas sastavni dio kondicijske pripreme mnogih sportaša, s ciljem prevencije sportskih ozljeda i poboljšanja sportske izvedbe. Tako su suvremene pilates metode zauzele vodeće mjesto u kineziterapiji i kondicijskoj pripremi te su danas nezobilazan dio treninga mnogih sportskih timova i pojedinaca (NBA, NFL, MLB, NHL, sestre Wiliams, Jennifer Capriati, Tiger Woods, nogometni klub Milan..).

Pilates povećava stabilnost torza, čime utječe na efikasniju distribuciju energije te pravilnije i preciznije pokrete. Daje veliku pozornosti ekscentričnim fazama kontrakcije mišića te doprinosi povećanju opsega pokreta svih zglobova na siguran i kontroliran način. Sadrži mnogo asimetričnih i trodimenzionalnih kretnji, pliomerijskih vježbi te vježbi koje pridonose živčano-mišićnoj koordinaciji, zbog čega je nezaobilazan u vrhunskom sportu, a što potvrđuju mnoga istraživanja u SAD i Kanadi.

Program dizajn za svaki sport

Odabir pilates vježbi u kondicijskoj pripremi izvodi se prema prirodi sporta i nivou mišićnog disbalansa sportaša. Ipak, u većini će slučajeva prva faza u programiranju treninga biti jačanje core-a (centra tijela), jer će njegova stabilnost osigurati solidnu bazu za brze, snažne i sigurne akcije ruku, nogu i trupa, pritom prevenirajući ozljede.

Stabilnost kralježnice

U drugoj fazi se pristupa vježbama koje razvijaju punu stabilnost i mobilnost kralježnice, a time pridonose razvoju njezinog rotacijskog potencijala, važnog segmenta u mnogim sportovima. Kontrolirana periferna mobilnost, koja dolazi u trećoj fazi, temeljena na specifičnim zahtjevima sporta, osigurat će sportašima kvalitetu pokreta, čak uz dodatak brzine.

Programiranje se dalje nastavlja s dodatnim snaženjem centra i periferije, uz dinamičnije i složenije vježbe koje će, osim mišićne izdržljivosti, imati za cilj dodatno izazivati koordinaciju, balans i dinamičku stabilnost. No najvažniji segment pilates vježbi i programa jest pravilno pozicioniranje svih segmenata tijela u pokretu te kontrola tijela tijekom izvođenja istog, čime se povećava efikasnost lokomotornog sustava.

Nužno korištenje pilates sprava

U pilates treningu, koji je sastavni dio kondicijske pripreme sportaša, koristi se sva oprema, što uključuje sprave i rekvizite za pilates. Pilates sprave su svakako esencija samog programa, na kojima dodatan otpor tijelu osiguravaju opruge, koje oplemenjuju sve vrste mišićnih kontrakcija, a posebno ekscentrične faze.

Sprave omogućuju niz bazičnih i jednostavnih kretnji, kao i onih visokokoordiniranih i kompleksnih. Odabir sprava i vježbi ovisit će o zahtjevima konkretnog sporta i inicijalnom stanju sportaša, a s ciljem povećanja njegove sportske izvedbe, na siguran način.

Pilates u kondicijskoj pripremi

Sve je veći broj sportskih trenera koji navode core-trening kao nezaobilazan dio treninga brzine, agilnosti i eksplozivnosti, a upravo je esencija pilatesa snaženje core-a (dubokih mišića abdomena, leđa i zdjelice).

Prisutnost pilatesa u kondicijskoj pripremi pridonosi kvaliteti pokreta sportaša i njihovoj pravilnoj biomehanici, što znači da se željeni mišići "pale" korektno i pravodobno. Pilates program, baziran na posebnostima određenog sporta, prevenirat će sportske ozljede te će direktno utjecati na kvalitetu izvedbe sportaša.

Važnost edukacije trenera i otvorenosti sustava

S obzirom na preciznost i detaljnost pilates kretnji, nužan element primjene pilatesa u kondicijskoj pripremi jest izobrazba trenera. Stoga i ne čudi činjenica da se u mnogim stranim sportskim klubovima, uz kondicijske trenere, nalaze i pilates treneri, zaduženi za taj segment pripreme sportaša.

Jedino duboko poznavanje metode i primjene svih sprava daje trenerima adekvatan alat u radu sa sportašima. Otvorenost sportskih sustava novim načinima treninga koji direktno utječu na igračke sposobnosti sportaša, preduvjet su primjene pilatesa u kondicijskoj pripremi. Kako potvrđuje međunarodna praksa, primjena pilatesa u vrhunskom sportu se uvelike isplatila.

Više info: www.bm-pilates.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.