Fitness 03. studenoga 2009.

Pilates ti vraća samopouzdanje

Mirela-Zk
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mirela Anić, instruktorica Stott Pilatesa opisuje najnoviji program tjelovježbe pod nazivom BC Pilates (Pilates for Breast Cancer), koji je namijenjen osobama koje su oboljele od raka dojke, a koji je smišljen od strane američkih stručnjaka

U Body & Mind Studiju, uskoro se počinje održavati specijalizirani program tjelovježbe pod nazivom BC Pilates (Pilates for Breast Cancer).

Ovaj specifično dizajnirani STOTT PILATES™ rehabilitacijski rogram pomaže u procesu oporavka od karcinoma dojke. Program vode certificirani instruktori pilates metode koji imaju veliko iskustvo u radu sa osobama u rehabilitaciji.

Iako zadnjih nekoliko godina postiže sjajne rezultate u Americi i Kanadi gdje postoje posebni standardizirani programi za osobe s posebnim potrebama, BC Pilates se do sada nije mogao prakticirati u Hrvatskoj. Mirela Anić je prva pilates instruktorica koja je zajedno sa svojim timom upjela dovesti ovaj program kod nas.

'Program je namijenjen osobama koje su u procesu liječenja ili je liječenje završeno pa se osoba treba vratiti u svakodnevne aktivnosti', objašnjava Mirela.

Treninzi će se odvijati dva puta tjedno po 45 minuta, a sve predbilježbe i informacije možeš dobiti na broj: 01 3490 433, te na studio@bm-pilates.com

Saznaj više na: www.bm-pilates.com

Vježba se cijelo tijelo

Jako je važno je da se dio tijela koji je zahvaćen bolešću ne tretira kontinuirano, predugo i agresivno.

Na treningu se radi i na mobilnosti i snazi kralježnice, na jačanju dubokih abdominalnih mišića, mišića zdjelice.

'Unutar programa se vježba cijelo tijelo, ali naravno s oprezom, jer ne želimo da dođe do preopterećenja', objašnjava Mirela.

Nakon što se vježbe nauče, mogu se izvoditi i kod kuće.

Rameni obruč

'Ideja programa je da se neagresivnim metodama uključi rameni obruč gornji dio torza, zajedno sa oboljelim dijelom prsa', objašnjava Mirela.

'Svakodnevno imamo kretnje s rukama u ramenom zglobu i zato je jako bitno da osiguramo adekvatan tonus, snagu i mobilnost mišića i zglobovaa kako bi izvodili što sigurnije kretnje', dodaje.

BC Pilates koristi lagane otpore sprava i rekvizita kako bi na neagresivan način, povratio mobilnost, snagu i izdržljivost cijelog tijela.

Od rekvizita se koriste:

  • jastučići
  • bučice malog otpora
  • guma
  • podloga
  • eventualno pilates sprave (isključivo u pilates studiju)

'Jako je važno je da se rukama ne izvode kretnje velikih amplituda i uz velika opterećenja, dodaje.

Trening pomaže u korekciji mišićnog disbalansa, popravlja posturu tijela, usporava gubitak gustoće kostiju te vraća izgubljenu energiju.

Studio umjesto bolnice

Vrlo važan aspekt BC Pilatesa je upravo socijalizacija.

'Odlazak na terapiju u bolnicu sada zamijenjuje ili dopunjava   odlazak u studio gdje dolaze rekreativci, pričaju se životne teme, druže se s ljudima', priča Mirela Anić.

'Mi im želimo pristupiti kao i svakom drugom klijentu, baviti se s ljudima na personalizirani način i pružiti im kvalitetan trening i brigu', objašnjava.

'U Body & Mindu želimo biti upoznati s stanjem tijela i duha svih klijenata i razumijeti ih kada im ponestane motivacije i kada nisu zadovoljni sa svojim izgledom, kada im je ugroženo zdravlje i funkcionalnost organizma, priča Mirela.

Psiha je izrazito bitna u oporavku, i najvažnije je da svaki klijent pronađe svoju motivaciju i promatra kako se vlastito tijelo mobilizira, energenizira i vraća u svoju rutinu.

'Do sada su kod nas osobe oboljele od karcinoma dojke bile prepuštene same sebi, no sada mogu trenirati pod stručnim vodstvom', smatra Mirela.

'Nama u Body & Mindu je jako važno da radimo nešto društveno odgovorno, jer se takva situacija može dogoditi bilo kome'.

Najvažnija dobrobit ovog programa je što pomaže polaznicima da preuzmu kontrolu i aktivno sudjeluju u vlastitom oporavku.

Internacionalna Pilates škola

Najpoznatiji hrvatski edukacijski centar za izobrazbu pilates trenera, Body & Mind, odnedavno je otpočeo provoditi STOTT PILATES seminare.

STOTT PILATES je najpriznatija internacionalna škola suvremenog pilatesa, koja nudi velik repertoar seminara i radionica, namijenjen profesionalnim trenerima.

Edukacijski programi pokrivaju mnogo stručnih znanja i vještina, potrebnih u radu sa rekreativcima, osobama u rehabilitaciji i vrhunskim sportašima.

Body & Mind edukacijski centar će u studenom 2009. održati seminar pilatesa na podlogama a početkom 2010. seminar na Reformer spravi.

Zbog kvalitete informacija koje seminari daju te internacionalne vrijednosti certifikata koje studenti dobivaju nakon ispita, ovi su programi preporuka svim fitness i pilates profesionalcima te fizioterapeutima.

O svemu više potraži na www.bm-pilates.com i www.stottpilates.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.